Kollegornas reaktioner – efter avklädda bilden på Pernilla Wahlgren

pernilla wahlgren

Artisten och tv-profilen Pernilla Wahlgren är en av kändiskvinnor som porträtteras i den nya kalendern "Sagolika kvinnor", av fotografen Caroline Roosmark. Nu reagerar flera kollegor på fotografiet.

Kända svenska kvinnor – som du aldrig sett dem tidigare. Så skulle man kunna beskriva fotografen Caroline Roosmarks nya kalender "Sagolika kvinnor" för år 2021. Tanken med kalendern är att uppmärksamma Fryshusets projekt ”Barn till ensamma mammor” och bläddrar man bland månaderna syns flera kända kvinnor. En av dem är Pernilla Wahlgren som fotograferas i mörka underkläder och en 20-talsinspirerad frisyr.

Pernilla Wahlgren i lättklädd fotografering för ny kalender

Sagolika kvinnor är en uppskattad och fantastiskt vacker kalender som årligen ges ut av fotografen Caroline Roosmark. Hemligheten bakom succén ligger i att hon valt ut tolv mäktiga svenska kvinnor som fotograferats i helt nytt ljus. Idéen till kalendern fick Caroline Roosmark redan 2004, då den första utgåvan släpptes som en motreaktion till de klassiska utvikskalendrarna. Från början gick projektet under namnet Årets kvinnor och män och var en hyllning till de som gjort starkast avtryck under året.

År 2015 tog projektet en paus, för att i kölvattnet av #metoo 2018 startas upp igen. Caroline Roosmark valde då att enbart fokusera på att lyfta kvinnor varför kalendern bytte namn till Sagolika kvinnor.

– Det är inte vanligt nu för tiden att jag tar en bild som utstrålar sex direkt, säger Pernilla Wahlgren i en intervju med Aftonbladet.

På Instagram, där Pernilla själv har lagt upp bilden, märks det att hon är stolt över hur Roosmark porträtterade henne. Dessutom är det flera artistkollegor som hyllar bilden i kommentarsfältet.

"Kvinna! Vackra", skriver Lisa Nilsson och Nanne Grönwall tycker att bilden är "Så vansinnigt snygg och vacker!". "Men snälla så vacker!", skriver regissören Edward af Sillén.

Här är alla medverkande i kalendern Sagolika kvinnor 2021:

Harriet Roosmark - omslag

Franciska Levy - januari

Therese Lindgren - februari

Efva Attling - mars

Helen Sjöholm - april

Pernilla Wahlgren - maj

Suzanne Reuter - juni

Asabea Britton - juli

Elisabeth Massi Fritz - augusti

Zara Larsson - september

Carola Häggkvist - oktober

Johanna Nordström - november

SSabina Dumba - december

För att se alla bilder och beställa kalendern, spana in Caroline Roosmarks hemsida. Där kan du också läsa mer om Fryshusets projekt Barn till ensamma mammor.

Foto: TT