Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Loreen tog vinnarlåten från Cazzi Opeia – kända släktingen dog

17 feb, 2024, 04:00 
Lars Johansson
Ifjol vann Loreen Eurovision med Cazzi Opeias låt "Tattoo". Kan Moa Carlebecker, som artisten egentligen heter, nu själv upprepa den succén?TT
OS-guldmedaljören i pistolskytte Ragnar Skanåker var länge styvpappa, bortgångne skådespelaren Johannes Brost var morbror och radiostjärnan Gry Forssell är kusin.
Men släkten är faktiskt inte värst när det kommer till den oerhört framgångsrika låtskrivaren och artisten som skulle sjungit Loreens Eurovision-vinnare "Tattoo".
Nu är det dags för Cazzi Opeia att än en gång försöka ta hem Melodifestivalen och lägga Europa för sina fötter.
Annons
✔ ”Vill bli bjuden på kalaset” ✔ ”Legend” • Hen i kungafamiljen vill Melloartisterna äta middag med!Brand logo
✔ ”Vill bli bjuden på kalaset” ✔ ”Legend” • Hen i kungafamiljen vill Melloartisterna äta middag med!

Det var en jublande glad och tårögd Loreen som i maj ifjol lyfte Eurovision-trofén mot taket i Liverpool arena. Aldrig tidigare hade en kvinnlig artist vunnit tävlingen två gånger, och endast Johnny Logan har mäktat med fler segrar i tävlingen.

Men det kunde ha varit en helt annan person som stått där längst fram på scenen och firat den svenska triumfen.

Nämligen Cazzi Opeia, eller Moa Carlebecker som hon egentligen heter.

– När jag skrev Tattoo ihop med Peter Boström, Thomas G:son, Jimmy Jansson och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt var den till en början tänkt för mig. Jag kände att det var en fantastiskt bra låt med goda vinstchanser, men den var ändå inte jag. Många undrar om jag så här i efterhand inte ångrar att Loreen fick sjunga den i stället, men det gör jag faktiskt inte ett dugg. Låten var som klippt och skuren för henne, berättar den 35-åriga låtskrivaren och artisten för Allas och fortsätter:

Annons

– Samtidigt är jag förstås supernöjd och stolt över att ha bidragit till Sveriges vinst i Eurovision song contest. Det blir en häftig upplevelse utöver det vanliga för den artisten som får representera vårt land på hemmaplan i maj.

Och kanske är det inte så konstigt att Cazzi Opeia har en avslappnad attityd till att ha gått miste om möjligheten att kalla sig Eurovision-vinnande artist.

För succéer har hon hunnit samla på sig, i överflöd.

Cazzi Opeia kom på nionde plats i Melodifestivalen 2022.TT

Cazzi Opeia – oerhört framgångsrik

Cazzi Opeia är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare genom alla tider. På Spotify har kompositioner hon gjort spelats över 4,2 miljarder gånger. Den svenska sångerskan är en mycket efterfrågad låtskrivare inom K-pop och står bakom fler än 40 förstaplaceringar på Billboard-listorna och hon har samarbetat med bland andra BTS, TXT, Red Velvet, NCT 127 och Enhypen. Över 20 miljoner sålda fysiska skivor finns också under bältet.

Annons

Lägg sedan till prisregnet över Cazzi Opeia. 2020 fick hon tillsammans med Ellen Berg motta den svenska regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering. 2021 utsågs den schlageraktuella artisten till ”Årets internationella framgång” av Musikförläggarna. Och ifjol var det dags igen:

"Hon är också den enda som vunnit både Eurovision Song Contest – med Loreens 'Tattoo' – och American Song Contest – med AleXas 'Wonderland'. Med kreativa musikfingrar i rakt nedstigande led från Kung Midas, där allt hon rör verkar bli till guld, är vi ödmjuka när vi tilldelar Moa Carlebecker vår utmärkelse i en annan ädelmetall: Stims Platinagitarr 2023", löd motiveringen.

Cazzi Opeia började skriva egen musik vid tidig ålder. Hon blev utslagen under kvalveckan i Idol 2009, men fick skivkontrakt ändå. Hennes debutsingel "I Belong To You" från 2010 blev en hit när den nederländske världsstjärnan DJ Tiësto tog med en remix av låten på ett av sina album. Hon hyllades också av den amerikanske kändisbloggaren Perez Hilton.

Annons

För två år sedan presenterade sig Cazzi Opeia på allvar för den breda svenska publiken. Då medverkade hon som artist i Melodifestivalen med "I Can’t Get Enough". Det blev till slut en niondeplacering i finalen i Friends arena.

– Jag känner en stark kärlek till Melodifestivalen. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att kolla på programmet och har många gamla favoritlåtar som jag lyssnade mycket på genom min tonårstid. Varje år fastnar man alltid för någon låt extra mycket som hänger kvar i ens spellista länge. Det finns en trygghet i Mello som jag gillar. För mig som har bott en del utomlands känner jag att när man sitter i soffan och kollar Mello, då vet man att man är på hemmaplan, har Cazzi Opeia sagt till Musikindustrin.

Privat lever Cazzi Opeia med sambon Jonas.Eero Hannukainen/TT

Cazzi Opeia sambo med Jonas

Trots de monumentala framgångarna bor hon kvar i sin enrummare på 40 kvadratmeter i Midsommarkransen utanför Stockholm. Där lever artisten med sambon Jonas som hon träffade när han gjorde en musikvideo till henne 2012.

Annons

– Vi blev kära i varandra under inspelningen, det var väldigt romantiskt. Jonas är en underbar person och vi har alltså varit ett par i snart tolv år. Någon gång i framtiden skulle jag gärna vilja ha barn, men för tillfället får det räcka med hundvalpen som vi skaffade nyligen, det är en Cavalier king charles spaniel som heter Dobby, säger Cazzio Opeia till Allas.

Faktum är att alla triumfer till trots är hon inte det kändaste namnet i släkten.

Cazzi Opeias kusin är inte helt obekanta radio- och tv-profilen Gry Forssell och den svenske OS-guldmedaljören i pistolskytte Ragnar Skanåker var under många år hennes styvpappa. Och så morbrodern Johannes Brost då.

Den folkkäre skådespelaren gestaltade bartendern Joker i "Rederiet" och Janne i filmen “Avalon", för den senare belönades han med en guldbagge.

Johannes Brost gick bort 2018 – 71 år gammal – med familjen vid sin sida, efter att ha drabbats av en tumör i halsen. I en intervju med Cancerinformation.nu berättade han att Gunde Svan under inspelningarna av "Fångarna på fortet" bad honom söka läkarvård.

Annons

– På dotterns studentmottagning var jag tvungen att gå och vila, jag som alltid haft järnkondition. När jag senare kom till "Fångarna på fortet" tittade Gunde på mig och konstaterade att jag måste till läkare.

Låten Cazzi Opeia framför i årets Melodifestivalen heter "Give My Heart a "Break". Och faktum är att hon på lördag tävlar mot sig själv. Artisten har nämligen varit med och skrivit Jacqline Moss-bidraget ”Effortless” också.

Återstår att se om någon av kompositionerna lyckas återupprepa Loreen-succén.

Foto: TT

Annons