Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Konflikten med SVT som fått ikonen att försvinna från rutan: "Inte intresserad"

14 nov, 2023, 20:30 
Johan Anderblad
Han fick nog – nu berättar Johan Anderblad sanningen.
Annons

Bolibompa har hållit Sveriges barn sällskap ända sedan 1987. Många programledare har passerat framför kameran sedan dess – men få har gjort ett sådant avtryck som Johan Anderblad.

Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?Brand logo
Julvärdarna 2013-2023: Har du koll på alla?

Därför lämnade Johan Anderblad Bolibompa

Han jobbade med Bolibompa i hela 24 år, mellan 1990 och 2014. När han började var han 31 och kom från Sveriges radio. Plötsligt blev Johan rikskändis.

Johan längst till höger, bredvid flera tv-kollegor.

– Det var ju något helt nytt för mig. Alla tittade ju på SVT då och jag var i rutan varje kväll, barnen sprang ju bara fram till mig på gatan. Men barn är så sköna, det var aldrig något problem. Då var det ju mer föräldrarna, det tisslades och tasslades och man kände hur de gick bakom en och pekade, säger Johan till Expressen.

Annons

I samma intervju berättar Johan att det inte var någon uttalad plan från hans sida, att bli barnprogramledare.

– Som sagt så har jag aldrig haft någon plan. Mitt liv har varit mycket så här ”en termin i taget”. Och så blev det här, jag var frilans hela tiden och de frågade mig efter varje termin om jag ville ha ett nytt kontrakt. Så blev det 20–25 år till slut, säger Johan.

Johan Anderblad: "Naturligt för mig att sluta"

Men slutet på Johans Bolibompa-karriär blev inte lika lyckligt. Han och SVT var oense kring hur programmet skulle fortsätta och kunde inte komma överens.

– Det blev naturligt för mig att sluta då, säger Johan till Expressen.

I en intervju med Aftonbladet har Johan gått in mer detaljerat på exakt vad det var som gick snett.

– De gjorde om det till ett halvtimmesprogram och det var inte öppet för mig, jag tyckte det roliga var när man fick vara sig själv och skriva eget manus. Att jag slutade var nog ett ömsesidigt beslut, jag var inte intresserad och de var inte intresserade av mig, säger Johan till Aftonbladet.

Annons