Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Lasse Berghagens ord om sin död i sista intervjun med Mark Levengood

29 okt, 2023, 15:04 

I programmet Sista ordet gör Lasse Berghagen sin sista intervju. Då reflekterar han om vad som händer efter sin egen död, och önskemålet för sin begravning.

Annons

Det var den 19 oktober som Lasse Berghagens familj lät meddela hans bortgång. Nu sörjs han av ett helt folk, och nära och kära.

Strax efter Lasses bortgång lät Viaplay och TV3 meddela att de i hemlighet spelat in en intervju med honom, med premissen att den skall sändas efter hans död. I programmet tar han sitt sista farväl av folket, och är således den sista osedda intervjun med Lasse.

I den berättar han om tankarna kring sin egen bortgång.

Lasse Berghagen är död – blev 78 år gammalBrand logo
Lasse Berghagen är död – blev 78 år gammal

Lasse Berghagen i sista intervju med Mark Levengood

I programmet, som leds av Mark Levengood, avhandlas allt från karriären till privatlivet. Hur han blev upptäckt, kärleken till familjen och uppbrottet från Lill-Babs.

Men också hur allt tog fart.

– Jag började ganska tidigt skriva dikter, jag var nog runt 15-16 år, berättar Lasse Berghagen i programmet.

Annons

Mark frågar om han kommer ihåg någon dikt. Lasse framför:

– Om dagen i skogen, jag svingar min yxa. Så taktfast mot björk, mot gran och mot tall, men stundom jag vilar och lyssnar till skogen... framför Lasse och nynnar en stund innan han fortsätter:

– Då tänker jag på dig, som hemma där går. undrar så smått, vad du gör och hur du mår, om dagen i skogen jag svingar min yxa, så taktfast mot gran, mot björk och mot tall.

Han berättar att han klev upp på scen som 18-åring någon gång för första gången. Mark frågar om han någonsin var nervös, som så många är i början, men Lasse säger nej.

– Jag har alltid älskat det jag gjort på något sätt, på scen. Alltid tyckt att det var kul och alltid tyckt det var värt att lägga ned energi på att ha de här nerverna innan. För det gav mig så mycket, konstaterar Lasse Berghagen.

Lasse Berghagen i programmet Sista ordet
Det är ett starkt timslångt samtal mellan Lasse och Mark.

Lasse Berghagens starka ord om döden i sista intervjun

Och så det oundvikliga ämnet döden. Som nämnt är det premissen för programmet, att det inte får sändas innan personen i fråga gått bort.

Annons

– Tror du att det finns en fortsättning? frågar Mark Levengood.

– Eftersom ingen annan kan svara ordentligt på det, och veta att det blir så, så kan jag faktiskt säga att jag tror på det. Jag tror att det finns nåt mer, något som vi inte förstår oss på idag. Sen vad det är har jag ingen aning men någonting är det, svarar Lasse Berghagen.

– Men när det här programmet sänds, så är du ju borta. Vart tror du att du är då?

– Ja, då tror jag att min själ far omkring. Och hamnar i olika personer… Att den finns.. på något sätt. Jag vet inte riktigt, jag kan inte förklara riktigt. Men jag tror att det är någonting som är. Att det inte är ett definitivt slut, utan att det finns en fortsättning.

Mark frågar också om han har något önskemål för sin egna begravning.

– Jag skulle säga mycket blommor men då nyser jag – och det gör jag ju inte när jag ligger där, svarar Lasse skrattandes.

– Tänker du dig en stor tillställning eller en liten?

Annons

– Ja, lagom sådär. Bästa vännerna… Får man önska sig en period på året så är det försommaren, så det är mycket syrener, syrenblommor inplockade, de doftar gott. Och sen att de spelar ”Som en blänkande silvertråd”, den betyder mycket för mig, svarar Lasse och sjunger en bit av den vackra sången.

Lasse får också skicka med några sista ord till sina döttrar Malin och Maria.

– Jag kan ju säga då att där jag är nu saknar jag er väldigt mycket. För ni har betytt oerhört mycket för mig. Man brukar säga ”i glädje och sorg”, men det har inte varit någon sorg, utan enbart glädje. Och återigen så mycket kärlek. Värme och omtanke, säger han.

– Jag älskar er verkligen. Av hela mitt hjärta.

Sista ordet sänds söndag 29 oktober från kl 15:00 på Viaplay och 20:00-21:30 på TV3.

Foto: Viaplay

Annons