Lill-Babs ord till Malin Berghagen – mitt i det stora bråket

Tillsammans med döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. De tre står varandra oerhört nära.

ORRE PONTUS
När systrarna Malin Berghagen och Kristin Kaspersen bråkade som mest så fanns det bara en persons ord som kunde hindra dem, och de kom från mamma Lill-Babs.

Malin Berghagen är född in i en av Sveriges kändaste familjer, med Lill-Babs som mamma och Lasse Berghagen som pappa var det många som ville få en glimt av det lilla flickebarnet redan i väldigt tidig ålder.

Men Malin är, som hon själv beskrivit det i en intervju med Expressen, en introvert person och hade till en början svårt att hantera den stora uppmärksamheten.

– Ja. Numera gör jag det. Jag har haft dålig självkänsla i 40 år. Dels för att jag föddes introvert, blyg och osäker. Och när man växer upp i en familj som vår så har människor fortfarande, tyvärr, en benägenhet att bestämma sig för hur vi är. "Du är sån för att du är känd". Jag vet inte hur många killar som sagt till mig att "jag utgick från att du var snobbish". Ingen av dem förstår att det är precis tvärtom. Jag tyckte aldrig att jag var snygg, säger Malin till tidningen.

– Jag har fått väldigt mycket skit. Många har ansett att de haft rätt att kränka mig. Jag har tränat mycket på att inte be om ursäkt, sträcka på mig, våga vara trygg i min kvinnlighet, fortsätter hon.

Malin Berghagen kristin kaspersen

Malin Berghagen och Kristin Kaspersen avtäckte mamma Lill-Babs porträtt på Arlanda efter hennes död.

Karin Trnblom/TT

Lill-Babs ord till Malin Berghagen förändrade allt

Tre år senare föddes systern Karistin Kaspersen, och även om de nu är såta vänner vet alla som har systrar att det inte är alltid husfriden är på topp. I ett Facebookinlägg har Malin Berghagen beskrivit bråken de två flickorna emellan, och vad mamma Lill-Babs brukade säga för att få tillbaka freden.

– När vi var barn jag och Kristin och bråkade som mest då sa vår mamma till oss: ” Älska mig mest när jag förtjänar det minst, för då behöver jag det bäst”. Ja det var nästa som ett mantra hon ständigt bar inom sig. De var svåra ord att förstå när man är arg på sin lillasyster som just dragit dig i håret, skriver Malin.

– De orden bär vi alltid med oss och det finns stunder jag förbannat dom men oftast har de varit min lycka. För de gör att jag stannar upp och inte handlar i affekt eller åtminstone hejdar mig från att göra det. Och då har en möjlighet att välja en väg som JAG mår bättre av. För jag mådde inte bättre av att dra Kristin ännu hårdare i håret. Det gjorde så vansinnigt ont i mig när hon grät. Lyckan av att hämnas var kortvarig och skulden jobbigare.

Det låter som en fantastisk lärdom att få av sin mor, precis som det ska vara!