Kritiken mot TV4 i Efter fem – tvingades hålla allt hemligt

TV4:s program Bachelor går ut på att finna kärleken. Men produktionen gör det svårt för paren att hålla i slutändan. Nu kritiseras upplägget i Efter fem.

Slå på ljud

TV4 levererar programsuccéer på löpande band och under hösten har tittarna fått följa två killar i deras jakt på kärleken. Bachelor har visat sig vara ett vinnande koncept i länder som USA och Australien, och sedan 2015 har programmet varit en succé även i Sverige.

Äventyret börjar med att drygt 20 tjejer slåss om någon av killarnas hjärtan, under programmet åker en efter en ut tills att killarna valt den tjej de vill ge den sista rosen till.

En av årets Bachelors var Simon Lindström och i det sista avsnittet valde han att ge sin sista ros till Elvira Svensson. De blev ett par, men kärlekssagan blev inte långvarig.

Nu kritiserar Simon TV4:s upplägg.

TV4:s upplägg i Bachelor – tvingas hålla förhållandet hemligt

Programmet spelas in på Rhodos flera månader innan det sänds, vilket innebär att både produktionen och de medverkade vet hur äventyret slutar långt innan tittarna får ta del av det – därför måste de också hålla allt hemligt tills att sista avsnittet har sänts.

För Simon och Elvira blev den punkten alldeles för påfrestande och av den anledningen tog det slut mellan dem efter bara några månader.

Tilde de Paula om kontrasten mellan romantik och vardag

I programmet omges de av vackra miljöer och går på romantiska dejter utöver det vanliga, att komma hem till vardagen blir därför en enorm kontrast.

Tilde de Paula undrar om det inte var det som gjorde att förhållandet inte höll.

– Det hade absolut inget med dejterna att göra, för det enda man längtade hem till var en mysig tacokväll framför tv:n. Utan kameror, säger Simon i Efter fem.

Han menar att han önskar att perioden av hemlighetsmakeri var kortare.

– Vi kände av en friktion och en frustration. Vi kom inte framåt som par.

TV4:s svar på kritiken

Tv-profilen Malin Stenbäck är programledare för Bachelor och har nära kontakt med både killarna och tjejerna under säsongen gång.

Nu svarar hon på kritiken.

– Jag förstår Simon till hundra procent. Herregud det här är en av de sakerna som vi på redaktionen pratar mest om. Vi sitter lite i ett moment 22, att vi vill att de här personerna ska hitta kärleken och kunna vårda den och odla en relation som håller i längden – men vi behöver också vår tid att spela in och med tv så ska det redigeras och det är ett så himla stort projekt. Så vi sitter lite bakbundna av oss själva på ett sätt. Hade vi kunnat spela in senare så hade vi så klart gjort det, säger hon i Efter fem.

Foto: TT, TV4

LÄS MER: Händelsen i Bingolotto får tittarna att se rött – efter Lotta Engbergs comeback

LÄS MER: Så mycket pengar tjänar Tilde de Paula – svindlande beloppet!

LÄS MER: Lasse Kronér om framtiden i tv-rutan: "Finns andra saker att göra i livet"