Lisen Bratt Fredricson om krisen med Peder Fredricson – berättar sanningen

12 mar, 2021, 15:15 
Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson
Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson har varit ett par i över tjugo år. Nyligen gick de igenom en kris som skakade om dem i grunden.
Annons
Svenska kändisar – då och nu!
Svenska kändisar – då och nu!

Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson träffades när Peder tränade kavaljerskuskarna på Hovstallet i Stockholm.

För Peder var Lisen "partytjejen med vackra och spännande ögon". Lisen såg Peder som en "snygg kille som körde runt i en trasig Volvo", har paret sagt till Damernas värld.

Idag, över tjugo år senare, är paret gifta med tre barn. Peder har tagit EM-guld och Lisen har röstats fram till ridsportens mäktigaste kvinna.

Ja, på pappret har de alltid, men bakom kulisserna har paret gått igenom en kris.

"Inga inkomster alls"

I många år var Lisen en etablerad och vinnande hoppryttare. Numera är hon involverad i flera verksamheter kopplat till ridsporten.

Recept.se Nyhetsbrev

Utöver att vara en viktig del av Peder framgångsrika tävlingsteam har hon också huvudansvaret för tävlings- och försäljningsverksamheten på Grevlundagården.

Tyvärr har branschen inte skonats från coronaviruset – som så mycket annat har Lisen och Peders verksamheter blivit lidande.

Annons

– Under några månader hade vi i princip inga inkomster alls, sa Lisen till Dagens nyheter sommaren 2020.

– Till skillnad från många andra verksamheter kan vi ju inte stänga dörren under några månader och se tiden an. Hästarna behöver samma omvårdnad oavsett vad som händer i världen.

Lisen Bratt Fredricson: Drog i handbromsen

I samband med coronapandemin blev paret Bratt Fredricson alltså tvungna att tänka om. Det hade ett visst kapital sparat men den första tiden blev ändå "ekonomiskt kännbar".

– Vi drog därför i handbromsen och gjorde vad vi kunde för att försöka dra ner på utgifterna i den mån det gick, har Lisen tidigare sagt till Dagens Nyheter.

– Vi gick igenom varje utgiftspost för att se vad vi kunde göra annorlunda och billigare utan att förlora kvalitén. Vi valde till exempel att tidigare än vanligt släppa ut några av de yngre hästarna på bete för att minska ner på arbetet i stallet, och delar av personalen permitterades.

Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson
Lisen och Peder har drabbats ekonomiskt av pandemin. Foto:

Även om tävlingsverksamheten och försäljningsverksamheten stundvis tagit fart under pandemin är mycket fortfarande osäkert.

Annons

Till exempel lyser de största tävlingarna, med de största prispengarna, med sin frånvaro då arrangörerna inte har råd utan publik.

Lisen försöker dock fokusera på det positiva som kommit ur krisen, som att Peder är hemma mer.

– Det har gjort att han har haft mer tid att lägga på de yngre hästarna som är på väg uppåt. Det har nästan känts som förr i tiden, och det har märkts att hästarna har utvecklats av det.

Foto: TT

Annons