Kristina Alvendal: ”Jag vill alltid förändra”

01 dec, 2018, 15:00 
https://image.svenskdam.se/asa_cropped-2-200x200.jpg.jpg?imageId=5471213&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Kristina Alvendal
Väckarklockan har alltid ringt tidigt. Kanske är det därför Kristina Alvendal hunnit med så många roller i sin karriär? Hennes erfarenhet både från politiken och näringslivet har gjort att hon har en attraktiv, unik kompetens och ett kontaktnät som inte går av för hackor. Men de bästa besluten fattar hon med hjärtat. Magkänslan avgör och förändring är ledordet.
Annons

– Mina barn brukar fråga om mitt jobb är att sitta på möten hela dagarna. Jag brukar kontra och säga att mitt jobb är att se till att vi får en bra stad att bo och leva i.

Just nu är Kristina Alvendal bland annat engagerad i utvecklingen av Värtahamnen i Stockholm, som för närvarande genomgår en stor förändring till en levande stadsdel med runt 1900 bostäder och 10 000 arbetsplatser. Området tillhör Norra Djurgårdsstaden och blir en ny del av Stockholms innerstad med ett attraktivt havsnära läge. En vision togs fram under våren 2017, och nu tas nästa steg i form av ett bolag som skall marknadsföra projektet och arbeta med stadsutvecklingen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kristina Alvendal

Kristina Alvendal är ansvarig för Stadsutvecklarna Värtahamnen AB med uppgift att leda arbetet.

– Jag tror att anledningen till att jag fått erbjudandet och uppdraget är på grund av min kunskap både från politiken och erfarenheten från fastighetsbranschen.

Annons

Denna unika kombination har också gjort att hon har ett oslagbart kontaktnät, vilket är gynnsamt som mentor och företagare. I dag driver Kristina Alvendal eget, Kristina Alvendal AB, med fokus på strategisk fastighetsutveckling och innehar ett flertal styrelseuppdrag. Hon har fått flera utmärkelser, som en av Årets Supertalanger 2009 av tidningen Veckans Affärer och 2017 blev hon Årets Samhällsbyggare för bland annat sina insatser i många stora och viktiga stadsutvecklingsprojekt.

Recept.se Nyhetsbrev
Kristina Alvendal

Hennes verksamhet består främst av tre ben; det första innebär operativa uppdrag där hon går in i projekt och hjälper till, det andra är rådgivningsverksamhet där hon stöttar personer och bolag i både strategiska och konkreta frågor och det tredje innebär styrelseuppdrag. Hon har ett långt och gediget CV. Redan på gymnasiet blev hon politiskt intresserad och var aktiv inom MUF och Moderat skolungdom.

Annons

– Jag hade en idé om att bli affärsjurist på en advokatbyrå, men insåg när jag var färdigutbildad på Stockholms universitet 1998 att det inte alls passade mig. I stället var det mitt samhällsengagemang som tog över.

Så Kristina Alvendal gick vidare inom politiken och arbetade bland annat som stadsbyggnads-och fastighetsborgarråd i Stockholm, då fokus låg på hur huvudstaden skulle växa. Hon var även initiativtagare till Promenadstaden, en modern stadsutvecklingsplan med fokus på en tätare, tryggare och miljövänligare stad.

– Överlag har mina uppdrag handlat om att driva förändringsprocesser. När jag var etableringschef för Lidl och var med och öppnade hundra butiker i Sverige var mitt mål att svenskarna skulle kunna köpa billigare mat. På den tiden hade vi högst matpriser i Europa.

Samhällsintresset var inget hon fick med modersmjölken, utan det kom inifrån henne själv. Hon växte upp i Mälarhöjden. Föräldrarna var akademiker och båda var bankanställda. Hennes tre år äldre syster disputerar och är överläkare på Danderyd.

– Vi har valt väldigt olika yrkesbanor, kan man gott säga.

Kristina Alvendal med familj

Väckarklockan ringer tidigt. Högt tempo har det alltid varit för Kristina, som är effektiv och strukturerad. Hon kollar mailen, tränar och arbetar. Och självklart ser hon till att det finns tid för återhämtning och familjemys. Kristina Alvendal är gift med franskfödde Frédéric Guillaume.

Annons

– Vi träffades en varm sommarkväll 2005 på en utomhusbar vid vattnet. Det var en kväll då jag verkligen inte hade lust att gå ut men följde med en väninna som var på partyhumör. Senare under kvällen började jag prata med Frédéric och några dagar senare hörde han av sig och ville ses igen.

Frédéric arbetar inom företaget BabyBjörn, en produkt paret flitigt använde när barnen var små.

Älskar innerstan

I dag har Theo, 10, och Lea, 6, egna rum i den luftiga etagevåningen mitt i stan. Eftersom Kristina älskar innerstan skulle hon inte vilja bo någon annanstans. Sommartid är den stora terrassen perfekt för att bjuda vänner på middag. Titt som tätt reser familjen utomlands. Gärna till intressanta platser i världen. En rejäl solinjektion fick de under höstlovet när de semestrade i Israel, där de kombinerade bad i Medelhavet med utflykter till alla de historiska sevärdheterna.

– Jag tycker att det är viktigt att barnen får uppleva vår historia och möta nya kulturer.

Annons

Läs mer:

Foto: IBl, Cia Liljeton, Sandra Nordin

Annons