Klart: Lotta Bromé blir ny julvärd – nu bekräftar kanalen

14 nov, 2022, 09:00 
Lotte Bromé

Lotta Bromé klar som ny julvärd.

Annons
Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."
Tareq Taylors tvivel om att vara julvärd: "Det är så..."

Ända sedan starten 1959 har årets julvärd i SVT varit ett välkommet inslag på julafton. För många är det en tradition att se ljuset tändas i tv och ta del av Kalle Ankas jul.

Att få agera julvärd är ett sant hedersuppdraget och ett stort erkännande på att man är en folkkär individ. Arne Weise var fram till 2002 ansiktet utåt för Kalle Ankas jul och i flera decennier ett tryggt sällskap.

– Första gången jag fick frågan om att vara julvärd i SVT ville jag tacka nej. Det skulle inte gå med familjen. Jag tyckte det var... fasiken. Men sedan kändes det oerhört kul att sitta där!, har han sagt till Sveriges Radio.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Ny julvärd varje år

När han lämnade blev det journalisten och radioprofilen Lotta Bromé som tog över stafettpinnen. Men till skillnad från Arne Weise blev det bara ett år som julvärd, då SVT bestämde sig för att byta profil varje år.

Sedan dess har det varit stor uppståndelse när årets julvärd ska presenteras – med mycket spekulationer och publicitet.

- Vi ser alltid över programverksamheten, även vad gäller julaftnarna. Men man kan nog vara säker på att tiden är förbi när man kunde förvänta sig att samma person ställde upp varje jul i 30 år, sa Helga Baagøe, informationsdirektör på SVT, till Aftonbladet.

Lotta Bromé
Lotta Bromé var årets julvärd i SVT 2003.
Annons

Lotta Bromé klar som julvärd

Men nu får den som saknat Lotte Bromé som julvärd ett sant glädjebesked. I år kommer hon tillbaka i rollen, men den här gången för radiokanalen Mix Megapol.

Till vardags är programledare för programmet Halv tre med Lotta Bromé i samma kanal.

”Det ärofyllda uppdraget som årets julvärd på Mix Megapol, innehas 2022 av Lotta Bromé. 100 procent julmusik och julprat med Lotta och gäster”, skriver kanalen på sin hemsida.

Lotta Bromé
Lotta Bromé är årets julvärd i Mix Megapol 2022.

Foto: TT

Annons