Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lena Hallengren om privata livet med maken & barnen

03 apr, 2020, 08:00 
AvAnna von Koch
Utbildad musiklärare, entusiastisk amatörbagare och nästan nykär hundägare. Stadens dotter Lena Hallengren, som nu syns på tv varje dag, trivs bäst med vardagen och familjen i sitt Kalmar.
Annons

Solen skiner över Kalmar slott när Svensk Damtidning tar en promenad med socialminister Lena Hallengren och hennes ögonsten, lilla hunden Tage.

– Tage är så söt! Vi hade pratat om att skaffa hund länge, men sedan sa min dotter Klara förra året att; ”menar ni allvar, så ska vi göra det nu, för annars hinner jag flytta hemifrån”. Och när min man bestämmer sig för något så går det väldigt fort!

Lurviga lilla sötnosen Tage har stärkt familjebanden, berättar Lena Hallengren.
Lurviga lilla sötnosen Tage har stärkt familjebanden, berättar Lena Hallengren.

Lena tycker det är fantastiskt roligt att ha hund.

– Hela min familj blir glad när jag kommer hem, men Tage hoppar lite extra. Det är verkligen kärlek och jag tror att alla som har hund förstår vad jag menar. Han håller ihop familjen!

Lena Hallengren är en glad amatörbagare!
Lena Hallengren är en glad amatörbagare!

Lenas man är också socialdemokrat och arbetar för partiet i Kalmar, så det är ingen högoddsare att gissa att hunden är uppkallad efter socialdemokraten Tage Erlander, som var Sveriges statsminister i hela 23 år. Men Tage är faktiskt också uppkallad efter författaren, poeten, skådespelaren och komikern Tage Danielsson.

Annons

– Det är en kulturpolitisk hund, skrattar Lena.

Både hon och maken Jonas Hellberg är nämligen väldigt kulturintresserade och har turnerat med teatergruppen Proximus på Öland om somrarna, där de också har lantställe.

– Jonas skrev manus till flera pjäser, men jag satt mest i kassan.

Lena Hallengren med maken Jonas Hellberg.
Lena Hallengren med maken Jonas Hellberg.

2017 var sista sommaren med teatergruppen, sedan ville barnen inte längre följa med. Lenas kulturella ådra syns ännu tydligare när vi kommer hem till familjens mysiga sekelskiftesvåning i centrala Kalmar.

Här står Lenas stora piano och så visar hon upp sin gitarr. Vår socialminister är nämligen även utbildad musiklärare, men säger lite blygsamt att hon bara spelar när ingen lyssnar. I den prydliga hyreslägenheten finns också mängder med böcker.

Annons

– Jag gillar att läsa, speciellt deckare, men lyssnar mest på ljudböcker nuförtiden. Min man älskar böcker ännu mer och i ärlighetens namn så fyller han nog på den där hyllan mer än jag!

Lena Hallengren var tidigare musiklärare, och det syns i det privata hemmet.
Lena Hallengren var tidigare musiklärare, och det syns i det privata hemmet.
Ett porträtt av Lena Hallengren hänger i hennes hem.
Ett porträtt av Lena Hallengren hänger i hennes hem.

Som socialminister har Lena ett späckat arbetsschema, där hon pendlar upp till Stockholm tre-fyra dagar i veckan. Men hon ser ändå till att få lite fritid.

– Folk tror inte att jag har tid att träffa vänner, läsa en bra bok eller äta en god bit mat. Men det har jag ju, även om vardagen förstås är inrutad, säger hon.

Annons

För att få tid för både för läsning och kompisar startade Lena för några år sedan en bokklubb, där systern Karin och några nära vänner ingår. Senast läste de den Augustvinnande boken Ålevangeliet av Patrik Svensson.

– Ju mer vi pratade om boken desto högre betyg fick den, säger hon.

Lena Hallengren om sina barn

Lena läste även mycket för barnen när de var yngre. Men nu är 12-åringen inte så förtjust i att läsa längre.

– Han tycker det räcker gott med att läsa i skolan och när Stefan Löfven aviserade att höstlovet skulle bli läslovet, då steg han inte i min sons ögon! Det tyckte han var fruktansvärt och sa ”Hur kan ni hitta på något sådant? Det är ju faktiskt ett höstlov och då ska man vara ledig”, säger Lena och skrattar.

Lena Hallengren med barnen och en hög av böcker.
Lena Hallengren med barnen och en hög av böcker.

Lena Hallengrens make Jonas

Ja, med två politiker till föräldrar har barnen blivit vana vid att argumentera för sin sak…! Lena och Jonas möttes faktiskt på jobbet, när de 2000 jobbade på SSU i Stockholm.

Annons

– Jag var Jonas chef, säger Lena med glimten i ögat.

Hettade till gjorde det dock först på nyåret 2001.

– Jonas är väldigt rolig och kreativ. Man måste ha roligt tillsammans och dela samma intressen. Sedan pratar vi förstås inte politik hela tiden, men vi delar samma värderingar och syn på livet. Det är viktigt, säger hon.

I jobbet träffar Lena Hallengren ofta både kronprinsessparet och drottning Silvia.
I jobbet träffar Lena Hallengren ofta både kronprinsessparet och drottning Silvia.

Paret bosatte sig först i Jonas hemtrakter Huddinge. 2004 föddes dottern Klara. När hon var två år tog familjen steget och lämnade storstan för ett lugnare och mer lantligt liv i Lenas hemstad Kalmar. De trivdes snart båda väldigt bra, men livet långt ifrån Lenas arbetsplats i Stockholm har också haft sitt pris.

– Visst var det hemskt när man lämnade ett gråtande barn klockan sex på morgonen. Jag är väldigt familjekär och det är ju en uppoffring, men samtidigt gör jag ju det för att jag tror att samhället blir bättre.

Annons

– Jag tror det märks om man gör saker man tycker om och trivs med. Det vore ju toppen om de flyttade riksdagen till Kalmar, men nu ser det ju ut som det gör!

Detta är Lena Hallengren

Född: 25 dec 1973 i Kalmar.
Familj: Maken Jonas Hellberg, 40, barnen Klara, 15, och Olle, 12. Samt hunden Tage av rasen havaneser.
Bor: I en hyresrätt i Kalmar.
Intressen: Familj, bakning, vänner.
Gör: Socialminister.
Mamma var: Lågstadielärare.
Pappa var: Tågmontör.

Foto: tt, SUVAD MRKONJIC

Annons