Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Liv Mjönes om den ikoniska rollen - samt barnens önskan: ”inte helt enkelt att vara förälder”

17 aug, 2023, 13:30 
Samuel Björn
Liv Mjönes
Berättelsen om Sune och hans familj kommer tillbaka i SVT:s nya serie Familjen Andersson.
Liv Mjönes berättar om likheterna med rollen som Sunes mamma och varför hon tackade ja till uppdraget.
Annons
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på SkansenBrand logo
Pernilla om nervositeten, hetsen och stressen i Allsång på Skansen

Den 25 augusti har nya humorserien Familjen Andersson premiär i SVT. Serien handlar om den svenska klassiska rollen Sune - men denna gången har de vuxna större plats i berättelsen.

Skräckblandad förtjusning

I de ikoniska rollerna som mamma Karin och pappa Rudolf Andersson hittar vi denna gång Liv Mjönes och Filip Berg - att anamma så pass välkända roller gör skådespelarna med en skräckblandad förtjusning.

det ska bli jättespännande och jätteroligt att få visa det här, säger Liv Mjönes till Svensk Damtidning och Filip Berg fyller i.

– Man har ju jobbat med det här projektet i sju-åtta månader Så det är skönt att få skörda frukten nu och se hur det blir.

– det är ju klart att det är nervöst att tolka en familj som alla i hela Sverige vet vilka de är på gott och ont.

Annons

Generation efter generation är uppväxta med Sune och hans familjs upptåg i olika format och konstellationer. Att få chansen att spela den folkkära familjen är både en ära, men också lite läskigt förklarar Filip.

– Det var väl också lite så här skräckblandad förtjusning. Förutom liksom originalfamiljen så finns det ju liksom en bokserie där så många redan har en bild i huvudet av så här är Sune, så här är Håkan, så här är Rudolf. Att vara inne och talla på folks bild, det är ju läskigt, men då är ju också det lockande på något sätt, säger han.

Familjen Andersson
Barnen Sune, Håkan och Anna i serien spelas av Olle Einarsson, Folke Axelsson Schulman och Laura Lindkvist.

Liv Mjönes barn om att ta rollen som Sunes mamma

Liv Mjönes har själv två egna pojkar i 11 och 14-års åldern, vilket gör att hon kan se likheter i sitt privatliv med rollen som Sunes mamma Karin.

Annons

– Ja, det är inte helt enkelt att vara förälder och göra rätt. Och säga rätt saker. Ibland så kan det bli som med en scen med Anna i serien att Anna får bli förälder åt Karin.

– Det är inte rollerna som vuxna och barn hela tiden, utan i en familj så kan man ibland få steppa in även som barn. Ja men det kan jag känna igen mig i och liksom att man finns där i vått och torrt.

Och när det kommer till Livs egna familjs önskan så fanns det ingen tvekan kring ifall hon skulle ta rollen eller inte.

– Jag frågade mina barn och de sa att ja, absolut, det skulle jag verkligen göra, berättar Liv och fyller i.

– Men sen så tyckte jag också att det var jätteroligt manus och att få jobba med Filip Peter, Dalle Peter som regisserat och alla andra skådisar lockade. Det var liksom många komponenter skulle jag säga.

Annons