Liza Marklunds tragedi – under åren hon inte visade sig

Liza Marklund har de senaste åren tagit ett steg tillbaka från rampljuset, nu berättar hon om tragedierna som avlöste varandra under den svåra perioden.

Liza Marklund, 56, är en av Sveriges genom tiderna mest populära författare. Efter många år som journalist debuterade Liza som författare år 1995 med boken Gömda, och två år senare gav hon ut sin första kriminalroman, Sprängaren. Med den tog hennes karriär fart på riktigt och hon vann både Polonipriset och Svenska Deckarakademins debutantpris.

Men sedan flera år tillbaka har Liza tagit ett steg tillbaka från rampljuset. Men nu gör hon ett undantag och berättar i en intervju med det danska magasinet Psykologi om sig själv, familjen och synen på framgångarna. Liza Marklund har i många år varit framträdande i samhällsdebatten och räknas av vissa som en av de mäktigaste opinionsbildarna i Sverige, men det har sitt pris att säga vad man tycker offentligt. Hon får frågan om vad hon tror att folk säger bakom hennes rygg.

– Jag tror faktiskt det är lätt att tycka illa om mig. Jag är framgångsrik och det är alltid irriterande. Jag tjänar mycket pengar och pratar samtidigt om barns rättigheter. Det är också irriterande. Och kanske att jag är irriterande. Om jag mötte mig själv skulle jag säkert tycka det, säger Liza Marklund till Psykologi.

Liza Marklund har sålt 23 miljoner böcker

Liza Marklund har sålt 23 miljoner böcker, men Liza menar att hon aldrig har haft några ambitioner att bli en offentlig person med mycket makt eller pengar.

– Framgång är som att ta en drink: Det ger ett mycket tillfälligt rus. Fiaskon är mer intressanta. De rymmer ett stort spektrum av känslor och ska hanteras och behandlas med ömhet, för du kan lära mycket av dem. Du kan inte lära dig något av framgång, det leder bara till hybris, säger hon till magasinet.

Liza Marklund

Liza Marklunds familj drabbades av flera sjukdomar

De senaste åren har Liza som sagt tagit ett steg tillbaka. I intervjun med Psykologi berättar hon om tragedierna som avlöst varandra de senaste åren. 2011 blev äldsta dottern sjuk i cancer och själv drabbades hon av en ämnesomsättningssjukdom som gav henne både fördiabetes, leverskador och hjärtfel. Bara några år senare, 2015, fick mannen konstaterat cancer och den andra dottern var med om en olycka i London.

– Den perioden var den svåraste. Alla har fått men och det blir inte som förr igen, säger Liza Marklund till Psykologi.

Men 2018 gjorde Liza comeback. 2018 gav hon ut boken Pärlfarmen, en roman om världsekonomi, makt och pengar och där en ny hjältinna, pärldykaren Kiona, introducerades för läsarna.