Karl Ove Knausgårds nya fru – livet i London med tredje frun Michal Shavit

Karl Ove Knausgårds nya liv i London med kärleken Michal Shavit

Carlotta Cardana/Camera Press/TT

Med självbiografiska "Min kamp"-serien rev han upp himmel och jord hemma i Norge. Nu lever Karl Ove Knausgård i London tillsammans med sin tredje fru och sju barn.
– Den här gatan är ganska medelklassig, jo, men går du några hundra meter åt ett annat håll ser det helt annorlunda ut. Lewisham räknas som ett av Londons fattigaste områden, med en övervägande del svart befolkning, har han berättat om sitt nya liv för Vi läser.

När "Min kamp" publicerades 2009 slog den ner som en bomb. Inte bara i den litterära världen och inte bara för Karl Ove Knausgårds unika sätt att använda autofiktion, självbiografiskt berättande.

Den norske författarens rättframma och skoningslösa skildringar av personer i hans närhet blev en omedelbar succé, idag har han sålt över 500 000 exemplar av den sex böcker långa serien, men ledde också till att flera släktingar tog illa vid sig.

LÄS MER: Stjärnorna på slottets tragiska öden – försvann efter programmet

Bland annat berättar Karl Ove Knausgård sin version om varför han skildes från journalisten Tonje Aursland. Författaren hävdade att orsaken varit otrohet. Hon gick senare till motangrepp i Tonjes version – en radiodokumentär om att bli ofrivillig romanfigur.

Kritiken mot Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårdblev hotad med stämning av en farbror och många i släkten valde att ta bladet från munnen i norska kvällspressen och kalla "Min kamp" för "Judaslitteratur".

Kritiken mot Karl Ove Knausgård
Edmond Terakopian

– "Min kamp" handlade om känslan av att röra sig mot något oerhört. Den känslan, av att komma in i något nytt, var väldigt viktig när jag skrev. Att vara en man och skriva om småbarnsliv, att skriva otroligt detaljerat och under lång tid, det var en sak. Men det kanske mest överskridande ögonblicket, som jag minns bäst, var när jag skrev om min farmor, om att hon hade börjat dricka. När jag gick in där så var det något som skedde med litteraturen. Det var en enorm kraft i det. Det var som att komma i närheten av något som inte var litteratur längre. För det var ju otänkbart att jag kunde skriva om levande människor, men så gjorde jag det bara. Där möttes allt, i den scenen, som kommer tidigt i första boken, har författaren själv berättat för Vi läser.

LÄS MER: Folkkära julvärdarna som försvann ur rutan – det gör de idag

Även Karl Ove Knausgårds andra fru Linda Boström Knausgård, gifta mellan 2007 och 2016, blev uthängd i "Min kamp"-serien. Hon är själv författare och paret har fyra barn tillsammans.

Karl Ove Knausgård skrev om Linda Boströms psykiska ohälsa

2020 beskrev Linda Boström Knausgård för The Guardian hur det var att få sitt liv redovisat för hundratusentals läsare, även den psykiska ohälsa hon själv skriver om i romanerna "Välkommen till Amerika" och "Oktoberbarn".

– Jag tyckte att böckerna var bra, men på ett personligt plan har jag alltid upprörts över hur han såg på mig. Hans blick var så begränsad, det var som att han inte kände mig överhuvudtaget.

– Att läsa böckerna då kändes som en personlig förlust. Idag undrar jag om han inte bara är en av alla dessa manliga författare som inte riktigt kan skriva om kvinnor.

Karl Ove Knausgård lever i London med nya frun Michael Shavit

Karl Ove Kanusgård har idag lämnat kontroverserna på hemmaplan bakom sig och bor i London. Där lever författaren tillsammans med nya hustrun Michal Shavit. De träffades när hon var hans brittiska förläggare.

Michal Shavit är född i Israel med uppvuxen i Storbritannien. Hon och Karl Ove Knausgård gifte sig vid en intim ceremoni. Hemmet finns i ett hyrt radhus i Lewisham, London. Bostaden har fem sovrum. Ett medelklasskvarter som bara några hundra meter längre bort gränsar till ett av stadens fattigaste områden.

–Att vi bor just i det här området av London beror på att min fru bodde här redan tidigare. Hennes två barn går i skola i närheten, har Karl Ove Knausgård berättat för Vi läser.

Det är trångt hemma hos familjen Knausgård/Shavit. Som mest har det bott två vuxna och sju barn under samma tak. Han har fyra barn sedan äktenskapet med Linda Boström Knausgård, hon har två barn med sig in i boet och så har de ett nytt litet gemensamt barn.

Karl Ove Knausgård lever inget lyxliv

Men trots de enorma framgångarna med "Min kamp"-serien är det inget överdådigt liv Karl Ove Knausgård lever idag. Den stora familjen har en bil och använder buss och tåg. Skriver gör han hemma, i en av sönernas rum.

–Jag tjänade mycket pengar när böckerna kom ut, i alla fall i förhållande till vad jag tjänat då jag levde på stipendium, men de pengarna har gått till hus och liv. Nu tjänar jag tillräckligt för att betala hyra och mat, men det är dyrt att bo i London, har han berättat för Vi läser.

Foto: TT