Långläsning! Så var Lill-Babs liv och karriär

Barbro Lill-Babs Svensson har gått bort i sviterna efter en cancersjukdom och hjärtflimmer. Hon blev 80 år gammal. Men vi kommer alltid att minnas hennes spralliga humör, härliga tempo och fantastiska karriär!

Hela svenska folket tog Barbro Lill-Babs Svensson till sitt hjärta när hon sjöng ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran?” Landsplågan blev till kult och vi älskar henne för evigt, Barbro Svensson från Järvsö. Eller ”Järsö” som hon själv sa. Vi riktigt hör hennes röst inom oss, liksom hembygd och kärlek i ett.

Redan när hon sjöng Klas Göran var Barbro Svensson ett begrepp.

Flickan var bara femton år när uppträdde första gången på Barnens dag hemma i Järvsö och året därpå upptäckte orkesterledaren Simon Brehm henne. Hon fick artistnamnet Lill-Babs och, gav ut sin första skiva och var snart på allas läppar. Men så hände något oplanerat, hon blev gravid endast 16 år gammal. Barbro åkte tillbaka hem till sin mamma Brita och födde lilla Monica.

Efter en tid sökte hon sig tillbaka till musiken. Tänk vilken styrka hon visade som ensamstående tonårsmamma. Nu hade hon i ärlighetens namn ett alldeles fantastiskt stöd i sin egen mamma, som i likhet med dottern var småbarnsmamma. Barbro Svensson uppträdde på Nalen, den anrika dansrestaurangen Bal Palais i Stockholm och gav sig ut den ena folkparksturnén efter den andra. Naturligtvis gjorde hon succé, fattas bara. Och hon släppte flera skivor med stor hits.

Läs mer: Malin Berghagens kritik mot Lill-Babs sjukhusmat: ”Jag är arg!”

Som ”Itsy Bitsy Teenie Weeine Yellow Polka Dot Bikini”, den där randiga baddräkten där magen är bar, ni vet. Och så var hon ju ”En tuff brud i lyxförpackning”. Det var Barbro in i det sista. Vid förra årets show, ”183 år på scen tillsammans” med kollegorna Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist drog Barbro ned applåder så fort hon antydde det där med lyxförpackning. Visst var hon det! Och hon var så mycket mer, för inte så länge sedan ringde hon redaktionen på Svensk Damtidning och sa ”Hej, det är Barbro!”, vem som än svarade. Med en hjärtlig glimt i tonen, som var så typisk för henne.

Barbro Svensson med döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen

Barbro Svensson stod förunderligt nog ständigt på topp under sin långa karriär, på 1960-talet blev hon stjärna i Tyskland och i mitten på 1970-talet spelade hon huvudrollen i ”Annie Get Your Gun” och gjorde succé på Skandinavium i Göteborg med över 100 000 åskådare. I början av 1980-talet skrev poeten Lars Forsell en scenshow för henne. Hon glimrade alltid.

Läs mer: Lill-Babs om hjärtmedicinen, det nya knät & hörapparaten

Döttrarna, tre stycken, förutom Monica kom Malin, fadern är Lars Berghagen, och Kristin, pappa Kjell Kaspersen, 1966 och 1969, kan inte nog bedyra hur innerligt de älskar sin mamma.

Ja, hon är älskad av alla och inget blir som det en gång var utan Barbro Svensson.

Faktaruta:
Namn: Barbro Svensson

Född: 1938

Gärning: Enormt folkkär sångerska från det hon var 15  år med en lång rad shower, turnéer och scenframträdanden bakom sig.

Familj: Döttararna Monica Svensson, 63 år. Malin Berghagen, 51 år, Kristin Kaspersen, 48 år, barnbarn och barnbarnsbarn.

Foto IBL

Av Kristina Svedell