Lars Norén död – så var hans sista svåra tid

Lars Norén

Lars Norén, en av Sveriges största dramatiker genom tiderna, har lämnat oss. Så här var hans sista tid.

Lars Norén har avlidit, 76 år gammal. Nyheten kom plötsligt – och försatte omedelbart Kultur-Sverige i ett tillstånd av förkrossande sorg.

Det var hans förlag, Albert Bonniers Förlag, som gav omvärlden det hemska beskedet att Lars Norén avlidit i sviterna av covid-19.

Lars Norén död – så var hans sista svåra tid med covid-19

Lars Norén

Lars Norén blev 76 år gammal.

– Lars Norén har varit författare på Albert Bonniers Förlag sedan tidigt 60-tal vilket gör detta till en närmare sextioårig relation. Han debuterade med diktsamlingen Syrener, snö 1963 och hans verkförteckning är omfattande. Lars Noréns betydelse som författare och dramatiker är näst intill omöjligt att formulera just nu i ett par meningar, men han var en av vår tids största. För mig personligen, som Lars Noréns förläggare, har vårt samarbete varit oerhört stimulerande under många år, säger Eva Bonnier, bokförläggare Albert Bonniers Förlag.

Lars låg på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm när han avled.

– Han har varit sjuk under några veckor, säger Eva Bonnier till Expressen.

Lars Norén vårdades för coronaviruset

I Bonniers pressmeddelande omnämns Lars sjukhusvistelse som kortast.

"Familjen vill framföra sitt varmaste tack till personalen på S:t Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset för all fantastisk vård och omsorg", står det där.

Även hans agent, Margareta Petersson, uttalar sig.

– Mina tankar går först och främst till Lars familj. För egen del har jag som agent haft förmånen att i nästan tolv år följa Lars mångfacetterade konstnärskap, både som arbetskamrat och vän. Det är jag djupt tacksam för och för att jag tillsammans med Lars fått dela många härliga skratt kring vardagslivets dråplighet, säger Margareta.