Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lillasysters frontman om alkoholen,
drogerna och döda mamman

26 feb, 2022, 11:30 
Lars Johansson
Martin Westerstrands mamma dog i cancer och hans tillvaro rasade.
Lillasysters frontman flydde in i alkohol och droger.
– Jag var väldigt självdestruktiv och självmordsbenägen, berättar han för Aftonbladet.
Annons
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!Brand logo
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 4!

Martin Westerstrand, 47, är den hårt rockande göteborgaren som skrikit sig hes i akter som LOK och Rallypack.

Nu ställer han än en gång upp i Melodifestivalen med sitt Lillasyster, låten den här gången: "Till our days are over".

Fortfarande, så här sju år senare, har Martin Westerstrand en smula svårt att prata om sitt livs stora tragedi. 2015 gick hans mamma bort i efter flera års cancersjukdom.

– Hon har uppfostrat mig ensam och det var bara hon och jag. Och så fick hon två år, berättar han för Aftonbladet.

Martin Westerstrand flydde in i alkohol och droger

När mamman blev sjuk flyttade Martin Westerstrand hem till Skövde. Efter hennes bortgång rämnade marken under hans fötter.

– Den perioden var jävligt tuff. Då visste jag inte hur jag skulle hantera mig själv och gjorde massa dumma grejer. Jag tappade fotfästet helt och hållet. Jag var väldigt självdestruktiv och självmordsbenägen. Då gjorde jag massor av dumma grejer, säger han vidare till Aftonbladet.

Annons

– Jag drack alldeles för mycket och knarkade en hel del. Jag var nog inte en toppenbandmedlem och så där. Man blir ju en helt annan person och man fattar inte själv hur man förändras. Jag gjorde vad som helst för att fly. Jag kunde inte hantera det. Det var som att marken slets bort. Jag är nog inte riktigt klar med sorgearbetet ännu. Men nu är jag på en bättre plats i livet.

– Det har gett mig en förståelse... det svarta djupet som finns i missbruket. Om jag kan bidra med nånting på något sätt för någon. Om det bara är att hjälpa nån ur sängen genom att prata om det så gör jag gärna det.

Martin Westerstrand tappade allt när hans mamma gick bort. Det eskalerade i ett drogmissbruk.

Martin Westerstrand har alltid varit kontroversiell.

Har det inte handlat om en ifrågasatt låt i samband med homofobi ”Rosa (Ord och inga visor)”, som egentligen har ett antihomofobisk budskap, eller strippor på scenen, ett missförstånd på Storsjöyran han reagerade starkt på, så finns där en stark koppling till Hells Angels.

Annons

– Jag har polare som är med där, det är klart att det kan vara problematiskt, det förstår jag, säger Martin Westerstrand till Aftonbladet.

Nu tävlar Lillasyster med låten "Till our days are over".

Martin Westerstrand har kompisar i ökända Hells Angels

Sångaren har gjort en rad spelningar för mc-gänget genom åren, men bedyrar att han inte är medlem. Eller ens i närheten av det.

– Alltså, jag har nära vänner där. De är mina vänner och det tänker jag inte förändra på nåt sätt. Jag känner mig rätt trygg i vem jag är och vad jag förmedlar, vad jag står för och har för åsikter och hur vi kan påverka på ett positivt sätt.

Som frontman i Lillasyster har Martin Westerstrand gjort succé i Melodifestivalen med låten ”Pretender”. Gruppen bildades 2006 och fick sitt genombrott med en hårdrockscover på Rihannas ”Umbrella”. Han är dessutom sångare i hardcorebandet LOK, som tillfälligt återförenades 2019 efter en paus sedan 2002.

Annons