Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lasse Kronérs pik till SVT – efter trista beskedet om årets julvärd

23 okt, 2023, 11:30 


Annons

Varje jul bänkar sig miljontals svenskar framför tv-rutan för att ta del av Kalle Ankas jul. Alla har skaffat sig en personlig favorit och det är inte helt otänkbart att någon utbrister ” en sån färg skulle man ha hemma”, när en av tomtenissarna går loss med penseln och i ett svep målar ett schackbräde i Tomtens verkstad.

Babben Larsson lämnad ensam – avslöjar sin skräckjul: ”Ingen ville…”Brand logo
Babben Larsson lämnad ensam – avslöjar sin skräckjul: ”Ingen ville…”

Andra uppskattar kanske hackspetten som hoppar runt, sjunger vilt omkring sig och plågar Kalle Anka i flera minuter. Någon vuxen kanske också vänder sig mot den yngre skaran, kollar om de är med på noterna och förstår hur rolig hackspetten faktiskt är.

Annons

Det tecknade äventyret har blivit en svensk jultradition – ett äventyr som startas med att en folkkär kändis sitter i SVT:s juldekorerade studio, tänder ett ljus och välkomnar tittarna till den stora händelsen.

Kalle Ankas jul
Kalle Ankas jul är en välkommen tradition i många svenska julhem.

Lasse Kronér om årets julvärd 2023

Under åren har en rad kändisar tackat ja till det prestigefyllda uppdraget. Lasse Kronér, som var julvärd 2008, vet vad som krävs för att landa ett sånt hedersamt gig och berättar att det först och främst är viktigt att man är en SVT-profil.

Annons

– Det fina är att det är självklart någon från SVT som kommer göra det, men vem? Hmm, det var en bra fråga. Vem kan det vara? De jag skulle vilja se har nog redan varit, säger han till Hänt på frågan om vem han tror blir årets julvärd.

Lasse Kronér
Lasse Kronér var julvärd 2008 – men vet inte vem som blir julvärd 2023.

SVT:s trista besked – vägrar avslöja

Ifjol fick vi se Babben Larsson i rollen. Vem det blir i år är fortfarande oklart. SVT har ännu inte gått ut med något namn och har tidigare berättat för Svensk Damtidning att de inte säger en ”miljondels jota förrän det är klart”.

Annons

– Glöm. Glöm. Vi går aldrig ut före utan det kommer en pressrelease när det är dags. Och det är långt fram, hävdade SVT:s pressdesk.

Kanalen kan dock inte stoppa folk från att spekulera. Hos spelbolagen är artisten Niklas Strömstedt favorit att landa uppdraget, men många tror även att det kan bli SVT-profilen Farah Abadi.

SVT
SVT vägrar att berätta något om årets julvärd 2023.

Lasse Kronér om vem som blir årets julvärd

Lasse Kronér skulle inte bli superförvånad om det är just Farah Abadi som syns i rutan den 24 december.

Annons

– Det är lite SVT kan jag tycka. De som helt plötsligt får serier de gör helt plötsligt allt. Farah gör varenda program som finns, även Jesper och Erik är det någon som heter. Det blir att de som gör saker gör plötsligt allt. Så var det på min tid också.

– Man bygger ju folk, det är ju så man gör när man bygger någon. Det är såklart både fördel och nackdel. Det beror ju på hur bra man tycker om personen i fråga, säger Lasse Kronér.

Farah Abadi
Farah Abadi.

Foto: TT

Annons