Lasse Berghagens tårar: ”Ett riktigt fiasko”

lasse berghagen

TT
Lasse Berghagen har varit med om många minnesvärda ögonblick på scen, men det här skedde helt i hemmets trygga vrå.
Slå på ljud

Under julaftonskvällen fick alla som följde SVT:s sändning följa konstnären Lars Lerin när han med sin varsamma hand tände juleljuset och med sin mjuka stämma gick sida vid sida med alla som firade jul hemma i stugorna, ensam eller inte.

Lars Lerin gästades av Lasse Berghagen

I studion var Lerin dock inte helt själv. Han gästades bland annat av den folkkäre vissångaren och programledaren Lasse Berghagen, som valde att berätta en rörande men dråplig historia om när han skulle vara tomten under en julafton som firades uppe i Dalarna för ett antal år sedan.

– Den julen var det 34 grader kallt. Men jag hade bestämt mig för att jag skulle vara tomte och jag hade ärvt någon vargpäls från min morfar så jag drog på mig den och så gick jag ut bakvägen och gick med en säck upp över åkern och kom upp mot stugan, säger Lasse Berghagen i sändningen i SVT.

lasse berghagen

Lasse Berghagens karriär som tomte blev kortvarig, men han blev åtminståne inte avslöjad.

TT

Där på trappen väntade paret Berghagens yngsta dotter Maria tillsammans med några andra barn från släkten, och plötsligt blev Lasse drabbad av ögonblicket.

– Jag blev så rörd av att jag var tomte! Det var mycket snö, det lyste i fönstret och ungarna väntade. Så jag började gråta, jag är väldigt blödig av mig. Det är ju inte så bra när det är 34 grader kallt, så jag fick ju istappar ner för kinderna. Så när jag knackade på kunde jag knappt prata, fortsätter Lasse.

Hans tårar avslöjades direkt av dottern, men hon tvivlade inte på att det faktiskt var tomten som dykt upp utanför dörren.

”Mamma, kom får du se, tomten gråter” sa lilla Maria Berghagen och pekade på Lasse, enligt honom själv.

– Så jag var ett riktigt fiasko som tomte faktiskt.