Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kulturminister Amanda Lind: "Jag vill ha många barn"

16 jun, 2019, 20:00 
AvAnna von Koch
Amanda Lind var den stora skrällen i vår nya regering, men Svensk Damtidnings reporter charmas av en intagande, intelligent kvinna med glimten i ögat och en hög kapacitet. Och tur är väl det, om man är tvåbarnsmamma, höggravid, minister och har 42 mil till jobbet!
Annons

Sveriges nya kulturminister Amanda Lind känns inte som typen som klagar i onödan. Hon är höggravid med sitt tredje barn, jobbar stenhårt med sina hjärtefrågor kultur och idrott, och har som vanligt tagit nattåget ner från hemmet i Härnösand till jobbet i Stockholm denna soliga dag.

Amanda Lind älskar naturen.

– Nattåget är lite av en pendlares bästa vän. Man går på vid midnatt och kommer fram vid halv sju. Det är aningen för få timmar att sova, men det är värt oerhört mycket att få tillbringa kvällen med familjen, säger Amanda.

– Dessutom är det bättre för miljön än att flyga.

I juli utökas familjen

Kulturminister Amanda Lind är gravid och föder snart barn.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Amanda bor i ett vackert sekelskifteshus tillsammans med sin man Ola och deras två barn som båda är i mellanstadieåldern.

Annons

Hon har även två bonusbarn, men de är utflugna. I slutet av juli utökas familjen ytterligare, och Amanda är överlycklig över att få en liten sladdis.– Det känns jättespännande och helt fantastiskt! Jag är själv uppvuxen i en stor familj, och har alltid tänkt att jag vill ha många barn.– Det känns också roligt att barnen ska få ett litet syskon medan de fortfarande är relativt små. Och så blir det ju roligt för den lilla att ha så många äldre i familjen som bryr sig.Kungen träffar kulturministern Amanda Lind – efter krismötet på DramatenLäs mer

Men om det blir en liten pojke eller flicka, det vet inte Amanda och familjen – ”det blir roligare så”.

Vi pratar om det här med att bli gravid när man börjat ett nytt jobb, och Amanda berättar att när hon fick frågan om att bli kulturminister var hon redan gravid. Men efter att ha pratat igenom saken med Ola kändes det ändå självklart att tacka ja – och det har hon inte ångrat en sekund:

Annons

– Jag vill ju tro att det går att få ihop ett liv med barn med ett politiskt uppdrag!

Maken Ola är konstnär

Maken Ola arbetar som konstnär i en ateljé hemma på familjens gård, och kan därför ta ett större ansvar för hem och familj.

Barnet är beräknat att komma i slutet av juli, planen är att Amanda ska vara föräldraledig på deltid med barnet en period under hösten. Men familjen planerar även en flytt närmare Stockholm, så Amanda kan dagpendla. Amanda och Ola möttes 2005 genom gemensamma vänner i hans hemstad Härnösand, där hon sommarjobbade som utklädd guide på Västernorrlands länsmuseum.– Jag förälskade mig först i Härnösand och sedan i Ola, säger Amanda och skrattar.– Ola är en fantastisk person! Vi har en förtroendefull relation och pratar mycket med varandra. Det är viktigt när man reser och jobbar borta så mycket som jag gör. Vi prioriterar varandra när vi ses och ser till att hålla kvar vid en kärleksfull relation.Regeringens mest omtalade minister Amanda Lind gravid!Läs mer

Annons

Amanda har det där ”gravid-glowet” över sig, och stryker varsamt med handen över sin fint rundade mage.

Amanda Lind gravid.

Hon är snyggt, naturligt sminkad och iförd en svart klänning med blommor i vitt och nyanser av guld.Vi har stämt möte i en liten grön oas ett stenkast från riksdagshuset. I centrum står ett imponerande träd, och när hon lutar sig mot trädet smälter hon nästan ihop med stammen. Och på något sätt är det också så jag uppfattar Amanda. Lite som ett väsen.Hela listan! De var bjudna på kungaparets middag – och detta åt deLäs mer

Hon har alltid älskat naturen, och som tonåring tyckte hon mycket om så kallad lajv, levande rollspel. Det blev också ett sätt att ta sig ut i skogen.

Amanda är dotter till en präst och hon trivs i kyrkan, men definierar sig hellre som andlig med en individuell tro.

Amanda Lind.

– När jag är i naturen känner jag att det är lätt att komma i kontakt med en andlig sida av mig själv, och jag vet att många andra också gör det.

Annons

– För mig är naturen ett andningshål där jag plockar svamp, promenerar eller bara njuter.

Till klänningen bär hon matchande svarta pumps och ett svart hårband, som håller hennes stora hår på plats. Och trots att Amanda måste vara urless på frågor om sin frisyr, svarar hon glatt på min fråga.

– Det här är en frisyr som jag haft i snart 20 år. Jag trivs bra i den, men jag förstår att människor frågar. Folk är nyfikna, och det är ju en ovanlig frisyr på en minister. – Men sedan, när frågan om mitt hår är avklarad, så bryr sig de flesta inte längre utan vill prata om andra saker!

Amanda Lind hälsar på kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria under skifteskonseljen på Stockholms slott i januari 2019.

Foto: Carolina Byrmo

Annons