Lisa Miskovskys ilska – mitt
i stora livsförändringen

Lisa Miskovskys ilska – mitt<br>i stora livsförändringen

Lisa Miskovsky har händelserika år bakom sig. Nu tävlar hon i Melodifestivalen.

Lisa Miskovsky är tillbaka i Melodifestivalen – efter en rad omtumlande år av sitt liv.
Hon har gått igenom en skilsmässa, pusslat med barnen och varannanveckaslivet, hanterat dotterns autism och kämpat mot åldersdiskrimineringen i musikbranschen.
Dessutom har sångerskan och låtskrivaren hunnit med att träffa en ny kärlek.
– Det har varit en tuff snitslad bana att traggla sig nedför, säger artisten till Mama.
MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 3!
0:40

Efter reklamen: MELLO 2022: Här är bidragen i deltävling 3!

(0:40)

Slå på ljud

ALisa Miskovsky, 46, slog igenom med dunder och brak redan 2001.

Hennes självbetitlade debut belönades med två rockbjörnar och sedan fortsatte det av bara farten.

Uppföljaren "Fallingwater", i samarbete med Kents Jocke Berg, resulterade i årets bästa kvinnliga artist vid Grammisgalan.

”Driving one of your cars” och ”Lady stardust” gjorde henne folkkär.

Lägg dessutom till medverkan i TV4:s Körslaget och det faktum att Lisa Miskovsky skrivit Backstreet boys världshit "Shape of my heart", framgångarna har varit stora för Umeå-dottern.

2012 tävlade hon för första gången i Melodifestivalen och slutade nia i den stora finalen med "Why start a fire".

På meritlistan finns också en plats i det svenska damlandslaget i snowboard.

Lisa Miskovsky sist det begav sig i Melodifestivalen. Året var 2012. Tioårsjubileum i år alltså.

Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

Lisa Miskovsky om dotterns autism

Det kanske låter som en spikrak livsväg där allt gått som på räls.

Men så har det inte varit för Lisa Miskovsky, som nu ställer upp i schlagern med "Best to come".

I sitt uppmärksammade och hyllade sommarprat i P1 berättade sångerskan om dottern Elviras autism.

– Det var en otroligt fin respons från många föräldrar och anhöriga som varit i samma situation. Jag tror att många känt sig ganska ensamma, sa hon i Nyhetsmorgon i TV4 och fortsatte:

– Att någon delade med sig av sin vardag gjorde att många kände att det finns fler som hamnar i de här situationerna. Att man glömmer bort saker, man kommer försent, det blir inte som man planerat ibland. Med rädslor eller saker man försöker förhindra, eller hjälpa till med.

För Mama utvecklar Lisa Miskovsky resonemanget:

– Just nu är det att lyssna och bestämma tillsammans, alla ska med. Vad kan vi göra tillsammans för att något ska bli bättre, vad tycker du? Det är en bra fråga, men också komma med några få väl genomtänka val som alternativ. Känna in läget och stötta.

2014 skilde sig Lisa Miskovsky och den norske snowboardstjärnan Marius Sommer. Det innebär att hon nu lever ett varannanveckasliv med barnen, förutom Elvira även andra dottern Elsa.

– Jag kommer aldrig att vänja mig. Vi saknar dem så oerhört och jobbar intensivt då de är borta. Då slipper jag tänka och går stenhårt in i träning, jobb, dataspel, fix med hus... Ja det skulle väl vara det att vi lagar mat, min sambo och jag, på torsdagarna innan de kommer. Vi storhandlar, städar och fryser in en massa mat så att vi bara kan njuta med dem och hitta på saker när de kommer, säger artisten till Mama.

Angående nya kärleken har Lisa Miskovsky varit hemlighetsfull.

– Det är spännande. Det är väl ganska nytt så där, så får man se hur det går. Det är speciellt när man träffas senare i livet, har hon berättat för Expressen.

Kalle Moreaus är en kär vän som Lisa Miskovsky turnerat med.

Lisa Miskovsky kritiserar åldersdiskrimineringen

I samband med att Lisa Miskovsky presenterades som klar för Melodifestivalen 2022 passade hon på att kritisera åldersdiskrimineringen vad gäller kvinnor i musikbranschen.

– Jag tycker att det finns alldeles för många män på chefsposter i min bransch, sedan har jag träffat några fantastiska också. Men många män/gubbar hamnar i gamla spår, där kvinnor ses på ett sätt och män på ett helt annat, rockfarbröder kan man satsa på hur länge som helst. Själv får man en frågande blick som ”ska inte du sluta nu?”. Sedan har de pratat skit om andra kvinnor jag själv sett upp till, om att de är för gamla. Det hände ofta när jag var ute på chefskontor ute i världen och hade släppt min första platta. En chef på ett mega-bolag i USA pratade oavbrutet om mina vackra ögon och sedan om hur gammal Mary J. Blige var, att hon borde sluta. Jag stod inte ut att höra på skiten. Det behövs verkligen fler kvinnor på viktiga poster, vi har en bit kvar!

LÄS MER: Här dyker prinsen upp i Melodifestivalen – helt oväntat!

LÄS MER: Efter succén i Melodifestivalen – Eva Rydbergs besked om framtiden