Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lista: Här är kvinnorna som talat ut om Harvey Weinsteins övergrepp

16 okt, 2017, 12:00 
Rebecca Wictor
Här är kvinnorna som vågat berätta om Harvey Weinsteins år av övergrepp och trakasserier.
Annons

Han är en Hollywoodlegend med makt och kontakter. De var unga stjärnskott på filmduken. Härvan kring den berömde Hollywoodproducenten Harvey Weinstein, 65, växer för varje dag som går. Allt fick sin början i en artikel i New York Times där filmproducentens otäcka sida kartlades via vittnesmål från skådespelare och kolleger.

Harvey Weinstein är en av personerna bakom flera hyllade filmer, bland andra Shakespeare in Love, Pulp Fiction och My Week with Marilyn, men har i decennier satt skräck i kvinnor genom att trakassera dem och utsätta dem för sexuella övergrepp.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Några dagar efter att New York Times avslöjade producentens långa historia av sexuella trakasserier, meddelade hans fru, modedesignern Georgina Chapman, att hon lämnar maken. Han har även fått sparken från det egna bolaget The Weinstein Company och från styrelsen för The Academy Of Motion Picture Arts & Sciences.

Hans bror Bob Weinstein har tagit avstånd från honom och sagt att han var medveten om att hans bror var otrogen mot sina fruar, men att han inte visste något om vad som hände bakom stängda dörrar.

Annons

”Harvey var en mobbare, Harvey var arrogant och han behandlade människor som skit hela tiden”, säger Bob Weinstein till The Hollywood Reporter.

I och med den stora uppmärksamheten kring Harvey Weinstein har allt fler kvinnor vågat träda fram för att berätta om övergreppen, men många har även påpekat att det inte rör sig om ett enda rötägg – utan om en struktur.

– Jag vet att alla, och då menar jag alla, i Hollywood vet att det händer, säger skådespelaren Emma de Caunes som själv blivit utsatt till The New Yorker och fortsätter:

– Sättet han gör det på, det är många inblandade som ser vad som händer. Men alla är för rädda för att säga något.

Här är alla kvinnor som vågat träda fram:

Gwyneth Paltrow

År 1995 hade en 22-årig Gwyneth Paltrow ett möte med Harvey Weinstein angående filmen ”Emma”. Mötet tog slut när Harvey Weinstein började röra henne och föreslog att de skulle massera varandra. Gwyneth Paltrows dåvarande pojkvän Brad Pitt konfronterade Harvey Weinstein, som uppmanade henne att inte berätta om det för någon, vilket hon inte gjorde av rädsla för att det skulle påverka hennes karriär.

Annons

Cara Delevingne

Cara Delevingne träffade Harvey Weinstein år 2014 och berättade i dagarna om för första gången om mötet på sitt Instagramkonto. Vid tillfället skröt Harvey Weinstein om alla skådespelare han haft sex med, bad Cara Delevingne kyssa en annan kvinna i rummet och han försökte även själv kyssa Cara Delevingne samtidigt som han blockerade dörren för henne.

Kate Beckinsale

Även Kate Beckinsale gick ut på Instagram efter att Harvey Weinsteins mörka historia började avslöjas. Hon var 17 år när hon skulle träffa honom vid ett möte, men istället visades till hans hotellrum och mötte honom iklädd badrock. ”Jag var naiv och ung och tanken att den här äldre, oattraktiva mannen skulle förvänta sig att jag hade ett sexuellt intresse för honom slog inte mig. Efter att ha tackat nej till alkohol och sagt att jag hade en skoldag nästa dag, lämnade jag, illa till mods men oskadd.” Hon skriver vidare att han senare under hennes karriär har hotat henne och kallat henne ”fitta”.

Annons

Angelina Jolie

Angelina Jolie berättade för New York Times att hon hade en ”dålig upplevelse” med producenten när hon spelade in filmen ”Playing by Heart” år 1998. Efter filmen valde hon att inte jobba med honom igen samt att varna andra för honom.

Rosanna Arquette

Under tidigt 90-tal skulle Rosanna Arquette hämta ett manus från producenten, men hon visades istället till hans hotellrum där han mötte henne i badrock och bad henne om en massage. Han ska ha tagit tag i hennes hand och placerat den på sin nacke, men när hon drog bort den ska han ha tagit tag i den igen och dragit den mot sin penis, säger hon till New York Times. Rosanna Arquette ska ha sagt att hon “aldrig kommer göra det” och ska sedan ha lyckats lämna platsen.

Rose McGowan

Rose McGowan gick med på en ekonomisk överenskommelse för att inte polisanmäla Harvey Weinstein år 1998. Han ska ha utsatt henne för sexuella trakasserier i samband med Sundance-filmfestivalen när hon var 23 år gammal.

Annons

Asia Argento

Asia Argento berättade för New York Times att Harvey Weinstein tvingade henne till oralsex år 1997. Hon vågade inte berätta om övergreppet förrän nu, 20 år senare, eftersom hon var rädd att han skulle ”krossa” hennes karriär, som hon menar att han gjort mot flera andra.

Ashley Judd

Ashley Judd skulle träffa Harvey Weinstein i samband med ett frukostmöte, men skickades istället till hans hotellrum där han väntade på henne endast iklädd badrock. Han erbjöd henne en massage och frågade om hon ville se honom ta en dusch. Händelsen ska ha inträffat för 20 år sedan och hon valde att medverka i två av hans filmer flera år senare, då utan att bli trakasserad.

Léa Seydoux

Léa Seydoux, känd från filmer som Midnight in Paris och Blue Is the Warmest Colour träffade Harvey Weinstein i samband med modeveckan i Paris år 2012. Han bjöd henne på en drink och hon skriver i The Guardian: ”Det var svårt att säga nej eftersom han har så mycket makt. Alla tjejer är rädda för honom.” I samband med drinken ska han plötsligt ha kastat sig över henne och försökt kyssa henne. ”Jag behövde försvara mig själv. Han är stor och fet, så jag behövde ta i med kraft.”

Annons

Lucia Evans

År 2004 var Lucia Evans student och aspirerande skådespelare. Hon blev uppringd sent på kvällarna av Harvey Weinstein efter att hon gett honom sitt nummer. Hon avböjde att träffa honom tills de träffades dagtid på Miramax kontor i New York. För New Yorker berättar hon att han sedan tvingade henne till oralsex, trots att hon upprepade gånger sa att hon inte ville och att han skulle sluta.

Katherine Kendall

Skådespelaren Katherine Kendall berättade för The New York Times att Harvey Weinstein blottade sig och jagade henne runt ett vardagsrum år 1993. Hon uppger för tidningen att hon inte vågade berätta om det, eftersom att hon trodde att hon aldrig skulle få jobb igen och att ingen skulle tro henne.

Zoë Brock

Modellen och författaren Zoë Brock trakasserades av Harvey Weinstein år 1997, när hon var 23 år gammal. I samband med filmfestivalen i Cannes ska hon ha festat med producenten och flera andra personer, när efterfesten slutade i hans hotellrum och alla andra gäster plötsligt försvann. Han ska då ha klätt av sig naken och bett om en massage och jagat Zoë Brock som låste in sig i badrummet. När hon till sist kom ut ska han ha gråtit och menat att hon avvisade honom eftersom att han var tjock, säger hon till The Guardian.

Annons

Mira Sorvino

Skådespelaren Mira Sorvino berättar för The New Yorker att Harvey Weinstein började massera henne, försökte bli mer fysisk och jagade runt henne i ett hotellrum år 1995 vid filmfestivalen i Toronto. Han ska även ha uppsökt henne i hennes hem, men lämnade när hon ljög om att hennes pojkvän var på väg.

Ambra Battilana Gutierrez

Modellen Ambra Battilana Gutierrez träffade Weinstein för ett möte år 2015. Han ska då ha tagit på hennes bröst och under hennes kjol. Ambra Battilana Gutierrez gick då till polisen och träffade Harvey Weinstein på nytt när hon i hemlighet bandade in hans försök att få med henne till sitt hotellrum där han skulle duscha.

Emma de Caunes

Den franska skådespelaren träffade producenten under filmfestivalen i Cannes år 2010. Han bad henne att följa med till hans rum för att hämta en bok som han skulle producera en film av, men väl på rummet satte han på duschen, klädde av sig och kom ut ur badrummet med en erektion och bad henne att lägga sig på sängen. De Caunes lämnade rummet och under flera timmar ringde Weinstein henne för att erbjuda gåvor och säga att det som inträffat aldrig hänt.

Annons

Jennifer Siebel Newsom

Skådespelaren och filmmakaren Jennifer Siebel Newsom vittnar i Huffington Post om hur Harvey Weinstein gjorde aggressiva närmanden och bjöd in henne till sitt hotell under en professionell kontext.

Sophie Dix

Brittiska skådespelaren Sophie Dix berättar i The Guardian om hur hon utsattes för trakasserier år 1990. Även hon blev ombedd om att ge en massage innan filmproducenten försökte dra av hennes kläder och hålla fast henne trots att hon sa nej. Hon låste in sig i badrummet för att komma undan och när hon öppnade dörren för att fly stod han utanför och onanerade.

Jessica Barth

Skådespelaren Jessica Barth trakasserades av Harvey Weinstein år 2011. För The New Yorker berättar hon att han växlade mellan att erbjuda henne en roll och att kräva en avklädd massage av henne i hotellsängen. När hon tackade nej och ville lämna platsen ska han ha blivit arg och sagt åt henne att gå ner i vikt.

Annons

Liza Campbell

Konstnären och skribenten Liza Campbell träffade Harvey Weinstein för ett möte när han plötsligt gick in i badrummet, tog av sig skorna och föreslog att de skulle ta ett bad tillsammans.

Dawn Dunning

Dawn Dunning, tidigare skådespelare, säger till The New York Times att hon blev erbjuden jobb i tre filmer i utbyte mot att hon skulle delta i en trekant med honom år 2003. Dawn Dunning ska ha försökt skämta bort hans uttalande, men han ska då ha blivit arg och sagt att hon aldrig kommer lyckas i branschen, eftersom ”det är så här det fungerar”.

Romola Garai

Skådespelaren Romola Garai skulle träffa Harvey Weinstein för en audition år 2000 när hon bara var 18 år gammal. Han ska då ha öppnat dörren till sitt hotellrum endast iklädd badrock, en situation som hon kände sig kränkt av.

Claire Forlani

Skådespelaren Claire Forlani ska ha varit tvungen att fly Harvey Weinsteins trakasserier fem gånger. Han ska bland annat ha försökt kyssa henne och bett om att få massage.

Annons

Tomi-Ann Roberts

År 1984 var Tomi-Ann Roberts intresserad av att ta sig in i filmbranschen och träffade Harvey Weinstein för ett möte. När hon anlände till mötet ska han ha legat naken i badkaret i hotellrummet. Han ska ha bett henne att klä av sig, men hon ska ha lämnat rummet ursäktande och med tanken om att hon inte var gjord för filmbranschen.

Louisette Geiss

Skådespelaren Louisette Geiss träffade Harvey Weinstein vid Sundance-festivalen år 2008. När de avslutade sitt möte gick han in i badrummet för att en stund senare komma tillbaka med en öppen badrock. Han ville fortsätta prata om hennes filmidé medan han tog ett bad, men började sedan onanera och tog tag i henne när hon försökte lämna rummet.

Lysette Anthony

Brittiska skådespelaren Lysette Anthony är en av de senaste i raden som trätt fram för att berätta om Harvey Weinstein övergrepp. För Sunday Times berättar hon att han våldtog henne i hennes eget hem när han oinbjuden kom på besök. Han ska även ha stalkat henne under många år och gjort upp möten via hennes agent för att träffa henne iklädd badrock och begära massage.

Annons

Lauren Sivan

Harvey Weinstein utsatte journalisten och tv-ankaret Lauren Sivan för sexuella trakasserier år 2007. Han ska då ha försökt kyssa henne i ett restaurangkök och sedan ha blockerat vägen samt onanerat framför henne tills han fick orgasm.

Heather Graham

Skådespelaren Heather Graham blev erbjuden en roll i Weinsteins kommande filmer i början av 2000-talet. ”Det sades inte rakt ut att jag behövde ligga med honom för att få en roll, men det var tydligt nog ändå”, säger hon till Variety. Harvey Weinstein ska även ha sagt att han hade en överenskommelse med sin fru om att han fick ligga med vem han ville när han reste.

Florence Darel

Skådespelaren Florence Darel träffade Harvey Weinstein för ett möte år 1995. Harvey Weinstein ska då ha sagt åt henne att hon var väldigt attraktiv och att han ville ha ett förhållande med henne, samtidigt som hans fru var i rummet intill. När Florence Darel svarade att hon var i ett förhållande själv ska han ha sagt att hon kunde bli hans älskarinna.

Annons

Tara Subkoff

Skådespelaren Tara Subkoff träffade Harvey Weinstein på en fest under 1990-talet. Hon ska då ha fått ett inofficiellt erbjudande om en roll, men under kvällen ska Harvey Weinstein ha tagit tag i henne och satt henne i sin famn. När hon kände att han hade en erektion ska hon ha tagit sig bort ur situationen som hon beskriver som ”obekväm”. Han ska då ha bett henne om saker som hon inte vill dela med sig av i dag och hon menar att det var tydligt att hon inte skulle få rollen om hon inte gick med på det han bad henne om. Tara Subkoff lämnade festen, men menar att hennes karriär påverkades av falska rykten efter den kvällen.

Judith Godrèche

Skådespelaren Judith Godrèche träffade Harvey Weinstein i Cannes år 1996. Hon ska ha blivit ombedd att ge honom en massage och när hon avböjde ska han ha tryckt sig emot henne och dragit av henne tröjan innan hon lyckades fly mötet.

Melissa Sagemiller

Skådespelaren Melissa Sagemiller upplevde Harvey Weinsteins otäcka beteende år 2000. Han ska då ha tvingat henne att kyssa honom för att komma ut ur ett hotellrum och vid ett annat tillfälle ska han ha sett till att hennes bagage fördes till hans privatjet för att hon skulle tvingas åka med honom istället för med ett vanligt plan som hon bokat biljett till.

Annons

Angie Everhart

För TMZ berättar modellen Angie Eberhart att hon sov över på en väns båt under filmfestivalen i Venedig för drygt tio år sedan när hon vaknade till att Harvey Weinstein stod över henne och blockerade vägen ut samtidigt som han onanerade.

Mia Kirshner

Kanadensiska skådespelaren Mia Kirshner beskriver i korthet en krönika i The Globe and Mail att även hon varit utsatt för Harvey Weinstein och att han försökte behandla henne som något som kunde köpas i utbyte mot att hon skulle få jobb.

Eva Green

Skådespelaren Eva Green blev utsatt för Harvey Weinsteins närmanden i Paris i samband med ett möte. Han ska då ha betett sig olämpligt och hon ska ha varit tvungen att skuffa bort honom. ”Händelsen lämnade mig chockad och äcklad”, skriver Eva Green i ett uttalande.

Sarah Ann Masse

Skådespelaren och komikern Sarah Ann Mass träffade Harvey Weinstein år 2008 när hon ansökte om jobbet som barnskötare för att få in pengar vid sidan av skådespelarkarriären. Han ska då ha mött henne enbart iklädd underkläder, sagt att han älskade henne och gett henne en närgången lång kram istället för att skaka hand.

Annons

Myleene Klass

Sångerskan, programledaren och modellen Myleene Klass uppger för The Sun att Harvey Weinstein i samband med ett lunchmöte under filmfestivalen i Cannes år 2010 trodde att hon skulle ha sex med honom och sedan erbjöd henne ett sekretessavtal för att hon skulle vara tyst om det.

Louise Godbold

Louise Godbold, idag chef för välgörenhetsorganisationen Echo Parenting & Education, skriver i ett blogginlägg om att även hon blev trakasserad av Harvey Weinstein på 90-talet när hon träffade honom på hans kontor.

Laura Madden

Laura Madden jobbade under det tidiga 90-talet för The Weinstein Company. För The New York Times berättar hon att Harvey Weinstein vid flera tillfällen bad om att få en massage.

Zelda Perkins

År 1998 jobbade Zelda Perkins på Harvey Weinsteins Londonkonor när hon och hennes kolleger utsattes för närmanden och opassande kommentarer från producenten.

Emily Nestor

Emily Nestor var receptionist vid The Weinstein Company när hon blev utsatt för filmproducentens sexuella trakasserier. För The New Yorker berättar hon att han föreslog att hon skulle bli hans flickvän och jobba på hans Londonkontor. När hon nekade hans närmanden ska han ha sagt: ”Tjejer säger alltid nej. Sedan dricker de en öl eller två, och kastar sig över mig.”

Annons

Utöver kvinnorna som trätt fram med namn har flera andra personer som valt att förbli anonyma trätt fram. En kvinnlig assistent vittnar om att Harvey Weinstein ska ha tvingat henne att ge honom en massage när han var naken, en kollega anklagar honom för att ha våldtagit henne i ett hotellrum och en anonym skådespelare menar att han onanerade framför henne.

Exakt hur många som blivit utsatts för Harvey Weinsteins trakasserier och övergrepp genom åren, är och kommer troligtvis att förbli okänt.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons