Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lars Johansson: Lotta Engberg gör helt rätt som hoppar av

25 okt, 2023, 14:00 
Lars Johansson

Lotta på Liseberg läggs ner på hennes egen begäran.
Och att det blir ett nytt format från de gröna jättekaninernas paradis är långt ifrån säkert – kanalens senaste sparpaket signalerar ju inte direkt full fart framåt.
Blir den folkkära programledarens beslut nu egentligen inte bara ett smart sätt att se till att ingen annan hinner stoppa ytterligare en sommar på Liseberg först?

Annons
TV: Maria Montazami avslöjar relationen med Soldoktorn på paradisön • Delade kokosnöt – spred munsårBrand logo
TV: Maria Montazami avslöjar relationen med Soldoktorn på paradisön • Delade kokosnöt – spred munsår

Till att börja med. Nu när det står klart att Lotta Engberg gjort sin sista allsång från Liseberg är en rejäl hyllning på sin plats. Få – om ens någon annan svensk underhållare nu när Lasse Berghagen gått ur tiden – besitter samma förmåga att fånga publiken såväl live framför scenen som hemma i tv-sofforna som hon.

Lotta Engberg kan verkligen det här hantverket på sina fem fingrar. Hon blandar högt och lågt, får med sig åhörarna, förmedlar en känsla av att det här gör vi tillsammans och nu ska vi ha riktigt roligt. Tvekar inte inför att dra en fräckis eller två, kan sätta sig ner i strålkastarljuset och prata allvarligt om så krävs. Personer med mer distans till sig själv och skinn på näsan än den urkraften från Överkalix har, får man leta efter.

Annons

Men allt har sin tid. Och det har legat i luften ett tag att ett avslut kunde vara på gång.

– Så länge man orkar. Jag har ju fyllt 60. Jag är ju snart pensionär, blev svaret tidigare i år angående hur länge Lotta Engberg klarar av att köra på i det här tempot.

Lotta Engbergs längtan efter familjen tycks ha blivit för stor

Att leda ett stort direktsänt format hela somrarna är slitsamt. För att än en gång dra en Lasse Berghagen-jämförelse, han beskrev inte direkt sin sista säsong på Solliden-scenen som något klang- och jubelföreställning rent känslomässigt. Det kostar på. Släkt och vänner är lediga, du jobbar hektiskt, under press dessutom. Tid för att umgås, sätta sig ner avslappnat och grilla, finns aldrig riktigt där.

Det verkar som att det till slut blev just längtan efter det vanliga, mer jordnära, som fällde avgörandet – längtan efter familjen.

– Att ta beslutet att sluta var på ett sätt lätt och på ett sätt bland det svåraste jag gjort, säger Lotta Engberg i ett pressmeddelande.

Annons

– Nu stänger jag dörren, men öppnar upp fönstret på vid gavel. För det finns en Malte och en Viktor och en Alma och en Stella och en Oskar och en Arvid som alla sommarlov haft en mormor som jobbat. Nu ska vi ta igen den tiden.

Lotta Engberg
Lotta Engberg kan ha valt att lägga ner – innan någon annan tog beslutet.

En viss Mikael Sandström, mera känd som ”Soldoktorn” lär nog också ha spelat en viss roll när Lotta Engberg till slut valde att tacka för sig.

Blir det verkligen ett nytt program från Liseberg?

Kanalens Jonathan Nordin, exekutiv producent, säger att de just nu för en dialog med Liseberg angående en nytt sommarprogram från Sveriges nöjespark nummer ett. Det vette tusan om ett sådant blir verklighet. TV4 är milt uttryckt rejält i gungning. Let’s dance, Talang, Biggest loser, Karl Fredrik på Österlen, Parlamentet och Wild kids har alla ”pausats”.

Annons

Fler skeptiska röster än den här har ifrågasatt om de populära underhållningsprogrammen verkligen kommer att dyka upp i rutan igen. Tv-landskapet ritas om. Linjärt blir digitalt och Telias beslut att betala tre miljarder för att C More ska få sända världens bästa fotboll skrapade skattkistan i princip tom, verkar det som.

Sparpaketen på TV4 har avlöst varandra och nu är det uppenbarligen dags igen. Ytterligare ett 20-tal tjänster ska bort på den redan hårt drabbade kanalen. Efter fem och Nyhetsmorgon påverkas. Även kvällsnyheterna, 19.00 och 22.00. Det blir kvar färre tjänster för programledare, fotografer och övrig sändningspersonal. Frukost till gästerna och personalen, samt taxiresor ska ses över. Inte lika många kända ansikten och experter ska bjudas in, detta för att spara in på planeringsbiten.

Så kommer vi verkligen i mitten av juni nästa år få se Casper Janebrink försöka elda igång publiken bland överdimensionerade gröna kaniner?Tillåt mig tvivla. Det kan ju faktiskt även vara så att Lotta Engberg genom att lägga ner sig själv nu slipper risken att någon annan gör det åt henne.

Annons