Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Loredana Bertés sorgliga liv efter Björn Borg

28 sep, 2019, 07:00 
Agneta Nisbeth
Björn Borg och Loredana Berté
Vi har kartlagt Loredana Bertés liv efter skilsmässan från Björn Borg - och det är onekligen en sorglig historia.
Annons

Den italienska sångerskan Loredana Berté trivdes aldrig i Sverige, det var kallt, folket var inte speciellt trevliga menade hon, men viktigast av allt – hennes passionerade kärlek till Björn Borg blev också hennes stora olycka.

Gav upp sin karriär

Loredana förälskade sig i den svenske tennisstjärnan och gav upp sin karriär för att leva tillsammans med honom. De förlovade sig 1988 och de gifte sig sedan ett år senare. Men äktenskapet varade inte länge. 1992 gav de upp och skilde sig.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Mitt livs största misstag var att förälska mig i Björn Borg. Jag gjorde felet att kasta bort sex år av mitt liv och min karriär genom att vara hans hustru.

Loredana Berté

Hon polisanmälde till och med Björn för månggifte eftersom hon menade att han gift om sig med Patricia medan han fortfarande skulle varit registrerad som gift med Loredana i Italienska register.

Annons

–Efter år av lögner vill jag kasta in honom i fängelse!

Han gav mig inte ett öre

Men det blev naturligtvis inte någon rättegång och Loredana försvann åter från rampljuset för en tid. Fast ilskan bestod – hon var verkligen arg på sin exman.

–Han gav mig inte ett öre när vi separerade, sa hon till pressen drygt 10 år efter skilsmässan.

Loredana och Björn Borg under lyckligare tider.
Loredana och Björn Borg under lyckligare tider.

Loredana har genom åren talat och då ut i den italienska pressen och vräkte verkligen ur sig en hel massa elakheter:

–Björn lät mig aldrig bli mamma och tvingade istället mig att resa med honom land och rike runt, något som gjorde att jag själv tvingades försaka min egen karriär.

Loredana och Björn Borg
De var ett färgstarkt par, Björn och Loredana.

Loredana Berté fyller 70 om ganska precis ett år. Men hon tänker inte upp sin sångkarriär än på ett tag. Bara i år har hon släppt två nya låtar, en av dem sjöng hon under den i Italien så populära musiktävlingen San Remo-festivalen och fick stående ovationer av publiken i salongen.

Annons

Men så har Loredana också varit borta från scenen ett bara tag. Innan årets uppträdanden hade man inte sett henne sjunga offentligt i större sammanhang efter år 2008, för 11 år sedan.

Loredana Berte
Så här såg Loredana ut under ett av framträdandena i år, med blått hår.

Men så hade också en hel del mycket trista saker hänt i hennes liv de senaste 30 åren, ja egentligen ända sedan hon kom till jorden för 69 år sedan.

Loredana föddes i en by utanför Reggio Calabria i Kalabrien, en på den tiden ganska fattig region i södra Italien. Mamma Maria Salvina Dato fick mer eller mindre uppfostra sina fyra flickor på egen hand sedan pappan Giuseppe Berté hade lämnat hemmet på ett tidigt stadium.

Mamman berättade om Loredans barndom

Och bra var väl kanske det, Maria Salvina Dato berättade själv i en intervju för Svensk Damtidning på 90-talet att hennes make ofta var våldsam och hade ett oberäkneligt humör. Ena stunden kunde han vara kärleksfull och ömsint, för att vid nästa tillfälle bli helt rasande och slåss.

Loredana Berté
Loredana Berté såg ut så här på 80-talet, när hon var ihop med Borg.

Loredana och hennes mamma kom inte heller alltid överens, under Maria Salvina Datos besök i Stockholm vägrade sångerskan att träffa henne.

Annons

Det var ofta bråk hemma under Loredanas uppväxt – ibland även sedan fadern lämnat hemmet – och de fyra systrarna var inte alltid överens. Men två av dem, Mia och Loredana, bestämde sig för att söka lyckan i nöjesvärlden. På olika sätt.

Mia Martini
Loredanas syster Mia Martini var en mycket uppskattad artist i Italien.

Mia Martini var den syster som slog igenom först, vi svenskar minns henne mest från Eurovisionsschlager-finalen 1992 som det året hölls i Sverige. Svensk Damtidning fick innan tävlingarna en intervju med Mia som berättade om ett liv i ensamhet, trots att hon var en mycket uppskattad artist i hemlandet.

Inte ens min hund lever!

–Jag har inte många vänner kvar i livet. Inte ens min hund lever längre, sa Mia och plockade upp ett slitet hundhalsband ur sin handväska.

Annons

–Det här var hans halsband, det bär jag med mig jämt, han var min allra bästa vän i livet och nu finns han inte mer, det känns så tomt, förklarade hon då med tårar i ögonen.

Mia Martini ansågs vara en av Italiens allra bästa sångerskor och hennes musik (oftast utlämnande och melankoliska visor) spelas fortfarande. men hon var tyvärr en olycklig själ.

Mia Martini hittades död hemma
Mia Martini hittades död hemma efter en överdos

Medan Mias karriär tog fart så försökte Loredana jobba vidare på sitt håll. Hon började som dansare och fick sedan hjälp med kontakter av systern och artisten Renato Zero för att ta sig in i musikbranschen. Men Loredana mer intresserad av den rockiga, mer aggressiva musiken och hon klädde sig därefter, mer skinn och nitar än prydliga klänningar.

Hittades död

Mia fick en riktigt fin karriär med massor av skivsuccéer – tills livet drastiskt tog slut 1995, då Loredanas tre år äldre syster hittades död i hemmet efter en överdos.

Annons

Detta var givetvis en chock och en stor tragedi för Loredana, för även om de inte precis varit de allra bästa vänner genom åren så var Mia ändå en älskad syrra.

Hamnade i en depression

Efter begravningen hamnade Loredana i en klinisk depression som resulterade i ett år av mer eller mindre total isolering från musikvärlden. Något år senare kom Loredana ut med flera nya, betydligt mer personliga låtar där hon beskrev sitt liv på ett ovanligt öppenhjärtigt sätt. Med texter om allt från ilskan efter det trasiga äktenskapet med Björn Borg, som aldrig resulterade i barn, till sorgen efter sin syster.

Loredana Berté
Loredana Berté fick stående ovationer under San Remo-festivalen.

Loredana menar också att systern egentligen inte vill ta sitt eget liv, det hela var bara en sällsynt hemsk olyckshändelse. Tidigare i år, under San Remo-festivalen, pratade Loredana om sin syster med pressen.

–För mig är Mia inte död, hon är mer levande än någonsin och finns med mig varje dag, här inne i mitt hjärta, förklarade Loredana.

Foto: TT

Annons