Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kritikstorm mot SVT efter bilderna i tv – tittarna ryter ifrån: ”Haveri”

07 apr, 2024, 19:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Många är besvikna på SVT.
Annons

SVT möts av både ris och ros efter den direktsända hyllningsshowen till Abba.

Under lördagen uppmärksammades popgruppen på Cirkus i Stockholm på dagen 50 år efter att de vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974 med låten "Waterloo".

Daniels & Estelles härliga dag • Kate utsatt för hackerattack • Kungens besked om ABBA: Inte hänt på 50 år – 3 kungliga snackisar från vecka 12!Brand logo
Daniels & Estelles härliga dag • Kate utsatt för hackerattack • Kungens besked om ABBA: Inte hänt på 50 år – 3 kungliga snackisar från vecka 12!

Hyllningen till Abba – artisterna som tolkade låtarna

Förutom att konserten hade kungligt besök i form av kungen och drottning Silvia, var många artister på plats för att framträda med sin version av de, än idag, omåttligt populära låtarna.

Bland låttolkningarna såg vi bland andra Molly Sandén, Oscar Zia, Seinabo Sey, Astrid S, Christer Sjögren och Albin Lee Meldau.

Men trots att många tackade SVT för en härlig musikkväll och publiken i teatern såg ut att digga med ordentligt, är det allt fler som höjer sina röster för att kritisera kanalen.

Annons

Kritiken mot SVT: "Bristen på bjussighet"

Bland dessa är exempelvis GP:s recensent Johan Lindqvist, som i en text anser att det var ”påfallande profilfattigt” bland artisterna och kallar hela kvällen för en"trist skol-tv" där hela programmet kändes "gammaldags".

Även Matilda Källén som jobbar på Dagens Nyheter ifrågasätter upplägget samtidigt som hon jämför konserten med "ett extra lyxigt 'Så mycket bättre'”.

”De som inte sluter upp är Abba själva, med undantag för en generisk tack-text. De lägger väl sin tid på vad de vill, men medan pengamaskiner i form av dyra 'Mamma Mia'- och 'Abbatar'-shower tuggar på 24/7 kan jag inte låta bli att sucka över bristen på bjussighet”, skriver hon i Dagens Nyheter.

Tittarnas besvikelse

Flera tittare håller med och tar sig till X för att uttrycka sitt missnöje mot SVT. De anser att det var ett fint initiativ som inte höll måttet.

Annons

”Vilket haveri till ABBA -hyllning. Kören och orkestern var bra – och kändes malplacerade i en i övrigt töntig produktion med mediokra sånginsatser, tramsigt manus och utfyllnad med billig skåpmat. Skämmes SVT!", skriver en användare.

Björn Ulvaeus tackar för allt

På frågan om var huvudpersonerna befann sig har Björn Ulvaeus uppdaterat från London, där han istället var sig för att fira musikalen Mamma Mias 25 år på scen.

På X tackar han bandets fans för allt och riktar särskilt fokus på den där kvällen i Brighton som blev startskottet för framgångarna.

– Om vi inte hade vunnit, hade jag troligtvis inte stått här i dag, säger han i klippet.

Annons