Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Lotta Engbergs lycka – nåtts av fantastiskt besked

08 feb, 2024, 11:30 
Louise Wibergh Lenti
Glada och härliga nyheter för Lotta Engberg!
Annons
Allt om Lotta Engberg!Brand logo
Allt om Lotta Engberg!

Lotta Engberg är en av våra mest folkliga sångerskor och programledare. Utöver sina år med dansband och schlager förknippas hon av många med det populära allsångsprogrammet "Lotta på Liseberg" som fyllde Göteborgarnas somrar med musik i hela 20 år.

Men hur startade allt egentligen?

Det stora genombrottet

Året var 1987. Lotta Engberg var en 23-årig körsångerska som sedan några år tillbaka var väl införstådd i både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Redan 1984 tävlade hon i Eurovision som körsångerska bakom scenen till bröderna Herreys och deras "Diggi-loo diggi-ley". Året därpå återvände hon till Eurovision som körsångerska och stöttade upp Bobbysocks och deras bidrag "La det swinge".

Annons

Lotta var vid det här laget en rutinerad körsångerska och inför Melodifestivalen 1987 fick hon sjunga in en demo av låten "Fyra Bugg och en Coca Cola". De tilltänkta artisterna till låten var pojkbandet The Pinks, men bandmedlemmarna var bara 10-14 år gamla och var för unga för att medverka i tävlingen. Då fick Lotta sin chans.

23 år gammal och höggravid stod hon sedan på Melodifestivalscenen. Den svängiga melodin och Engbergs utstrålning gick hem i stugorna och hon vann över både Lena Philipssons klassiker "Dansa i neon" och Arja Saijonmaas "Högt över havet".

Lotta Engberg, Eurovision 1987
Lotta Engberg i Eurovision, Bryssel 1987.Roger Tillberg/TT

Engberg födde sin dotter den 20 april samma år och representerade Sverige tre veckor senare i Eurovision den 9 maj där hon slutade på plats 12. Imponerande!

Engbergs glada besked

Låten "Fyra Bugg och en Coca Cola" är en av Melodifestivalens mest omtalade låtar. På grund av att det förekommer varumärken i både titel och låttext tvingades låten skrivas om inför Eurovision där den fick den titeln "Boogaloo". Låtens refräng med "fyra Bugg och en Coca Cola" byttes ut till det lite mer oklara "boogaloo dansa rock'n'rolla".

Annons

Väl hemma i Sverige igen återvände Engberg till originaltitel och text. Idag är låten en av Melodifestivalens absoluta klassiker. Den har faktiskt uppnått en så pass stark ikon-status att Engberg nu kommer väljas in i Melodifestivalens Hall of Fame!

Under lördagens deltävling av Melodifestivalen kommer Lotta Enberg hyllas och hennes ikoniska genombrotts-låt kommer att framföras av artisten Viktor Norén.

I ett pressmeddelande beskriver Viktor Norén hur han först såg låten som en "härlig, käck schlagerdänga, men inte mer än så".

”Sen lärde jag känna Lotta Engberg. En av de mest inspirerande artister och sångerskor jag har mött. Efter det hörde jag något helt annat. Jag hörde hur smärtsamt bitterljuvt vacker den här melodin är”, säger han.

Vi ser fram emot att höra låten på lördag – och stort grattis Lotta!

Foto: TT

Annons