Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kritik mot SVT efter tv-serien En kunglig affär: "Underligt"

26 dec, 2021, 09:00 
https://image.svenskdam.se/image-7019163?imageId=7019163&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=87.5&x=0&y=0
Ola Brising
Sverrir Gudnasson En kunglig affär SVT
I andra avsnittet av ”En kunglig affär” introduceras Haijbys nemesis i överståthållare Torsten Nothin. Själv framställs Kurt allt mer som ett offer.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 50?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 50?

SVT-dramat ”En kunglig affär” har blivit den stora tv-snackisen under julhelgerna. I andra avsnittet får tittarna se hur Kurt Haijbys fru Anna begär ut skilsmässa från maken och anger att orsaken är hans otrohetsaffär med kung Gustaf V. Detta rapporteras till överståthållare Torsten Nothin (Reine Brynolfsson) som i serien framställs som Kurts onda nemesis.

Nothin bestämmer sig för att genast sätta stopp för en möjlig riksskandal, uppsöker Anna och kräver att hon skriver en ny skilsmässoansökan i vilken hon utelämnar kungen. För detta betalar han henne 15 000 kronor. Gustaf V befinner sig på Särö på Västkusten och har bett Kurt komma dit, så när polisen ska ta honom till överståthållaren är han inte hemma.

Väl på Särö blir Kurt besviken då kungen inte är där som lovat. Han raggar upp en 14-årig pojke som han tar till sitt rum och har sex med just då polisen stormar in. Kurt arresteras och får veta av Nothin att han har att välja på att emigrera till USA eller låsas in på Beckomberga mentalsjukhus. I USA är han dock inte välkommen, och tillbaka i Sverige körs han direkt till fängelset på Långholmen. Nu har han att välja på Beckomberga eller att emigrera till nazi-Tyskland. Kurt väljer motvilligt det senare. Samtidigt får vi se hur den kärlekskranke kungen, hårt styrd som han är av Torsten Nothin och hovet, ändå på alla tänkbara sätt motsätter sig vad Kurt utsätts för.

Annons

SVT har valt att utelämna en hel del från historien

Jämfört med de reella historiska omständigheterna beskrivs Kurt mer som ett offer än vad han kanske var. Och att Gustaf V gjorde allt för att visa hur mycket han reserverade sig mot vad som hände är ren spekulation. För dramaturgins skull har Kurt gjorts oskuldsfull och naiv. Hans största brist är att han är slav under sina homosexuella frestelser.

Del två av serien avslutas följdriktigt med att Kurt fängslas av nazisterna efter att ha blivit påkommen med att ha sex på offentlig plats. Att han i praktiken även var en bluffmakare av rang som suttit fängslad för bedrägeri sex gånger har serieskaparna valt att inte ta med. Eller som kungaexperten Sten Hedman uttrycker det:

– Haijby var fängelsekund både före och efter den här affären. Nu får han tillbaka lite av vad han fick lida för under sin levnad, men samtidigt blir han rättfärdigad på ett rätt underligt sätt.

Foto: TT

Annons