Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Lasse Berghagen om chocken efter Lill-Babs avslöjande: ”Skrek i luren”

Lasse Berghagen om chocken efter Lill-Babs avslöjande: ”Skrek i luren”

Karin Törnblom/TT

Lasse Berghagen fick veta att Lill-Babs ville skiljas – genom en löpsedel. I sin nya självbiografi beskriver han chocken.
”Jag frös till is, bara stod där på gatan och visste inte vart jag skulle ta vägen”, skriver han i Hej livet.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla
Slå på ljud

Lasse Berghagen var bara 19 år när han och Barbro ”Lill-Babs” Svensson föll varandra. Han var en aspirerande artist och låtskrivare medan hon, som var sju år äldre, redan var en av Sveriges största stjärnor.

Paret gifte sig 1965 och året efter fick de dottern Malin Berghagen tillsammans. Samtidigt förändrades Lasse Berghagens liv på fler sätt då han plötsligt kastades in i en tillvaro med mediebevakning och löpsedlar.

Det var också genom en löpsedel han fick veta att Lill-Babs ville skilja sig efter bara tre års äktenskap.

Lill-Babs hade inte berättat att hon ville skiljas

I boken Hej livet! En biografi med en blandning av sött och salt, som gavs ut i höstas, skriver han om chocken.

”En morgon när jag tog en promenad kring Sollentuna centrum möttes jag av blixtrande löpsedlar som förklarade att Lill-Babs skiljer sig. Det var som om de helt glömt bort att hon måste ha någon att skilja sig från och att denne någon ju var jag. Dessutom hade Barbro inte berättat det för mig ... Jag frös till is, bara stod där på gatan och visste inte vart jag skulle ta vägen. Vadå skiljas?”, berättar Lasse Berghagen i boken.

Han visste inte vad han skulle tro – om det var en överdrift eller om det byggde på något slags skvaller. Så han gick in i och köpte tidningen.

”Det stod att Barbro träffat en annan man i Norge och att hon tänkte flytta dit. Jag minns inte hur jag kom hem. Det var som att röra sig i en värld av glas. Plötsligt kände jag inte ens blickarna från folk. På något sätt måste jag ha tagit mig hem, för jag ringde henne och frågade vad det hela handlade om”, skriver han i Hej livet.

Lill-Babs och Lasse Berghagen gifte sig 1965.

Rolf Petterson/Aftonbladet/TT

Lasse Berghagens mörka tid efter skilsmässan

Lasse Berghagen berättar att han först frågade hur hon kunde berätta för tidningarna innan hon berättade för honom. Sedan skrek han i luren: ”Vad fan handlar detta om, Barbro?”

Vad det handlade om var att Lill-Babs fallit för den norske fotbollsspelaren Kjell Kaspersen – som hon senare gifte sig med och fick dottern Kristin Kaspersen tillsammans med.

I sin bok beskriver Lasse Berghagen tiden efter skilsmässan som mörk men samtidigt produktiv. Det var den perioden, då han bland annat umgicks och bodde tillsammans med Cornelis Vreeswijk, som kom att förlösa honom som artist och sedermera göra honom till en stjärna på egen hand.

Senare skriver han också om hur vänskapen med Lill-Babs bestod, trots allt, och var viktig för honom ända fram till hennes död 2018. Han förklarar att de var mycket bättre som vänner än som älskande.

”Något av det vackraste jag fått vara med om i mitt liv är ändå vänskapen med Barbro som ju varade hela livet”, berättar Lasse Berghagen i Hej livet.

Själv gifte han 1976 om sig med Eva Berghagen – ett äktenskap som håller än i dag, 45 år senare. Tillsammans med Eva har han dottern Maria Berghagen.