Konstnären Lars Vilks och två poliser har omkommit i svår bilolycka

Lars Vilks verk "Nimis".

Konstnären Lars Vilks och två poliser har dött till följd av en tragisk trafikolycka. Polisbilen kolliderade med en lastbil och fordonen började brinna kraftigt.

Slå på ljud

Under söndagseftermiddagen fick polisen in ett samtal om att två fordon kolliderat på E4:an mellan Markaryd Södra och Markaryd Norra.

En lastbil hade kört in i en personbil och båda fordonen fattade eld och började brinna kraftigt.

Lars Vilks och två poliser omkomna i svår trafikolycka

Det visar sig att personbilen var en polisbil och två poliser befann sig i bilen, och även konstnären Lars Vilks, som var polisens skyddsperson, det vill säga, han befann sig under polisens skydd då han sedan länge varit utsatt för hot på grund av hans verk.

– Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater, skriver rikspolischef Anders Thornberg på polisens hemsida.

Omständigheterna kring olyckan är ännu oklara – vid tillfället utreds fallet som vållande till annans död.

Konstnären Lars Vilks död – levt under polisskydd sedan 2007

Lars Vilks kontroversiella konst har blivit attackerad sedan 1980. När han byggde verket "Nimis" brändes stora delar av det ner, men byggdes upp igen till en annan form.

Men det var efter 2007 som dödshoten började. Tälleruds Hembygdgård i Värmland anordnade en utställning på temat hundar. Lars skickade då in bidraget "Profeten M som rondellhund”, en blyertsteckning som föreställer den muslimske profeten Muhammed som rondellhund.

Verket togs bort från utställningen av säkerhetsskäl men spreds i medier, även internationellt, vilket skapade massiva protester i bland annat Pakistan, Egypten och Iran.

Den dåvarande ledaren av terrornätverket al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, lovade då en belöning på 100 000 dollar till den som mördar Lars Vilks. Sedan dess har den skånska konstnären haft polisskydd dygnet runt, och det är flera som har planerat att mörda honom genom åren.

Lastbilschauffören överlevde men fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, där han nu förhörs av polis.

Foto: TT