Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lasse Berghagens avslöjande om Lill-Babs ändrade allt för Malin: "Plötsligt förstod jag"

27 jan, 2021, 13:21 
AvAnna von Koch
Malin Berghagen försökte länge förstå varför hon var så orolig som person. Men efter ett avslöjande om mamma Lill-Babs, från Lasse Berghagen, föll alla bitar på plats.
– Plötsligt förstod jag, säger hon till Svensk damtidning.
Annons

Videon kunde inte hittas

Malin Berghagen har precis släppt sin sjunde bok och det var under arbetet med den hon fick fram nya detaljer om uppväxten med sin fina mamma Barbro "Lill-Babs" Svensson.

Det är en krispig vinterdag i Stockholm och Malin Berghagen, 54, ska snart ut och promenera i solskenet. Men hon tar först ett samtal från Svensk Damtidning. Det är coronatider och intervjun får göras på telefon. Det är bråda dagar för yogaläraren och hälsoinspiratören, som just släppt sin sjunde bok, "Frihet att leva sin längtan". I den berättar Malin ärligt och öppet om sin oro som barn, om att känna sig fängslad av sina egna hjärnspöken och om snärjande tankar. Samt hur rädslan varit hennes ständiga följeslagare genom livet och ibland hindrat henne från att göra saker hon drömt om.

Malin Berghagens stora rädsla

Malin var exempelvis så flygrädd att hon vara nära att tacka nej till sin första yogaresa till Thailand 2003, trots att det var något hon länge velat göra. När hon sedan väl bokade resan och stod vid gaten på Arlanda med sina fyra barn var hon så nervös att hon inte kunde tänka klart.

Annons

– Jag räknade barnen och väskorna om vartannat och skrek till slut rakt ut när jag inte hittade Isak, som då var 1,5 år. Mina andra barn bara stod där som små ljus och sa: ”Men mamma du ju bär honom.” Så hajpad var jag, säger Malin och skrattar lite.

Det kan ju låta roligt i efterhand, men där och då var det ren skräck, helt i onödan.

– Boken handlar mycket om att möta sina egna begränsningar och inse att vi kan påverka 80 procent av det vi gör och säger.

Malin Berghagen

Familj: Fästmannen Martin Charlton, 49, barnen Isak, 18, Linn, 25, Love, 30, Christoffer, 33.
Född: 11 maj 1966 i Stockholm.
Bor: I en lägenhet i Stockholms innerstad.
Gör: Yogalärare, hälsoinspiratör och författare.
Aktuell: Med boken Frihet att leva sin längtan.

Lasse Berghagens avgörande avslöjande

Malin kom till ett vägskäl när hon blev allergisk mot sitt eget offerbeteende. Ville hon verkligen vara den ängsliga och ständigt rädda? Svaret blev nej och hon bestämde sig för att ta tag i sina rädslor. Hon har hela sitt liv läst mycket om personlig utveckling och ofta pratat med vänner som är terapeuter. Nu pratade hon även med sin egen familj. Mamma Barbro Svensson finns tyvärr inte längre, men när hon talade med sin pappa Lasse Berghagen föll mycket på plats.

Annons

Han berättade bland annat att Barbro höll på att förlora henne i magen. Hon fick en störtblödning i femte månaden och blev rekommenderad av läkarna att göra abort, eftersom de inte visste om barnet i magen var friskt. Men de vägrade.

– Mamma var kroniskt orolig för mig och det har alltid stört mig, för jag är en ganska tuff tjej som klarar rätt mycket. Men plötsligt förstod jag varför. Det var ju en sådan extrem rädsla att kunna förlora mig och den rädslan släppte aldrig. Sedan har hon projicerat den vidare på mig, säger Malin.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson tillsammans med Lasse Berghagen och en nyfödd Malin Berghagen 1966. Foto: IBL Bildbyrå

Jag påpekar att jag inte såg Lill-Babs som en ängslig person och Malin säger att Lill-Babs skilde sig väldigt mycket från privatpersonen Barbro Svensson.

– Lill-Babs var stark, hade ett stort självförtroende och var extremt duktig på det hon gjorde, medan Barbro var orolig och omhändertagande. Hon var extremt snäll och ringde alla sina barn och barnbarn hela tiden för att kolla att vi mådde bra.

Lill-Babs med döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. Foto: TT

Så förlät Malin pappa Lasse Berghagen

Malins bok handlar även om förlåtelse. Hon har ibland känt sig övergiven av sin pappa Lasse Berghagen.

Annons

– Jag märkte att jag reagerade väldigt stark som vuxen om pappa sa att han inte kunde komma. Jag kände en sorg att han inte valde mig, men det är inte sant. Han valde mig massor av gånger och han förtjänade inte de här känslorna. Jag förtjänade inte heller att må såhär, säger hon.

De talade ut och för första gången kunde Malin även se saker ur sin pappas perspektiv.

– Mamma tog med sig mig och flyttade till Norge när jag var två år. Skilsmässan blev väldigt smärtsam för pappa. Det var löpsedlar överallt om att hon hade träffat en ny samtidigt som han fortfarande var kär i henne, säger Malin.

När Lasse kom och hälsade på var han inte så närvarande med Malin. Han fokuserade mest på att prata med Barbro, som han fortfarande var dödligt kär i. Malin förstår det nu och har förlåtit honom. Hon hade säkert gjort samma sak om hon varit i hans kläder, säger hon.

Malin Berghagen och kärleken Martin Charlton.

Malin Berghagen om sin stora kärlek

Idag har Malin en ny relation. Hon är förlovad med entreprenören Martin Charlton, 49, medgrundare av upplevelseföretaget Live it. Hon säger att det är den bästa relationen hon haft.

Annons

– Det beror inte bara på att han och jag är fina tillsammans utan också för allt vi har vuxit oss igenom fram till den dagen vi möttes. Jag är en bättre person än den jag var i någon annan relation. Det handlar inte om tidigare partners utan om vem jag är i dag.

De träffades 2018 genom en gemensam kompis och blev blixtförälskade. Malin beskriver honom som en väldigt klok och naturvetenskapligt intresserad person. Raka motsatsen till hennes mer andliga väsen.

– Han är min motpol och har en styrka som jag behöver. Han är väldigt mycket man och jag är väldigt mycket kvinna.

Än har de inte bestämt tid för bröllop.

– När man är på den här platsen i livet är det inte bråttom. Det får bli när det blir, säger Malin och man hör ett litet leende.

Annons