Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lista: Så rika är schlagerstjärnorna

22 okt, 2023, 08:00 
AvLinus Brännström

Miljoninkomster, lyxhus och exklusiva bilar.
Men även en gammal Opel.
Så rika är de klassiska svenska schlagerstjärnorna – egentligen.

Annons
Carola: Så är det att jobba med Pernilla WahlgrenBrand logo
Carola: Så är det att jobba med Pernilla Wahlgren

Carola Häggkvist, 56, är en av våra största schlagerstjärnor genom alla tider. Norsborgtjejen blev Carola med hela svenska folket när hon, bara 16 år gammal vann Melodifestivalen 1983 med Främling.

Totalt har hon ställt upp i tävlingen fem gånger och det har blivit två segrar till – 1991 med Fångad av en stormvind och 2006 med Evighet. Fångad av en stormvind vann ju för övrigt hela Eurovision Song Contest och gjorde Carola till en odödlig del också av den internationella schlagerhistorien.

Men matchar framgången plånboken? Svensk Damtidning har gjort en djupgående kartläggning av en rad klassiska schlagerstjärnornas ekonomi – så här rika är de.

Charlotte Perrelli och Carola Häggkvist – två av våra största schlagerstjärnor genom tiderna.

Carolas hus och lägenhet

Carola har genom åren bott i fina villor i bland annat Saltsjöbaden, Värmdö och Bromma. Det sistnämnda huset flyttade hon till 2010 för att sonen Amadeus Sögaard, som numera spelar för Brommapojkarna i Allsvenskan, skulle få kortare restid till fotbollsträningarna.

Annons

2018 lämnade hon Bromma för sitt nuvarande boende, ett lyxigt hus som hon hyr vid Steninge slott vid Mälarens strand i Sigtuna kommun. Men hon behöll villan fram till i fjol då den såldes för 12,1 miljoner kronor.

I samma veva köpte Carola en lägenhet i Stockholms innerstad som komplement till huset vid Steninge slott – den här gången var det för att dottern Zoe skulle få närmare till skolan.

– Det blev en liten men naggande god vindsvåning med gångavstånd till Zoes skola och en underbar terrass med dags- och kvällssol till mig! Hurra. Så tacksam, berättade artisten själv på Instagram.

Carola bor nu i ett hus intill Steninge Slott – men hon har också en lägenhet i Stockholm.

Carolas inkomst – drar in miljoner

Och Svensk Damtidnings kartläggning visar att Carola nog har råd att unna sig mer än fina boenden. Enligt den senaste deklarationen hade stjärnan en inkomst av tjänst på drygt 1,5 miljoner kronor och inkomst av kapital på närmare 200 000 kronor.

Annons

Hennes tre helägda bolag – Carola Musikproduktion AB, Maj Show AB och In Your Dreams Unlimited – hade under 2022 en sammanlagd omsättning på över 8 miljoner kronor och gjorde ett resultat på totalt 1,4 miljoner kronor. I de tre bolagen finns ett eget kapital på sammanlagt på 11,7 miljoner kronor.

Carola har dock berättat att pengar inte har varit det viktigaste för henne – hon har till och med varit helt pank under sin karriär och blivit lurad.

– Jag har litat på folk, vilket jag kommer fortsätta göra, men jag har litat på en ekonomiman som stal allt. Så jag har börjat om på noll. Det är inte många som vet det, har hon sagt i Carina Bergfeldts pratshow på SVT.

Carola Häggkvist äger bara ett fordon privat – det handlar om en Masu Vessla, en moped av årsmodell 2018. Inget av hennes bolag äger några fordon.

Sonja Aldén var en av de stora stjärnorna i Melodifestivalen under 00-talet.

Så mycket tjänar Sonja Aldén

En av 00-talets stora schlagerprofiler var Sonja Aldén, 55. Hon tävlade i Melodifestivalen redan 2006 med Etymon men det var året därpå som hon fick det stora genombrottet med För att du finns. Succén ledde till att hennes första soloalbum sålde guld och hon turnerade land och rike runt.

Annons

Sonja Aldén har sedan dess ställt upp i Melodifestivalen två gånger till – 2012 med I din himmel och 2020 med Sluta aldrig gå. Hon är gift med Jörgen Aldén och paret bor sedan 2013 i en villa i Ekerö kommun utanför Stockholm.

Trots att Sonja Aldén kanske inte längre är namnet på allas läppar så går artistkarriären bra. Förra året hade hon en inkomst på 525 780 kronor och ett underskott av kapital (som oftast innebär att man betalat ränta på lån eller till exempel sålt aktier med förlust) på 23 500 kronor.

Hennes företag, Sonja Aldén AB, omsatte samtidigt närmare 2,4 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 657 000 kronor, enligt årsredovisningen. Sonja Aldén AB har ett eget kapital på nästan 2 miljoner kronor.

Sonja Aldén äger inga fordon, varken privat eller genom sitt företag. Däremot har maken Jörgen två bilar – däribland en Tesla Model S från 2015.

Kikki Danielsson hemma i Bollnäs.

Kikki Danielssons tuffa tid – så mycket tjänar hon

Talar man om schlagerstjärnor är det omöjligt att inte nämna Kikki Danielsson, 71. Hon har varit med i Melodifestivalen hela tio gånger i olika konstellationer och vunnit tävlingen två gånger – 1982 med bidraget Dag efter dag med gruppen Chips och 1985 som soloartist med klassikern Bra vibrationer.

Annons

Senast hon ställde upp i tävlingen var 2018 då hon körde countrylåten Osby Tennessee.

Trots framgångarna har dock livet inte alltid varit lätt för Kikki Danielsson – någon hon berättat öppenhjärtigt om. Det har varit allt från relationstrassel till alkoholproblem och runt 2010 övervägde hon till och med att lägga ned musikkarriärren.

– Jag var inte på en bra plats i livet, levde i någon sorts bubbla och visste inte åt vilket håll jag skulle gå. Jag kände mig smutskastad och det var som att jag inte hade en enda vän, sa hon till TT i fjol i samband med sin 70-årsdag.

Kikki Danielsson bor i en bostadsrätt på 130 kvadratmeter i Bollnäs i Hälsingland. Enligt den senaste deklarationen hade hon en inkomst av tjänst på 539 136 kronor och ett underskott av kapital på 669 kronor.

Hennes bolag KikkiDee Music Ab hade, enligt den senaste årsredovisningen, en omsättning på 574 000 kronor och gjorde samtidigt ett resultat på 164 000. Bolaget har ett eget kapital på 563 000 kronor.

Annons

Kikki Danielsson äger inga fordon privat. I hennes firma finns dock en bil – en orange Opel Mokka från 2017.

Kikki Danielsson och Lotta Engberg utgjorde Kikki, Bettan och Lotta tillsammans med Elisabeth Andreassen.

Lotta Engberg var gravid i Melodifestivalen

Desto bättre går det för Kikkis gamla kollega från Kikki, Bettan och Lotta – schlagerveteranen Lotta Engberg, 60. Hon har ställt upp i Melodifestivalen sju gånger genom åren i olika konstellationer och fick sitt riktigt breda genombrott då hon 1987 vann tävlingen med Fyra Bugg och en Coca Cola.

Att hon fick låten var dock en märklig slump. Egentligen skrevs den till pojkbandet The Pinks men de var för unga för att tävla.

– Jag jobbade som körflicka och när man var körflicka på den tiden fick man sjunga in en massa olika demos, men det var inte alls prat om att jag skulle sjunga den i Melodifestivalen för jag var gravid. Men när The Pinks inte fick göra det så blev det så där att ”okej, men då får väl Lotta sjunga den”, har Lotta Engberg, som födde barn mellan Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1987, berättat för Expressen.

Mikael Sandström och Lotta Engberg vid villan i Mölnlycke.

Så mycket pengar drar Lotta Engberg in

Lotta Engberg är en av Sveriges mest populära artister och dessutom en framgångsrik programledare. Förra året hade hon en inkomst av tjänst på 1,3 miljoner kronor och inkomst av kapital på 541 292 kronor.

Annons

Hennes två bolag, Lotta Engberg Nöjesproduktion AB och Gallvik Invest AB, omsatte i fjol tillsammans drygt 6 miljoner kronor och gjorde ett sammanlagt resultat på 3 miljoner. I bolagen finns ett eget kapital på runt 14,5 miljoner kronor.

Lotta Engberg lever numera med Mikael ”Soldoktorn” Sandström, 65. Paret köpte häromåret en över 300 kvadratmeter stor villa, byggd 2016, i Mölnlycke för 8,7 miljoner kronor.

Där finns en fyrhjuling från 2021, av märket CF Moto, som Lotta Engberg äger privat. Via en av sina firmor äger hon också en Kia Optima Sportswagon från 2020. På uppfarten står även Soldoktorns bil, en BMW X2 xDrive25e från 2022.

Charlotte Perrelli vann först Melodifestivalen och sedan Eurovision Song Contest 1999.

Charlotte Perrellis lyxiga hus i Sverige och Spanien

Men talar vi lyxliv och schlagerstjärnor kan förstås ingen mäta sig med Charlotte Perrelli, 48. Den dubbla Melodifestivalvinnaren – 1999 med Tusen och en natt, som sedan vann hela Eurovision, och 2008 med Hero – har på senare år blivit tätt förknippad med jetsetliv.

Annons

Nyligen kom beskedet att hon och familjen flyttar till Marbella i Spanien där de numera har vad som beskrivs som ett riktigt drömhus – då ska man betänka att familjens tidigare hus i Marbella uppges ha kostat 50 miljoner kronor.

– Vi har längtat efter att få känna på en ny vardag. Vi vill lära oss ett nytt språk och har bestämt oss för att flytta till Spanien. De små barnen har börjat en brittisk skola och pluggar spanska varje dag. Engelska har de bägge två sedan tidigare men nu får de sätta tänderna i ett nytt språk, har Perrelli berättat på Instagram om flytten.

Då är ju Perrellis och 46-årige maken Anders Jensens hem i Sverige inte heller något litet kyffe. Den 800 kvadratmeter stora villan i exklusiva Djursholm har värderats till 67 miljoner kronor – något som förmodligen är i underkant. De har även ett specialbyggt, lyxigt fritidshus i Åre.

Jetsetparet Anders Jensen och Charlotte Perrelli.

Så mycket tjänar Perrelli och Anders Jensen

Det går också bra för Charlotte Perrelli ekonomiskt. Förra året hade hon en inkomst av tjänst på 947 704 och inkomst av kapital på 77 830. Hennes två bolag, Chica Entertainment och Chanille Aktiebolag, omsatte tillsammans runt 3 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 1,3 miljoner.

Annons

I bolagen finns ett eget kapital på 6,7 miljoner kronor.

Perrelli äger också flera fordon privat – däribland en BMW M850i från 2023 och en Range Rover Sport från 2014.

Men det är maken Anders Jensen som har det stora kapitalet. Även om hans taxerade inkomst i sammanhanget, sett till vilket lyxliv han och Perrelli lever, är relativt blygsam – enligt den senaste deklarationen hade han en lön på 4,4 miljoner kronor och inkomst av kapital på 2 miljoner kronor.

Hans förmögenhet är dock stor efter en rad framgångsrika affärer. Jensen startade bolaget Samglas när han var 25 och sålde det sedan till Ryds Bilglas, där han fortfarande är vd. Enligt Dagens industri cashade sedan Anders Jensen och familjen Ryd in rejält när riskkapitalbolaget Nordic Capital köpte merparten av Ryds bilglas – enligt Di ska affären ha varit värd nästan 2 miljarder kronor.

Anders Jensen gillar att använda sina slantar på exklusiva bilar. Han äger bland annat en Porsche 911 Turbo S och en Porsche Cayenne E-hybrid, båda av årsmodell 2023. I garaget står också ett annat riktigt lyxåk – en Aston Martin DB11 Volante.

Annons