Lasse Berghagens hemska upptäckt: ”Han är död. De är döda”

Lasse Berghagens nya självbiografi Hej livet

Lasse Berghagen skriver om döden i sin självbiografi.

Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

Vemodet har ”dragit en ridå” för Lasse Berghagens liv de senaste åren. Nu berättar han om saknaden efter vännerna och sin tragiska insikt.

Lika som bär! Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar
Slå på ljud

Den folkkäre artisten och programledaren Lasse Berghagen, 76, har varit med om flera tunga förluster de senaste åren. Hans tidigare hustru Barbro ”Lill-Babs” Svensson och vänner som Magnus Härenstam har gått bort.

I boken Hej livet! En biografi med en blandning av sött och salt berättar Berghagen öppenhjärtigt om sorgen. Han beskriver dessutom hur pandemin har gjort att ”vemod och saknad” påverkat hans liv starkt de senaste åren.

Lasse Berghagen berättar också om hur hans liv sett ut under tiden han inte har kunnat stå på scenen – och hur det har inspirerat honom i hans skapande.

Lasse Berghagens stora sorg

”Jag skulle vilja skriva sånger om hur det är att sitta i sin fåtölj dag efter dag i pandemins förbannade efterskalv och bläddra i sin gamla, nötta telefonbok och läsa alla namnen i den och inse att de flesta av dem är döda nu. De är borta. De finns inte längre. Om jag ringer de där numren kommer ingen att svara. Jag kommer aldrig att gå ute på Djurgården med Magnus Härenstam igen. Jag kommer inte att kunna ringa mina föräldrar eller min syster och prata låttitlar och texter”, skriver han i boken.

Den där telefonboken återkommer flera gånger i självbiografin. Lasse Berghagen beskriver hur han sitter med ett glas vin och ser namn på människor som betytt mycket för honom.

”Först kommer minnet, ljust, saligt, varsamt, vackert. Sedan läser jag namnet och telefonnumret och tänker: Han är död. Hon är död. De är döda. Han är död. Hon är död”, skriver Lasse Berghagen.

Lasse Berghagen och Magnus Härenstam var nära vänner.

CHRISTIAN ÖRNBERG / TT

Lasse Berghagen om döden: ”Fruktansvärt skoningslös”

Han förklarar i Hej livet att det är sorgligt att bli äldre för att människor försvinner och skriver särskilt om saknaden efter systern Eva och vännen Magnus Härenstam – att det är ”så skoningslöst” med syskon och vänner som dör i förtid.

”Ska man vara ärlig så är varje dödsfall i ens närhet en hand som sträcks ut genom ett stort mörker och lösgör delar av ens eget liv. Man monteras ner. Exakt så fruktansvärt skoningslös är döden för oss som blir kvar. Jag överlevde. Jag andas och tar mig framåt. Men jag är en annan människa”, skriver Lasse Berghagen i sin bok.

Foto: TT