Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Livet efter Björn Borg – Loredana förkrossad

19 okt, 2019, 07:00 
AvEmma Sanderberg
Björn Borgs tidigare fru Loredana Bertè har haft ett olyckligt liv på många sätt och en hel del skyller hon på sin tidigare exmake. Men något som fortfarande går bra är hennes sångkarriär. Trots snart 70 år fyllda men släppte nyligen två nya låtar och fick stående ovationer i hemlandet Italien.
Annons

När italienska Loredana Bertrè förälskade sig i den svenske tennisstjärnan Björn Borg gav hon upp sin sångkarriär och lämnade Italien för Sverige. Paret förlovade sig 1988 och gifte sig ett år senare. Men Loredana trivdes aldrig i Sverige, enligt henne var folket inte speciellt trevliga och det var alldeles för kallt.

Loredana och Björn Borg var gifta i tre år

Endast tre år efter bröllopsklockorna ringt för Björn och Loredana gav de upp äktenskapet och skiljde sig.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Mitt livs största misstag var att förälska mig i Björn Borg. Jag gjorde felet att kasta bort sex år av mitt liv och min karriär genom att vara hans hustru, sa hon strax efter.

Loredana och Björn Borg
Kärleken mellan Björn Borg och Loredana blev inte särskilt långvarig.

När Björn Borg sedan hittade kärleken i Patricia Östfeldt polisanmälde Loredana sin exmake för månggifte. Enligt henne hade han gift om sig med Patricia medan han fortfarande skulle vara registrerad som gift i det italienska registret.

Annons

Loredana polisanmälde Björn Borg

– Efter år av lögner vill jag kasta in honom i fängelse! Han gav mig inte ett öre när vi separerade.

Någon rättegång blev det inte, men Loredanas ilska mot Björn Borg har hängt kvar i alla år. Hon har talat ut i den italienska pressen flera gånger genom åren och vid ett tillfälle beskyllde hon Björn för hennes barnlöshet.

– Björn lät mig aldrig bli mamma och tvingade istället mig att resa med honom land och rike runt, något som gjorde att jag själv tvingades försaka min egen karriär.

Stående ovationer vid hennes comeback i år

Karriären har varit en berg- och dalbana genom åren och innan hon släppte sina nya låtar i år var det hela 11 år sedan hon stod på scen offentligt. Men hennes fans verkar inte ha glömt henne, för när hon klev upp och sjöng en av sina nya låtar på årets musiktävling San Remo-festivalen fick hon stående ovationer av publiken i salongen.

Loredana uppträder
Loredana under ett uppträdande i maj i år.

Förutom tragedin med Björn Borg har Loredana en trasslig barndom bakom sig. Hennes mamma Maria Salvina Dato uppfostrade Loredana och hennes tre systrar på egen hand efter att Loredanas pappa lämnat familjen. Vilket kanske i och för sig gjorde Loredana gott, då pappan ofta var våldsam och hade ett oberäkneligt humör, som mamman Maria berättat för Svensk Damtidning på 90-talet.

Annons

Depressionen efter systerns självmord

Familjen bodde i, en på tiden, ganska fattig region i Italien och Loredana kom inte så bra överens med sin mamma heller och vägrade prata med henne senare i livet. En av Loredanas systrar, Mia, hittades död i hemmet 1995 efter en överdos.

Loredana
Loredana, 69, är aktuell med ny musik.

Även om relationen till systrarna inte var den bästa emellanåt, var det tragiska dödsbeskedet givetvis en chock för Loredana som blev deprimerad. Hon isolerade sig helt för att sedan släppa nya mer personliga låtar där hon beskrev de olika tragedierna i sitt liv. Både om sin syster, Björn Borg och barndomen.

Foto TT

Annons