Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lika som bär! Se skådespelarna som liknar karaktärerna de spelar

12 jun, 2018, 20:00 
https://image.svenskdam.se/image-5471672?imageId=5471672&width=1320&height=689
Margareta
Filmer baserade på verkliga människor finns det gott om. Vissa med mer lyckat resultat än andra. Från Helen Mirren som drottning Elizabeth till Donald Sutherland som John Paul Getty i serien "Trust". Vi har samlat de mest minnesvärda!
Annons

Drottning Elizabeth har vi sett porträtteras på filmduken och tv-skärmen flera gånger. En av de mest uppmärksammade filmerna under de senaste åren var när Helen Mirren spelade drottning Elizabeth. Filmen hade titeln “The Queen” och utspelade sig kring året 1997. Helen Mirren blev hyllad och prisades med en Oscar.

Helen Mirren som drottning Elizabeth.
Helen Mirren som drottning Elizabeth.

En rolig detalj är att Helen Mirren har träffat drottning Elizabeth flera gånger i verkliga livet. År 2003 blev hon till och med utnämnd till Dame av drottningen. Kanske hjälpte dessa möten till skådespelerskans succéprestation.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Men även på senare tid har drottning Elizabeth porträtterats, då i serien “The Crown”. Där är det dock två andra skådespelare i denna serie som är otroligt lika de personer de spelar. Nämligen Matt Smith som spela prins Philip och Vanessa Kirby som spelar prinsessan Margaret.

Annons
Prins Philip i "The Crown" och verklighetens prins Philip.
Prins Philip i “The Crown” och verklighetens prins Philip.

Prins Philip själv ska inte ha sett serien “The Crown”, även om flera källor påstår att drottning Elizabeth sett den. Skådespelaren har hyllats för hans likhet med verklighetens unga prins Philip, och för att lyckas med detta ska skådespelaren ha tittat på otroligt mycket filmmaterial från den tiden på prinsen. Allt för att efterlikna allt från kroppsspråk till utseende.

Vanessa Kirby som prinsessan Margaret i "The Crown".
Vanessa Kirby som prinsessan Margaret i “The Crown”.

Även skådespelerskan Vanessa Kirby har hyllats för sin prestation i “The Crown” där hon spelar prinsessan Margaret. Hon är inte bara otroligt lik den unga prinsessan, utan spelar dessutom fantastiskt. En rolig detalj är att skådespelerskan Vanessa egentligen är blondin.

Annons
Den riktiga prinsessan Margaret under sin bröllopsdag.
Den riktiga prinsessan Margaret under sin bröllopsdag.

En rollprestation som även den fick mycket uppmärksamhet, men inte direkt några hyllningar, var den där Naomi Watts spelade Diana i filmen med samma namn.

Prinsessan Diana var hyllad under sin tid i livet, men filmen "Diana" sågades rejält.
Prinsessan Diana var hyllad under sin tid i livet, men filmen “Diana” sågades rejält.

Filmen visade prinsessan Dianas två sista år i livet och byggde på Kate Snells bok “Diana: Her Last Love”. I efterhand har även Naomi Watts kallat filmen ett sjunkande skepp i tidningen Harper’s Bazaar. Men det var inte bara hennes prestation som fick kritik, utan även hela produktionen då de valde att sätta upp reklamaffischer för filmen strax intill den tunnel i Paris där prinsessan Diana och hennes dåvarande pojkvän Dodi Fayed miste sina liv.

Annons
Naomi Watts som prinsessan Diana.
Naomi Watts som prinsessan Diana.

I filmen “Järnladyn” spelar Meryl Streep en av de mest kända politiska kvinnor i världen. Margaret Thatcher. Och det blev däremot succé.

Margaret Thatcher intill Meryl Streep som spelade henne på bioduken.
Margaret Thatcher intill Meryl Streep som spelade henne på bioduken.

Meryl Streep vann en Oscar för rollen, och hon var stolt över att få spela Storbritanniens första kvinnliga premiärminister på bioduken. “Hon var en pionjär för kvinnor inom politiken”, har Meryl sagt om rollen.

Annons
Natalie Portman, Jackie Kennedy Onassis och Katie Holmes.
Natalie Portman, Jackie Kennedy Onassis och Katie Holmes.

En person i historien som en tung mystik alltid kommer att ligga omkring är Jackie Kennedy Onassis. Två olika skådespelerskor har porträtterat denna ikon under de senaste åren. Dels Natalie Portman i filmen “Jackie” från 2016, där vi fick följa Jackie Kennedy under dagarna som följde efter mordet på John F. Kennedy. Natalie Portman hyllades för hur porträttlik hon var verklighetens Jackie. Lika höga hyllningar fick inte Katie Holmes när hon spelade Jackie i en miniserie om familjen Kennedy, kanske för att serien inte alls fick lika stor spridning som filmen.

Daniel Day-Lewis fick en Oscar för rollen som Lincoln.
Daniel Day-Lewis fick en Oscar för rollen som Lincoln.

Filmen “Lincoln” är även den en biografisk film, regisserad av Steven Spielberg. Och när Steven Spielberg rör vid något skapas ofta filmhistoria, så även denna gång. Daniel Day-Lewis spelade USA:s 16:e president. Filmen blev nominerad till 12 Oscars och vann två av dem, bland annat vann Daniel Day-Lewis en statyett för sin prestation.

Annons
Nicole Kidman som furstinnan Grace.
Nicole Kidman som furstinnan Grace.

En inte lika hyllad film, minst sagt, var filmen “Grace of Monaco”. Nicole Kidman tog sig an uppgiften att spela ikonen Grace Kelly och Tim Roth spelade furst Rainier. De var båda någorlunda lika de karaktärer de skulle porträttera, men filmen höll inte måttet och sågades rejält.

Fursteparet Rainier och Grace.
Fursteparet Rainier och Grace.
John Paul Getty och Donald Sutherland som spelar John Paul Getty i serien "Trust".
John Paul Getty och Donald Sutherland som spelar John Paul Getty i serien “Trust”.

Den senaste otroligt hyllade rollprestationen där en skådespelare liknar den personen de spelar hittar vi i serien “Trust”. Tv-serien följer kidnappningen av John Paul Getty III, barnbarn till John Paul Getty, och i serien ser vi Donald Sutherland som John Paul Getty.

Foto TT, IBL, Stella pictures

Annons