Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Leif ”Loket” Olssons avslöjande om Bingolotto – 23 år efter han försvann från TV4

23 dec, 2022, 12:00 

Leif ”Loket” Olsson gjorde Bingolotto populärt – och blev folkkär.
Men någon uppesittarkväll blir det inte i år.
–Jag har egentligen aldrig suttit och kollat på det, säger han till Svensk Damtidning.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

När Bingolotto började sändas i TV4 1992 gjorde det omedelbar succé. Programmet flyttades snabbt till bästa sändningstid på lördagskvällarna och programledaren Leif ”Loket” Olsson blev rejält folkkär på kuppen.

Bingolottos programledare – minns du alla?Brand logo
Bingolottos programledare – minns du alla?

Det var som ett väloljat maskineri. I tio år tuffade ”Loket” på, innan han bestämde sig för att lämna programmet strax vid millennieskiftet. Då hade de som mest sålt två miljoner lotter i veckan.

– Vi hade ett lokalt Bingolotto som vi körde i TV21 som det hette. TV4 var intresserade av att sända det liksom TV3. Alla var intresserade utom SVT. Till slut hade de ingen programledare så de frågade mig ”kan inte du ta det?”. ”Jag kan börja i alla fall”, sa jag och så blev det tio år. Så gick det till, sa Leif ”Loket” Olsson till Aftonbladet när han fyllde 80 tidigare i år.

Annons
Leif Loket Olsson var programledare för Bingolotto i tio år
Leif ”Loket” Olsson var programledare för Bingolotto i tio år.

Rasar efter ändringen i Bingolotto

Idag har det gått över 30 år sedan ”Loket” gjorde sin sista sändning som programledare. Han har förvisso gjort enstaka inhopp i programmet vid speciella tillfällen, men annars har han hållit låg profil och inte synts till i tv-rutan.

Programmet har med årens gång också förändrats en hel del: lotterna har blivit dyrare och vid årsskiftet byter man kanal från TV4 till Sjuan.

– Jag vet inte hur de har kommit fram till det. Jag var ju med från början och jag hade aldrig godkänt att de hade flyttat programmet på det viset. Men det är väl något som har hänt, de har väl inte så många tittare längre. Men det här är inte ett steg uppåt, sa ”Loket” till Aftonbladet i samband med beslutet.

Annons
Leif ”Loket” Olsson på plats i studion när Bingolotto firade 30 år förra året
Leif ”Loket” Olsson på plats i studion när Bingolotto firade 30 år förra året.

”Lokets” vägran: ”Dåligt med det”

Sedan Leif ”Loket” Olssons sorti har flera programledare kommit och gått. I dag är det Lotta Engberg och Stefan Odelberg som rattar den berömda Bingolotto-skutan.

Och i kväll är det även dags för den populära traditionen Bingolottos uppesittarkväll, där de tillsammans med artister, gäster och tv-tittare spelar bingo och bjuder på ett välkommet julmys.

Lotta Engberg och Stefan Odelberg
Bingolottos programledare Lotta Engberg och Stefan Odelberg.

Lotta och Stefan får dock klara sig utan folkkära ”Loket”. Faktum är att han inte ens kommer att se programmet hemma i tv-soffan.

Annons

– Nej, det gör jag inte längre. Det är dåligt med det. Jag har egentligen aldrig suttit och kollat på det. Jag har lett många såna program, men aldrig riktigt tittat själv. De gör väl så gott de kan, det är fantastiskt att de fortfarande håller på, säger han till Svensk Damtidning.

Leif ”Loket” Olsson skippar uppesittarkvällen
Leif ”Loket” Olsson skippar Uppesittarkvällen i år.

Foto: TT

Annons