Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Komikern Mårten Andersson om mörka tiden i livet: "Var nära på att drunkna"

20 feb, 2024, 12:00 
Vendela Lönnqvist
TV4
Nu berättar komikern Mårten Andersson om kvällen som skulle förändra allt.
Annons

I kvällens avsnitt av "Renées brygga" välkomnar programledaren tre gäster till sin sommarstuga i Stockholms skärgård.

Denna gång är det Mårten Andersson, Dan Ekborg och Ellen Bergströms tur, som alla har en sak gemensamt.

Henrik Schyffert om bråken med Nour El Refai: ”Ger upp”Brand logo
Henrik Schyffert om bråken med Nour El Refai: ”Ger upp”

Mårten Andersson var nära att drunkna

Samtliga har nämligen kämpat med psykisk ohälsa. Ellen Bergström berättar bland annat att hon haft problem med alkoholmissbruk, och i ett samtal med Renée Nyberg berättar komikern Mårten Andersson om en händelse som skulle förändra kursen i hans liv – för alltid.

– Jag hade en episod där jag höll på att drunkna på fyllan. Jag var helt dyngrak och stod och kissade utanför F12, en restaurang och nattklubb i Stockholm, inleder Mårten.

Klubben F12, belägen på Fredsgatan i centrala Stockholm, ligger nära kajen och därmed strömt vatten.

Annons

– De hade sagt åt mig innan att åka hem. Som tur var hade jag på mig en rosa tröja, det var det som räddade mig. Vakten som hade skickat hem mig kände på sig, vilket han har berättat efteråt, att någonting var fel.

"Var bara min hand som stack upp"

Mårten förklarar vidare att samma vakt hade tittat mot Mårtens håll, som stod och kissade ut mot vattnet. I samma sekund såg han komikern falla i vattnet.

– Jag drogs ner i vattnet på grund av strömmen och fastnade i undervattensväxterna. Så det var bara min hand som stack upp. Så han lyckades slita upp mig. Det var ett enormt wake up call, att "nu ska jag inte dricka mer".

Mårten Anderssons 20 år av terapi

När Renée frågar hur han mådde under den perioden, sticker han inte under stolen med att det var en hel del skam inblandat.

– Jag skämdes över mig själv. Jag skämdes över vem jag var som person, som son. Jag mådde inte bra, jag behövde förändra det och bli en bättre version av mig själv. Och det tog 20 år av terapi.

Annons