Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kristina Kappelin: "Vi vill gärna involvera kungahuset här på San Michele"

26 jun, 2018, 20:00 
Agneta Nisbeth
Det var inte så länge sedan hon tillträdde på sitt nya jobb, som intendent på det svenska kulturcentret Villa San Michele på ön Capri. Men för journalisten Kristina Kappelin är Italien hemma sedan många år tillbaka. Vem har inte sett och hört henne tala om landet i söder på sin härliga skånska.
Annons

Svensk Damtidning träffar Kristina Kappelin, 60, i Neapel, precis innan hon hoppar ombord på båten över tillbaka till Capri. Det råder för dagen ruskväder i det annars så soliga södra Italien. Vågorna går höga och regnet hänger i luften. Kristina kommer direkt från en tv-intervju som hon gjort om den underbara och prisbelönta trädgården som finns uppe i Anacapri, i ”hennes” Villa San Michele. Det var ju här den svenske läkaren och författaren Axel Munthe, som var drottning Victorias hemlige kärlek, en gång i tiden byggde sitt drömhem högt uppe på en klippa med världens vackraste utsikt. I Villa San Michele ville han bygga ett hem för själen, för ”den behöver mer utrymme än kroppen”, förklarade han.

– Det är en fantastisk miljö, vädret förvandlar ön hela tiden. Jag tror aldrig jag har upplevt en så kall vinter och vår sedan jag kom till Italien! Även om det är helt sagolikt vackert här, kan det också vara ganska ogästvänligt från och till, säger hon.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Att bo i Italien är annars Kristina van vid, hon fastnade för landet efter en resa dit med familjen redan i unga år. Hennes mormor älskade Italien och fick familjen att åka dit.

Annons

– Jag drömde redan då om att få leva och bo här. Efter min journalistutbildning i Sverige, sökte jag och fick ett stipendium på John Hopkins School of Advanced International Studies i Bologna där jag kunde handplocka kurser, till exempel i italiensk politik. Det var så det började.

Där bodde hon i ett år och började sedan att frilansa 1985 efter att ha tagit sin examen. Det gick väl sådär i början. Hon kontaktade olika redaktioner och sakta med säkert började det hela rulla på. Sedan träffade hon sin man, Stefano, och de fick en dotter som är 20 år idag. Kristina har nu bott halva livet i Italien. Även om landet har förändrats genom åren så känns det ändå som hemma.

– Idag skulle det nog vara svårt att flytta tillbaka till Sverige igen, säger hon.

Det är också mycket tack vare sin egen familj som Kristina lättare har integrerats i samhället, i staden Rom där hon tidigare bodde.

– Med hjälp av ett barn går det bättre och fortare. Vår dotter har gått i skolan här, där man får en gammaldags, klassisk bildning. Det är en sträng skola om man jämför med Sverige. Det kändes konstigt först, men i det långa loppet har det fungerat bra och gett henne en bra grund till fortsatta studier.

Annons

Vad det gäller relationen till maken så har det också fungerat bra. De har kompletterat varandra, men kanske inte som man tror.

– Hemma är det han som står för ordning och reda, organisationen, den kreativa och impulsiva ”italienaren” är väl snarast jag då, säger hon med ett skratt.

San Michele har en underbar trädgård som vunnit pris, ett måste under besöket på Capri
San Michele har en underbar trädgård som vunnit pris, ett måste under besöket på Capri.

Kristina åkte oftare till Sverige tidigare om åren, nu med nya jobbet på Capri har hon helt enkelt inte lika mycket tid över till resor norrut.

– Jag har ju fått det här jobbet på tre år och nu är det viktigt för mig att verkligen vara närvarande och lära mig hur verksamheten fungerar under ett helt år. Det är nödvändigt för att kunna sätta min prägel San Michele och det uppdrag jag fått, det är verkligen en spännande och viktig utmaning jag har framför mig.

Det hon först och främst vill göra är att uppmärksamma svenskarna på denna fantastiska plats, där Axel Munthe skapade sin egen underbara värld i form av Villa San Michele. I dag är den ett museum, men har också ett tiotal små lägenheter för svenska stipendiater.

Annons

– Jag vill att alla svenskar ska vara medvetna om att detta oerhört vackra hörn av Medelhavet faktiskt är svenskt, vårt. Munthe var också en mycket spännande kulturpersonlighet, en internationell kändis på sin tid som skrev en fantastisk bok, Boken om San Michele, som blivit en av världens första internationella bestsellers.

En av idéerna Kristina hoppas förverkliga är att skapa en utställningshall och sedan att utveckla konferensverksamheten på San Michele och göra den till en internationell mötesplats med svenska förtecken.

Axel Munthe själv och Villa San Michele har också en mycket stark kunglig koppling. Drottning Victoria hade ju en djup och kärleksfull relation med Axel Munthe och han blev med åren en väl sedd och mycket respekterad gäst i de kungliga salongerna när han var på besök i Sverige. Han var drottningens livläkare från 1893 och fram till hennes död år 1930. I samband med att andra världskriget bröt ut bjöd den dåvarande kungen Gustav V in honom till att bo på slottet där han sedan levde under sina sista år.

Här i San Michele har bland annat drottning Victoria tillbringat många fina stunder.
Här i San Michele har bland annat drottning Victoria tillbringat många fina stunder.

– Han dog på slottet i Stockholm 1949. Vårt nuvarande kungapar var också på Capri och San Michele 1997. Vi hoppas på att de kommer hit igen, säger Kristina som gärna vill involvera kungahuset i verksamheten i framtiden.

– Drottning Victoria var en mycket duktig fotograf på sin tid, hon hade även ett stort intresse av arkeologi och klassisk historia. Drottningen älskade ju San Michele så mycket att hon senare bygget sin egen drömbostad, Solliden på Öland med Axel Munthes hus som förebild.

Så här såg det ut när Kristina började sitt jobb i våras:

Foto Nicola Chessa och IBL

Annons