Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lasse Stefanz-ikonen tar sig an nya jobbet trots hälsokampen

22 okt, 2022, 04:00 
Lars Johansson
Lasse Stefanz-ikonen tar sig an "Så mycket bättre" trots kampen
”Så mycket bättre”-aktuella Olle Jönsson har hånats för sina skakningar, desperat injicerat tuppkam i knäna och tvingats ligga ner på scenen när han framträder.
Visst har Lasse Stefanz sjukdomsdrabbade frontman, som nyligen förlorade en nära vän och kollega, funderat på att lägga av helt.
– Jag tänkte, klarar jag detta, är jag tillräckligt duktig?
Annons
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”Brand logo
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”

Måns Zelmerlöw, Håkan Hemlin och Mats Wester i Nordman, Anna Ternheim, Darin och Anne-Lie Rydé får ursäkta. Men den verkligt ärrade och erfarne veteranen i 2022 års ”Så mycket bättre”, premiär 22 oktober, heter Olle Jönsson, 66.

Med sina imponerande 55 år på scenen har han hunnit med det mesta.Melodifestivalen, ”Allsång på Skansen”-medverkan, rekord på Svensktoppen, guldskivor i en strid ström och kärlek från generation efter generation. Genom artisten N!ines remix av ”Är det kärlek du behöver?” dunkar den 20 år gamla låten just nu i varenda epatraktor som finns i vårt avlånga land.

Trodde inte att det var aktuellt

Det var dock inte självklart för Olle Jönsson själv att medverka i ”Så mycket bättre”.

Annons

– Nu har ju Christer Sjögren varit med och Casper (Janebrink) och man tänker att man kommer nog rätt så långt ner på den listan, men det gjorde jag inte, säger sångaren till Expressen.

Dessutom blev han trots sin enorma erfarenhet nervös och dessutom rädd på grund av det tuffa inspelningsschemat på Gotland, start halv sju på morgonen och avslut efter midnatt.

– Jag tänkte, klarar jag detta, är jag tillräckligt duktig? Jag tror kanske att det är ett friskhetstecken, så att man inte tar det för givet, säger Olle Jönsson vidare till Expressen angående sin osäkerhet.

Hälsan var ett hinder

Det är knappast någon hemlighet att den folkkäre artisten för en heroisk kamp mot en till synes aldrig sinande ström av sjukdomar. Olle Jönsson har drabbats av hjärtinfarkt, salmonella,, diabetes, svåra knäproblem och den ärftliga sjukdomen familjär tremor, vilken medför skakningar i kroppen.

– De sa till mig att nästa gång du känner den här känslan så släpp allt du har för händerna och bara åk in, för man kan få blodförgiftning och det kan ta en liksom, säger Lasse Stefanz starkast lysande stjärna till Expressen angående salmonellan som slog till för fyra år sedan.

Annons

De svåra knäproblemen ledde till att Olle Jönsson i ett desperat försök att undvika smärtan lät injicera tuppkam, kortisonet var verkningslöst.

– Det tog tre dagar, sedan har jag inte känt av det. Men det var på framsidan, det är på baksidan av knäna som jag har haft ont nu, berättade han för Expressen när det begav sig.

– Men nu får man tydligen inte bidrag för tuppkam längre för de kan inte konstatera om det verkligen hjälper. Vill man ha det i dag får man betala själv. Jag kan ju konstatera att det i alla fall hjälpte mig och många hästar behandlas med det, så man får väl se sig själv som en gammal ardenner.

Kämpar med diabetes

Diabetesen håller Olle Jönsson i schack genom kosthållning och vila. Något som kräver planering och engagemang. Den ärftliga sjukdomen familjär tremor, vilken medför skakningar i kroppen, ledde under en period till att sångaren hånades av publik och blev ifrågasatt. Många trodde att han uppträdde berusad.

Annons

– Jag har inte ont av det och kan inte dö av det. Jag kan ju se, när jag står framför en spegel, att jag skakar. Men skitsamma, jag lider av inte det. Jag kan ta betablockerare mot det, men jag mår inte bra på sådana så jag slängde i väg dem, säger Olle Jönsson.

Betablockerare är inte att rekommendera när man står på scenen.

– Då vill man ju ha den här nerven. Det mesta berusningsmedel jag kan ta innan jag går upp på scenen är väl en Alvedon brus. Där går gränsen.

Förlorade nära vännen

Förutom alla kommer har han även gått på smällar i form av vänner som gått bort. Ifjol dog forne bandmedlemmen och kamraten Anders Pettersson. Dragspelaren var med i Lasse Stefanz i 40 år innan han 2010 slutade och flyttade till Thailand. På Club Lasse Stefanz skrev man:

”Det är med stor sorg och saknad vi meddelar att Anders Pettersson, en kär familjemedlem, vän och f d kollega, natten mellan tisdag och onsdag efter en tids sjukdom somnade in på ett sjukhus i Thailand, landet där han tillbringade sina sista år i livet. Under 40 år spelade Anders klaviatur och dragspel i Lasse Stefanz, han var en älskad bandmedlem som publiken tog till sina hjärtan. Anders var urtypen för en glad musikant som med sin energi och sitt glada spelande var med och bidrog till Lasse Stefanz stora framgångar.Tillsammans med Anders Petterssons familj vill Lasse Stefanz tacka Anders för alla fina minnen som vi alltid kommer att bära med oss.Vila i frid älskade Anders”.

Annons

Olle Jönsson sa själv till Aftonbladet:

– Det är en jättesorglig dag idag. Han var ju verkligen en del av hela den fantastiska historia vi fått vara med om samt både uppgångar och nedgångar. Men han hade alltid ett gott hjärta.

Framtidsplaner för Lazze Stefanz

Och självfallet har han under sina 55 år i musikens tjänst funderat på att lägga av.

– Jag hade planer på det när pandemin började. Då tänkte jag, fan jag kanske ska bli pensionär. Men jag ska inte bli pensionär om jag inte själv får bestämma det. Även om jag inte är någon ungdom längre så känns det konstigt att lägga av så länge folk vill höra en.

Hemma på gården i Röetved norr om Kristianstad finns livskamraten och hustrun Gunilla, 62. Över 40 år har det blivit tillsammans.

– Min fru är väldigt självständig och klarar hästar och hus och allt själv. Står inte handfallen bara för att jag åker hemifrån. Hon är stark.

Foto: TT

Annons