Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

"Lotta" på Bråkmakargatan träder fram – talar ut i tv 30 år senare: "Ändrade utseende"

02 jan, 2024, 07:00 
Grete Havnesköld spelade Lotta på Bråkmakargatan på 90-talet. Såhär ser hon ut idag.
Annons

Otaliga svenskar i alla generationer har vuxit upp med den Astrid Lindgrens böcker och filmatiseringar. Pippi Långstrump, Lotta på Bråkmakargatan och Ronja Rövardotter är bara några av alla odödliga klassiker.

Men vad hände egentligen med barnen som gestaltade Astrids karaktär i rutan? Nu talar "Lotta" – Grete Havnesköld, ut i TV4.

Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!Brand logo
Så ser älskade barnskådespelarna ut i dag!

Så ser Lotta på Bråkmakargatan ut idag – 30 år senare

Grete Havnesköld var bara fem år när hon stal svenska folkets hjärtan som den trotsiga Lotta med Bamsen som följeslagare. Idag är "Lotta" 37 år gammal, och berättar om sina upplevelser som barnskådespelare i TV4:s Nyhetsmorgon.

Annons

Hon gästar programmet ihop med Inger Nilsson – Pippi Långstrump, med anledning av dokumentärserien Astrid Lindgrens älskade filmer som har premiär på TV4 den 2:a januari.

– Man har ju ett speciellt minne som är unikt. Det är ju som när vi pratar, det är bara vi som gjort det här. Vi är ett litet gäng som vet hur det var, berättar Inger Nilsson om tiden som Astrid-skådis.

– Samtidigt så är det som det varit väldigt olika för oss också. Beroende på vilken ålder man var, jag var ju så himla liten, så jag blir inte igenkänd på samma sätt som Inger blir. Så jag är lite friare från min rollkaraktär nu, konstaterar Grete då.

– Jag ändrade nog utseende mer, och blev inte lika igenkänd. Kanske också att Pippi är den mest kända karaktären. Pippi är mer hajpad.

Inger Nilsson och Grete Havnesköld i Nyhetsmorgon
Pippi och Lotta! Eller ja, Inger och Grete, som de heter på riktigt.
Annons
Grete Havneberg
Den linblonda håret har blivit rött!
Annons

Det gör Grete Havnesköld idag – spelade Lotta på Bråkmakargatan

Ja, Inger Nilsson är ett betydligt kändare ansikte än Grete Havnesköld som inte syns i offentligheten lika ofta. Men hon har inte lagt karriären på hyllan för det.

– Jag är kvar i branschen, men mer som producent. Jag har inget emot att skådespela, men jag har inte orkat jobba så mycket kvällar med småbarnen. Det har inte varit självklart för mig, jag utbildade mig till statsvetare och tänkte att jag skulle bli statlig tjänsteman. Men nej, sen trillade jag tillbaka och nu är jag nöjd, berättar Grete i Nyhetsmorgon.

– Jag driver en teater i Södertälje, jag tycker om att få mer egen makt över det man gör i branschen. Annars tror jag inte jag hade orkat vara kvar, att söka roller och så.

Grete Havnesköld och Inger Nilsson
Grete och Inger delade ut ett pris i Kristallen-galan 2021.

Foto: TV4

Annons