Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lasse Berghagen i tårar under Vilket liv: "Förlåt..."

08 okt, 2023, 20:00 
Louise Wibergh Lenti
Lasse Berghagen

Inte ett öga torrt efter Lasse Berghagens avsnitt på säsongsavslutningen av "Vilket liv!".

Annons

Så var det äntligen dags för oss att få fira hela Sveriges teddybjörn Lasse Berghagen i Renée Nybergs program ”Vilket liv!”. Programmet sköts upp av TV4 på grund av Lasses sjukdomsproblem men fick nu avsluta säsongen.

Lasse Berghagens känslosamma uppträdande – tokhyllas i TV4Brand logo
Lasse Berghagens känslosamma uppträdande – tokhyllas i TV4

Lasse har givetvis en blå kavaj på sig kvällen till ära, en blinkning till åren på Allsång på Skansen. Redan från start ser han tagen ut av publikens bemötande och är märkbart rörd av situationen.

Programmet inleds med en omskriven text av ”Stockholm i mitt hjärta” där samtliga allsångs-ledare som tagit stafettpinnen efter Lasse sjunger:

Lasse i vårt hjärta – låt oss besjunga dig nu, åldrad men ungdom i själen allt vi vill bli är som du. Hur hårt vi alla försöker kan vi aldrig toppa dig.

Måns Zelmerlöw, Petra Marklund, Sanna Nielsen, Anders Lundin
Här står allsångsledarna på rad! Måns Zelmerlöw, Petra Marklund, Sanna Nielsen och Anders Lundin. Pernilla Wahlgren fanns med via video på skärmen bakom.

En överväldigande kväll

Det är en ödmjuk och rörd Lasse Berghagen vi ser i programmet, från start till slut. I det första inslaget får vi se Lasses resa genom ett halvt sekel svischa förbi med allt ifrån Dingdong och Jenny jenny till Teddybjörnen Fredriksson och Allsång på skansen. Vi hör citat som ”Han är folklighetens absoluta epicentrum” och folkets kärlek och jubel är ett tydligt tema. Efteråt andas Berghagen djupt och torkar tårarna.

Annons

– Det är så mycket minnen. Och det är ju inte bara jobbet utan arbetskamrater och redaktioner och allt som jag fått varit med om, säger han.

Det märks att Lasse nästan blir överrumplad av känslorna som minnena medför.

Renée leder in samtalet på Allsång på Skansen, som Lasse programledde i nästan 10 år. Det var från början inte självklart för Lasse att tacka ja:

– Jag visste inte nog fullt ut om det var min grej egentligen för jag jobbade med mina shower och reste och var nöjd med det. Tyckte det var kul men…

Lasse blinkar flera gånger.

– Förlåt jag är lite tårögd…

Han torkar tårarna och gömmer ansiktet i händerna en kort stund. Anders Lundin lägger en hand på hans ben och säger att det är okej, publiken applåderar varmt. Lasse skämtar sedan bort det med att det är sminket som stör ögonen och fortsätter:

Annons

– Nej jag var tveksam men det blev oerhört lyckat. Det var tio fantastiska år, säger han med eftertanke.

Lasse Berghagen
Lasse på Allsången! Här avtackas han och får en hjärtskulptur av glasblåsarna på Skansen 2003.

Tårarna rann för både Lasse och Renée

För varje gäst som dyker upp fylls Lasses ögon och han blir genuint berörd av deras fina ord om honom.

Till slut kommer det vi längtat efter. Lasse ska sjunga låten som så många minns från barndomen – Teddybjörnen Fredriksson. Han inleder versen själv och så fort refrängen kommer ber han publiken sjunga med. Hela Oscarsteatern ekar av allsången.

Till nästa vers kommer det upp en barnkör på scenen som förvånar Lasse och han skrattar till. Vid refrängen får han syn på läktaren framför honom där det nu står en ännu större barnkör, alla klädda i vitt, som sjunger tillsammans med honom. Han pekar upp mot dem, skrattar och kämpar med att hålla tillbaka tårarna.

Annons

Medan han tystnat på scenen kommer dottern Malin Berghagen upp och kramar om honom vilket får honom att kunna sjunga vidare. Tillsammans sjunger sen hela lokalen sista refrängen som en enda stor kör. Efteråt kommer Renée fram och även hon tårkar tårarna och har svårt att hålla fokus.

Mot slutet av programmet får Lasse frågan hur han känner efter kvällen:

– Det är nästan för mycket att vara med om. Jag vet inte om jag ska gå hem och supa mig skitfull, säger han och gapskrattar tillsammans med hela publiken.

Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Annons