Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Louise Erixons mörka förflutna och det
kraschade förhållandet med Jimmie Åkesson

13 maj, 2021, 06:00 
Lars Johansson
Jimmie Åkesson Louise Erixon
.

Hon var ena halvan av ett av politiker-Sveriges mäktigaste par.
Så utan förvarning tog det slut mellan de tunga Sverigedemokratiska namnen Louise Erixon och Jimme Åkesson – hittills har ingen av dem velat berätta varför.
– Sedan är det svårt att inte alltid ha sitt barn hos sig, det kommer nog vara något livslångt, något man alltid brottas med, säger hon.

Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 18?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 18?

De träffades på en kryssning med Sverigedemokraterna 2011 och det sa klick direkt.

Och de blev inte vilket par som helst. Jimmie Åkesson leder SD, partiet som det senaste decenniet vuxit sig allt större och som inför nästa års riksdagsval på allvar är med och utmanar om makten.

Louise Erixon själv klättrade snabbt. 2010 tog hon plats i kommunfullmäktige i Gävle och landstingsfullmäktige i Gävleborg. 2017 blev hon politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Gävleborg och 2018 toppades karriären hittills då hon först valdes till gruppledare för partiet i Sölvesborg och sedan efter valet blev kommunstyrelsens ordförande. Idag beskrivs den skånska kommunen som en skyltfönster för hur ett Sverige med SD vid makten skulle kunna komma att te sig.

2013 kom så sonen Nils och bilden av den framgångsrika högerpopulistiska familjen växte sig allt starkare.

Annons

Men.

Louise Erixons och Jimmie Åkessons separation

Som en blixt från klar himmel meddelade Louise Erixon och Jimmie Åkesson i april 2020 att deras kärlekssaga var över. Orsaken bakom separationen ville ingen av dem gå in på.

Louise Erixon skrev på social medier:

”Tider förändras och livet går vidare. För att föregripa rykten och missförstånd bekräftar jag här att jag och Jimmie separerat sedan ett litet tag tillbaka".

Trots ihärdiga spekulationer om de egentliga skälen till splittringen vidhöll Louise Erixon den inslagna linjen:

– Det är egentligen ingenting som jag har någon avsikt att gå in på. Framför allt handlar det om vår son, det är hans familj också. Av respekt för honom vill jag inte gärna gå in på detaljer kring det, sa hon till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson och Louise Erixon separerade 2020. Ingen av parterna har ännu idag berättat varför de valde att gå skilda vägar.

I Kvällsposten blev Louise Erixons svar:

– Jag tror inte att jag vill prata om min separation i media lika mycket som gemene man inte vill det. Jag har ett föräldraintresse och jag vill låta min sons familjeförhållanden stanna i familjen. Det viktiga är att allt fungerar bra och det kan jag garantera.

Annons

Louise Erixon och Jimmie Åkesson delar på vårdnaden

Idag delar Louise Erixon och Jimmie Åkesson på vårdnaden om sonen Nils. Det forna paret pusslar för att få ihop sina späckade kalendrar. De har valt att inte köra en strikt varannan-vecka-lösning.

– Där behöver vi hjälpa varandra och det gör vi också. Sedan behöver vi hjälpa varandra att prioritera, ibland kan det vara så att båda har viktiga saker vi måste göra, har hon berättat för Aftonbladet.

Louise Erixon har även sagt att hon kan se många likheter mellan Nils och hans pappa. Enligt henne är sonen en riktigt teaterapa, vilket även Jimmie Åkesson ska ha varit som barn.

För Kvällsposten fortsatte hon beskriva sin nuvarande relation med SD:s partiledare:

– Vi har vad jag upplever en bra relation. Jag tror att de flesta som följer oss på sociala medier har sett det. Vi kan umgås tillsammans med sonen och vi delar fortfarande kalender och sitter och pusslar tillsammans som vi alltid har gjort

Annons

– Sedan är det svårt att inte alltid ha sitt barn hos sig, det kommer nog vara något livslångt, något man alltid brottas med. Samtidigt vänjer man sig och jag försöker använda egentiden till att reflektera, träffa vänner och röra lite på mig. Jag tar de där promenaderna som jag alltid tänkt göra men inte gjort.

Om var Louise Erixon själv befann sig gällande sitt nya liv som singel förklarade hon för Aftonbladet. Något Tinder-dejtande för Sölvesborgs starka kvinna var det inte tal om:

– Jag har funnit en trygghet och styrka i mig själv som jag inte visste att jag hade. Jag har aldrig känt mig så trygg med mig själv som jag gör i dag.

Jimmie Åkesson och Louise Erixon delar idag på vårdnaden gällande sonen Nils. Men någon benhård varannan-veckas-princip har de inte.

En av de personer som förmodligen tryckte tummen upp på Louise Erixons Facebook-inlägg om att hennes och Jimmie Åkessons tid tillsammans var över var förmodligen Margareta Gunsdotter, tidigare Larsson. Det vill säga hennes egen mamma och SD-ledarens för detta svärmor.

Annons

Jimmie Åkesson i fejd med Louise Erixons mamma

Margareta Gunsdotter avslöjades för att ha fortsatt ta emot fullt arvode för riksdagsarbete – trots att hon inte deltagit i några voteringar efter att hon hoppat av SD och blivit politisk vilde. Samtidigt drev hon en massagesalong. Det ledde till att det skar sig mellan henne och Jimmie Åkesson.

– Jag är inte helt nöjd med hennes insats som riksdagsledamot så vi har inte pratat på ett tag, berättade han hos "Skavlan", och fortsatte:

– Det blir väldigt personligt när man gör som hon gjorde. Jag kände mig utskämd av henne och då känner jag att jag inte vill prata med henne, men jag har stor respekt för att Louise vill ha kontakt med sin mamma och det får hon gärna ha.

Louise Erixon sa till den norske programledaren:

– Självklart är det en svår situation när det blir nära på familjen. Men jag tycker vi har löst det på ett bra sätt. Jag har ju legat i hennes mage, och min mamma har lärt mig mycket, sen är jag öppen med att jag tycker hon har agerat på fel sätt. Men man måste dela på det politiska och familjebanden, säger Louise Erixon i programmet.

Annons

Margareta Gunsdotter kommenterade till Expressen:

– Det är jobbigt när det handlar om relationer. Jag har en relation med min dotter och en annan med honom och så går partiet och familjerna in i en och samma smet och därför blir det ganska jobbigt att uttala sig om detta. Det jag vill säga är att jag och Jimmie inte har haft någon bra relation, men Louise och jag har alltid haft en väldigt fin relation.

Den fina relationen mellan mor och dotter kom säkert väl till hands 2006. Då dömdes nämligen Louise Erixon för misshandel. Domen för knuffarna, slagen och betten blev villkorlig. Som tonåring tog hon helt enkelt hämnd på en 15-årig tjej som tidigare skadat hennes vän.

– Det var skolavslutning i högstadiet och jag fick veta att personen hade sparkat min kompis i huvudet som hamnat på sjukhus. Hon hade kala fläckar i huvudet, de hade slitit av hennes hår och hon var blå ut på fingertopparna, har Louise Erixson berättat för Aftonbladet.

Annons

– Jag fick syn på personen samma kväll. Det slog slint för mig, benen började springa av sig själv och sedan tog jag ett tigerskutt över henne. Bakgrunden var en oro för min kompis och jag visste inte hur det hade gått. Men man ska såklart aldrig ta lagen i egna händer och jag har haft kontakt med den här tjejen efter det och vi har blivit vänner.

Louise Erixons stökiga ungdomsår

Louise Erixon förklarade vidare att ungdomsåren var stökiga:

– Jag har alltid varit en kicksökare och haft lätt för att bli uttråkad. Det yttrade sig mycket under högstadietiden, jag tyckte det var tråkigt att vara på lektioner och skolkade mycket. Det var mycket fester och saker kopplade till det.

Men det är inte det enda som strulat i Louise Erixons liv. 2017 gick hon in i väggen på grund av för mycket jobb.

– Jag jobbade som politisk sekreterare och fungerade som oppositionsledare i Sölvesborg. Jag tog också en tjänst som politisk sekreterare i Gävle. Samtidigt hade jag huvudansvaret för sonen i veckorna i och med att Jimmie hade sin roll i Stockholm. Jag läste inte signalerna i tid och gick helt enkelt in i väggen, har hon berättat för Aftonbladet.

Annons

– Jag kunde vara i affären och inte ha en aning om varför jag var där. Jag kunde också åka flera varv i rondellen för att jag inte visste var jag var på väg och kunde ringa ett samtal och när någon svarade -visste jag inte varför jag hade ringt. Det var också en otrolig trötthet.

Louise Erixon blev utbränd – sökte hjälp

Räddningen blev att söka professionell hjälp.

– Jag gick i psykoterapi ganska länge faktiskt och mycket av det handlade om att lära mig varför det blivit som det blivit men också hur jag skulle lägga upp mitt liv så det inte skulle bli så igen. Det var nyttigt för mig att gå där. Sedan testade jag medicinering, men kände ganska snabbt att det inte var något för mig. Jag vilade också mycket. Många säger att man ska ut och röra sig och det är ingen klyscha, det hjälper verkligen. Jag slutade också kolla mejlen och trappade ner på sociala medier.

Louise Erixon sa en gång att om hon inte varit tillsammans med Jimmie Åkesson hade hon suttit i riksdagen. Det uttalandet vill kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg idag tona ned. Siktet är istället inställt på att fortsätta styra den skånska kommunen:

– Jag har varit intresserad av det men det är många år sedan. Om jag får bestämma själv så fortsätter jag gärna på resan som jag påbörjat och fortsätta driva kommunen i en mer konservativ riktning. Jag känner att jag har ett stort stöd från lokalbefolkningen.

Foto: TT

Annons