Let´s Dancedomaren Ann Wilson: "Jag är för intensiv med allting"

NU GRATIS

Dansen har tagit henne flera varv runt jorden och gett henne en uppsjö av tävlingsmedaljer i såväl VM som EM. Let´s Dancedomaren Ann Wilson både lever för och jobbar med dans. Men det var en ren slump som gjorde att hon ens började dansa.

Let´s Dance är i full gång och så även domaren sedan tio år tillbaka – Ann Wilson. Denna en gång världselitdansare ser roat ut över alla de finklädda deltagarna i årets uppsättning.

– Alltså, jag vill hänga med Claes Malmberg för skrattens skull. Han har en sån fantastisk attityd – det är bara att köra järnet och ha kul. Men jag har varit så sjukt imponerad av exempelvis Britt Ekland, Margaux Dietz och Niki Amini för de är så modiga. Och skulle jag hitta en danspartner bland killarna så får det nog vara Victor. Jag tror att han är formbar. Eller Gunde eventuellt.

Ann har ett antal creddiga danstitlar med sig förutom sin stora domarerfarenhet. Hon lever på sin dans, lever för dans och dansen har också fått henne att flytta från Sverige till London, Norge, Australien, stora delar av Asien och tillbaka till Sverige igen.

– Jag älskar allt med dans. Hela paketet. Det är fantastiskt att få uttrycka sig fysiskt till musik – kan man inte sjunga kan man använda sig av kroppen. Jag kan inte tänka sig ett liv utan dans, sa hon nyligen i TV4.

Ann Wilson har dansat i 40 år och säger att hon inte kan leva utan det.

Ann Wilson har dansat i 40 år och säger att hon inte kan leva utan det.

Men det var en ren slump som fick Ann Wilson att börja dansa hemma i Råå under slutet av 70-talet. Hon var då tio år, tränade egentligen gymnastik och hängde bara med en jämnårig kompis ur gympagruppen en eftermiddag. Kompisen skulle till en dansskola och när Ann väl kom in i dansmiljön kom hon liksom aldrig därifrån. Gymnastikväskan byttes ut mot en dansträningsbag och två år senare började hon tävla. När hon som 17-åring vann svenska standardmästerskapen lämnade hon Sverige för att satsa på dansen i London. Sedan bar det snabbt vidare och hon tränade för några av världens främsta instruktörer. Efter fyra hektiska och framgångsrika tävlingsår i Norge med sin danspartner Göran Nordin hamnade hon i Australien. Då kände hon igen australiensaren Paul Wilson som hon sett tidigare. De rörde sig i samma miljöer, var anmälda till samma tävlingar, hängde kort sagt i samma miljöer. Ganska snabbt fick de upp ögonen för varann där bland omklädningsrum, träningsväskor och tävlingsarenor. De blev ett par både privat och på tävlingsgolven och sopade mattan i Australien med att bli sjufaldiga mästare i modern dans mellan 1994-2000.

1996 vann de British Rising Star Championship i Blackpool som är världens största danstävling.

– Det var helt fantastiskt. Alla våra svenska och australiensiska vänner var där och såg oss, berättade hon rört i TV4.

Resandet tog dem över hela världen och i Asien blev de eftertraktade dansare, föreläsare och tävlingsdomare. 2001 var paret med i sin sista stora tävling och fick göra en avslutande dans.

– Publiken stod upp och applåderade, det var väldigt stort, säger Ann och berättare att de efter det började fundera på att flytta tillbaka till Sverige.

I slutet av 2003 flyttade de tillbaka Sverige och slog sig ner i Helsingborg. Kort därpå föddes sonen Tom Sebastian.

Läs mer: Lets Dance-aktuella Gunde Svan om hustruns lycka

Ann med sin son Tom som idag är 14 år - de reser mycket tillsammans och har gjort det till sin grej.

Ann med sin son Tom som idag är 14 år – de reser mycket tillsammans och har gjort det till sin grej.

– Min son betyder allt för mig. Han är 14 år och vi gör allt ihop. Han har blivit en riktig ung man nu och man kan liksom umgås på ett annat sätt. Vi reser på semestrar ihop och vi har jättetrevligt – det är fantastiskt, säger hon leende.

Han är mer eller mindre uppvuxen på Wilson Dance Center som hon och Paul startade 2004. Trots att paret efter 20 års äktenskap skilde sig 2010 valde de att fortsätta att ha företaget tillsammans.

– För oss har det funderat bra, vi har kvar vår vänskap som ligger som grund. Vi gjorde valet att driva danscentret tillsammans för vår son och vår framtids skull, berättar hon i podcasten Livshjulet.

Danscentret har idag 1 200 elever. Även om en stor del av arbetet är administrativt så glider hon ut på dansgolvet så fort hon kan.

– Jag dansar nästan dagligen och det är ju så härligt och att kunna variera ett yrke där du kan röra på dig med en massa härliga människor, allt från barn till vuxna. Jag kör ju Latin Fitness för mestadels kvinnor och det är superhärliga kvällar. Det är kul att få fortsätta även om jag har slutat min tävlingskarriär.

Kvar efter karriären har hon förstås mängder med tjusiga tävlingsoutfits.

– Ja om jag ska välja någonting i mitt hem som avslöjar lite vad jag jobbar med så blir det alla garderober, säger hon med ett skratt. Jag har ju väldigt mycket kläder, skor och massor av dans-outfits. Jeans och t-shirt är favoritplaggen hemma men till vardags på jobbet blir det mest träningskläder.

Läs mer: Kungaparet och kronprinsessan Victoria på hyllningskonsert

Ann med Let´s Dancekollegan Tony Irving. - Vi är hemskt olika men har hemskt roligt.

Ann med Let´s Dancekollegan Tony Irving. – Vi är hemskt olika men har hemskt roligt.

Förutom att vara domare, mamma, driva danscenter, leda kurser, utbilda danslärare och hålla föredrag driver hon en nätbutik där hon säljer egendesignade smycken och kläder. Till slut blev det för mycket. Mitt under pågående Let´s Dance-säsongen våren 2013 bröt allt samman för Ann. Hon sjukskrevs för utmattningsdepression och tvingades lämna programmet omgående.

“Jag är en impulsiv och intensiv person – det kan vara en belastning”

– En skilsmässa är en otroligt jobbig sak, det måste man att lägga tid på. Men det gjorde jag inte riktigt, så kroppen orkade inte mer, berättade hon då i podden Livshjulet.

I december samma år friskförklarades hon igen.

– Jag är en impulsiv och intensiv person och det kanske kan vara en belastning i en del situationer. Jag skulle nog säga att jag är för intensiv med allting. Det blev till slut en belastning, säger hon försiktigt och fortsätter:

– Samtidigt är jag väldigt positiv, jag är oftast väldigt glad och har ganska stort tålamod inom många områden.

Ann har även ett stort modeintresse, massor av garderober hemma och en nätbutik där hon säljer kläder.

Ann har även ett stort modeintresse, massor av garderober hemma och en nätbutik där hon säljer kläder.

Det finns två personer hon beundrar som hon gärna skulle bjuda upp och hon fick tillfälle. Den ene är karismatiske entreprenören Richard Branson som hon beskriver som Petter Stordalen i kubik. Med honom skulle hon prata företagsamhet.

– Till en sån person behövs en galen dans så det blir en jive.

– Den andra är Deepak Chopra – en betydligt djupare människa som jag delar intresset för ayurveda med. Under en lugn rumba kunde jag lära mig lite mer om djupa, själsliga resor. Och så kombinerar man de två sedan, säger hon leende.

Hennes största last i livet är kaffe och vin. Oftast efter varandra. Hon har aldrig varit någon mat- eller kakfantast men kaffe, vin och – inte att förglömma- chokladglass beskriver hon sig som beroende av.

– Sen älskar jag ju att spela tennis. Och jag är en riktig naturmänniska, det är det nog inte så många som tror. Jag älskar att vara ute i naturen, hålla på i trädgården eller ta promenader med keps eller mössa nerdragen. De kontrasterna i livet – att ena stunden stå lite uppklädd på ett dansgolv, till att sitta på en stubbe i naturen – det är de bästa jag vet.

FAKTARUTA

Ann Erica Wilson

Familj: sonen Tom, exmaken Paul

Ålder: född 1968, fyller 50 år i maj

Bor: Helsingborg

Gör: Dansare, domare, driver egen danscenter

Aktuell med: som domare i Let´s Dance för tionde året i rad

Otippat om dig: älskar att sitta på en stubbe i skogen

Foto: Stella Pictures, IBL