Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kollegan inte sig lik i sändning – då måste Anders Pihlblad gripa in

08 nov, 2023, 07:00 

Det var speciella scener som utspelade sig i Nyhetsmorgon.

Annons

Det är Maria Forsblom och Anders Pihlblad som leder den andra halvan av Nyhetsmorgon under måndagen. Plötsligt utspelar det sig märkliga scener med deras två kollegor – de är inte sig lika.

Här griper Anders Pihlblad in och förklarar vad som skett.

Profilens mörka förflutna – det visste du inte om Anders PihlbladBrand logo
Profilens mörka förflutna – det visste du inte om Anders Pihlblad

Soraya Lavasani helt oigenkännlig i Nyhetsmorgons sändning

Det hela börjar med att Anders och Maria ställer sig framför en storbildskärm. Där spelas det ett klipp från Nyhetsmorgon med Soraya Lavasani och Thomas Ritter.

Men det finns en detalj som gör det hela nästan lite kusligt – Soraya och Thomas är inte sig lika, de pratar två helt främmande språk.

Då griper Anders Pihlblad och Maria Forsblom in för att räta ut alla frågetecken.

– De är ju språkgenier, konstaterar Maria och Anders fyller i:

Annons

– Men inte såhär bra.

– Det här har vi gjort med ganska enkla medel, med en AI-app, och utvecklingen inom området går framåt i en rasande takt. Frågan är om lagstiftningen hänger med i samma tempo, förklarar Maria Forsblom sedan.

Maria Forsblom och Anders Pihlblad i Nyhetsmorgon, framför en storbildskärm som visar ett klipp på Soraya Lavasani och Thomas Ritter
Såhär har vi aldrig hört Soraya och Thomas förut.

Maria Forsbloms rädsla – efter bilderna på kollegorna

Klippet på Soraya och Thomas är alltså modifierat med hjälp av AI, artificiell intelligens.

Ämnet är aktuellt då skådespelaren Scarlett Johansson har stämt ett AI-företag efter att de använt hennes bild och namn i en reklamfilm, som hon inte godkänt.Nyhetsmorgon har bjudit in Ängla Pändel, expert på internetjuridik för att berätta om hur lagen egentligen ser ut. Med AI kan andra ju helt plötsligt få "en själv" att säga – eller göra, helt tokiga saker.

Annons

I Sverige finns det ännu inga fall där AI-användning har lett till en dom, då det är ett så nytt fenomen.

– AI utvecklas hela tiden, vi har inte så mycket rättsfall och praxis, men vi har börjat se mer och mer. Nåt fall i Australien där man stämde en AI för förtal, och andra kändisar som gått ut och pratat just om att deras bilder har stulits på olika sätt, berättar Ängla.

- Det låter så läskigt, att man helt plötsligt inte har rätt till sitt eget utseende eller sitt eget namn. Att det helt plötsligt kan modifieras och användas på annat sätt, säger Maria Forsblom.

Man får hoppas att Soraya och Thomas var med på den lilla "kuppen", annars kan man ju tänka sig att de hoppade till där i tv-soffan!

Maria Forsblom och Anders Pihlblad i Nyhetsmorgon
Maria och Anders reder ut alla frågor man kan tänkas ha om AI.

Foto: TV4

Annons