Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lasse Holms ilska efter Orups beteende i tv: "Blev vansinnig"

30 okt, 2023, 12:00 
AvGabriella Hall
Orup bröt mot den heliga regeln framför allas ögon.
Annons

Programmet där våra folkkära artister bjuder på musik, tolkningar av varandras låtar och låter oss lära känna dem på nya plan, är tillbaka i rutan.

Från att tidigare varit med som gästartist gör legendaren Lasse Holm entré på Grå Gåsen i säsongspremiären av "Så mycket bättre", denna gången för att stanna. Men med sin stora låtskatt har hans låtar redan tolkats flera gånger.

5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”Brand logo
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”

Bland alla hits Lasse ligger bakom är Carolas "Främling" kanske den kändaste. Från första stund, när Lasse hörde Carolas stämmor ur rutan, visste han att hon var unik.

Då uppträdde hon i ”Hylands barnhörna” och efter hennes framträdande med låten ”If I can dream” ringde Lasse snabbt till Bert Karlsson, för att berätta om talangen. Men Bert var snabbare på bollen, ett möte var redan inbokat och resten är rena framgångshistorian.

I år firar "Främling" 40 år.

"Främlings" födelse

Eftersom Lasse själv inte skrev sina egna texter på den tiden fick Monica Forsberg uppdraget. Men Lasse var fortfarande med på ett hörn.

Annons

– Hon skrev en text baserad på min demo där jag rafsade ner engelska ”dummylyrics” och där skrev jag ”stranger” och det tog hon till sig och sen skrev jag också något med ”that Mona-Lisa smile is on your face” och det tyckte hon också var bra, så där blev det en ”winwin”, säger Lasse i programmet.

Lasse Holm blev vansinnig efter Carolas samtal

Under säsongens första middag hyllas ingen annan än Lasse själv. Peg Parnevik, som gjort sig hemmastadd på Grå Gåsen för att stanna sommaren ut, passar på att fråga hur det kändes när han hörde Orups tolkning av "Främling".

I samma program fast för snart tio år sedan gjorde Thomas ”Orup” Eriksson nämligen en egen version av låten. En omtumlande upplevelse för Lasse.

Orups tolkning av "Främling" 2014 väcker starka känslor. Carola blir tårögd och Lasse Holm blir vansinnig.

– Jag var väldigt okunnig om ”Så mycket bättres” idé, jag levde i den ”gamla old school", två takter får du sno, men sen är din upphovsätt helig.

Annons

Han fortsätter:

– Så när Carola ringer mig och säger Orup har gjort ”Främling”, det är en helt ny låt, då blev jag vansinnig, då ringde jag upp massa betydande människor och sa..., säger Lasse och visar vad han sa med att slå handen i bordet.

Lasse Holm lärde sig en läxa

Smått nervöst frågar Peg hur Lasse känner nu och till hennes och resten av artisternas stora lättnad har han ändrat sig.

– Nu har jag lärt mig att i ”Så mycket bättre”, då får man ändra och jag har lärt mig läxan. På så sätt har så många låtar fått en ny kostym, upphovsmannen, kvinnan, har fått ett nytt ansikte som låtskrivare och artisten har fått en hit så just nu tycker jag att det är fantastiskt. Den gamle blev till slut nöjd, säger han och skrattar.

Foto: Skärmavbild/TV4/Så mycket bättre

Annons