Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Lasse Kronérs hemska sjukdomstid: ”Helt väck”

Lasse Kronérs hemska sjukdomstid: ”Helt väck”

Lasse Kronér är tillbaka med full kraft efter en tuff period. I en stor intervju berättar han om hur han tappat 50 kilo, sin hårda kritik mot SVT och sorgen efter skilsmässan.
– Jag sörjer att inte vara en hel familj, säger den folkkäre underhållaren.

Lasse Kronér om tuffa tiden: "Vad i helvete händer?"
Slå på ljud

däDet har varit några svåra år för Lasse Kronér.

Under Metoo-hösten 2017 polisanmäldes den folkkäre programledaren och artisten för bland annat sexuellt ofredande – något som ledde till att han förlorade alla sina uppdrag för SVT och hans älskade skapelse Doobidoo lades på is.

Han har berättat i SVT:s Sverige om hur han höll sig hemma under åtta månaderna efter anklagelserna och mest åt ostbågar. Till slut vägde han över 140 kilo.

Men Kronér friades sedermera från alla anklagelser och välkomnades tillbaka in i värmen – 2019 fick han återigen göra Doobidoo i SVT. I dag vill han helst inte prata om tiden kring Metoo.

– Det handlar inte om någonting annat än att jag är så klar med det där, säger Lasse Kronér.

När han väl var tillbaka dröjde det inte länge innan corona slog till med full kraft och det i princip blev omöjligt att stå på scen. Snart två år senare har pandemin fortfarande ett hårt grepp om samhället.

– Det är total cirkus och det gör någonting med en. Under hela mitt liv har jag ju jobbat som iller, jag har alltid jobbat. Den här bromsklossen som har blivit är extremt underlig och lite skönt. Du vet, man bara tar dagen som det kommer.

Känns åren som har gått sedan Metoo bortkastade?

– Jag kan nog inte säga att de är bortkastade. Den tiden som jag per automatik fick från Metoo till nu har jag lagt väldigt mycket på mig själv och jag känner att jag har blivit bättre. Jag gillar den jag har blivit, jag har fokuserat mer på mig själv och framför allt försökt ta tag i träning och vara mer egoistisk. Nu är det jag som ska må bra. Jag åker iväg nästan varje morgon och gör saker för mig själv.

Lasse Kronér har i många år varit en av Sveriges mest älskade programledare. 2019 ledde han Kronérs sommargäster i SVT.

Bo Håkansson/Bilduppdraget/SVT/TT

Lasse Kronér om sin vikt

De senaste åren har fysisk aktivitet varit en viktig del av Lasse Kronérs liv. Samtidigt har han rasat i vikt.

– Utan att nu låta som någon jävla träningsguru så märker jag hur bra jag mår av att fokusera på träning. Varje dag blir bra av det, säger han.

– Nu väger jag 93 och där kommer jag nog att hålla mig. Jag har gjort det här en gång tidigare, för många år sedan gick jag ned väldigt mycket och då tappade jag mig själv litegrann. Jag har alltid använt mig av min storhet på scen och i mitt vara. Men det har jag inte känt den här gången, jag har inte känt att jag blivit så här Uffe Larsson – någon som går ner så mycket att det ser sjukt ut.

I dag mår han bättre än på länge.

– Jag är väldigt mycket piggare och smidigare. Man får en helt annan kraft, man är mer rakryggad. Hela mitt vara mår bättre av röra på sig. Jag tycker det känns jättebra, säger Lasse Kronér.

– Men något som är bra med att vara tjock är ju att det tränger ut alla rynkor, man ser ut som en fotboll i stället. Jag saknar det lite, nu blir det mer gammelhud. Men det kanske kommer per automatik.

Lasse Kronér har själv skapat Doobidoo. Han har lett SVT-programmet sedan 2005.

CARL-JOHAN SÖDER/SVT/TT

Var sjuk i covid – hade kunnat gå ”åt helvete”

Lasse Kronér fyller 60 senare i år – något han på ett sätt har svårt att förlika sig med. Han känner sig fortfarande som 35 i huvudet och säger att han personligen skiter i hur gammal någon är.

– Det var någon som sa att jag skulle bli 60 och jag var så här ”vad fan säger du, är du inte klok”. Men tiden går och det är inte mycket man kan göra åt det. När man tänker på vad alternativet är så är det ju ganska bra att bli 60, 70 eller 80.

Han blev tidigt sjuk i covid-19 och drabbades hårt av sjukdomen.

– Jag låg ju 160 dagar, ett halvår. Jag var helt väck, säger Lasse Kronér.

– Tack och lov hade jag tränat innan, då var jag i bra form. Annars hade det nog gått åt helvete. Det hade nog inte gått bra.

Han har fortfarande vissa men – lungorna har inte kommit i gång på samma sätt som innan och han når inte samma resultat i träningen.

– Det är något som sitter kvar. Men jag kan ju andas och det räcker ganska långt för mig.

”Doobidoo är inte hippt”

Även om Lasse Kronér inte har kunnat stå på scen i någon större utsträckning under pandemin ser han sig ändå som lyckligt lottad. Tack vare Doobidoo har han åtminstone jobb halva året – i vår ska han spela in den sjuttonde säsongen av SVT-succén.

Trots att programmet sänds primetime och varje vecka utklassar Idol, som går samtidigt i TV4, vad gäller tittarsiffror får Doobidoo sällan de stora rubrikerna.

– Utan att låta som en ledsen pojk, för jag tänker inte så mycket på det, men när jag tänker på det så tycker jag att det är jävligt underligt att program som inte har i närheten av vår tittning får mycket större uppmärksamhet. Men vissa grejer är hippa och Doobidoo är inte hippt, det spelar ingen roll vilka artister vi har med, säger Lasse Kronér.

– Jag får förstå journalisterna också, det är svårt att göra sensation av det. Men jag kan tycka att det är konstigt att man inte uppmärksammar det mer.

Den sjuttonde säsongen av Doobidoo spelas in i vår och sänds i SVT i höst.

Bo Håkansson/SVT/TT

Lasse Kronérs kritik mot SVT: ”Hål i huvudet”

Doobidoo produceras av SVT i Göteborg. Tidigare var det så att fler program gjordes utanför Stockholm – Lasse Kronér saknar den tiden då de olika distrikten hade mer fria händer och fick göra sin typ av tv.

– Har du turnerat landet sjuttio varv som jag har gjort vet du att vad man skrattar åt i Malmö är inte vad man skrattar åt i Luleå. Lägger du ut Sverige över Europa med toppen i Göteborg så sträcker det sig ner till Rom, tro fan att du har kulturella skillnader i ett så så stort land. Att då centralisera media till Stockholm är en total goof. Jag tycker det är helt dumt i huvudet för det som de sitter på Stureplan och bestämmer att vi ska titta på är inte det som folk vill se, säger han.

– Det har jag till och med sagt till SVT, jag tycker det är hål i huvudet att göra på det sättet. Jag kan tycka att vårt land förtjänar mer. Att de kulturella skillnaderna är fina och inte något som ska puttas bort och centraliseras till Stockholm, för då tycker inte jag att det blir bra tv.

Ändå blir du SVT trogen?

– Utan att nu låta som Rod Stewart, men jag har ju fått en massa propåer genom åren. Har man i 30 år haft de här tittarsiffrorna får man naturligtvis förfrågningar. Ibland har jag tackat ja, jag var ju på Fyran i fem år och gjorde Bingolotto. Jag har alltid gått på en känsla, det som jag tycker är kul vill jag göra. Jag har alltid trivts väldigt bra på SVT, även om jag har åsikter om hur det styrs och de åsikterna blir starkare och starkare för jag tycker att man går åt ett underligt håll.

Ångern efter skilsmässan

Lasse Kronér har döttrarna Amalia, 23, och Mathilda, 26, tillsammans med exhustrun Christina Kronér, 54. Paret Kronér gick skilda vägar 2014 – Lasse säger att han tror att de gled ifrån varandra när barnen började bli stora.

– Man hade hängt upp hela livet på barnen, det är nog ganska typiskt för många. Hade jag fått göra om min resa hade jag nog tänkt ganska kraftigt vid den tiden, hur vi skulle göra för att ha ett nytt projekt tillsammans. Det är viktigt att hitta den där grejen, oavsett om det är att bygga ett hus, spela golf eller ha en köksträdgård. Det tror jag är viktigt och det kan jag ångra, att jag inte tänkte så långt.

Kan du sörja att det inte fungerade?

– Jag sörjer i alla fall att inte vara en hel familj, även om vi så klart är en hel familj ändå och jag är bra kompis med barnens mamma. Men just den här kärnfamiljstanken, den kan jag sakna. Och de drömmar vi hade framåt, att de inte fick förverkligas. Det tror jag att alla gör, även om man har gått in i nya förhållanden och familjer.

Christina och Lasse Kronér gick skilda vägar 2014.

Anders Deros/Aftonbladet/TT

Lasse Kronérs beslut om kärlekslivet

Han vill som vanligt inte avslöja för mycket om hur kärlekslivet ser ut just nu.

– När det tog slut med min före detta stod det i tidningarna att det var slut med ”hemliga flickvännen”. Men den flickvännen var aldrig någonsin hemlig, det var bara det att jag inte hade gått ut med det. Jag har aldrig velat prata om privatlivet. De kvinnor som jag har levt tillsammans med har varit som jag. Jag har aldrig varit tillsammans med någon som är intresserad av att hänga i media och gå på premiärer. Det viktigaste har alltid varit vi har tillsammans – inte att vi ska vara på någon förstasida och säga att vi är så kära, säger Lasse Kronér.

– Men det finns inga hemligheter. Skulle jag vara tillsammans med någon så håller jag den personen i hand och kysser den på stan. Det finns bara ingen anledning att göra det i media.

LÄS MER: Lasse Kronér om framtiden i tv

LÄS MER: SVT:s besked –därför försvinner Kronér från rutan