Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Magdalena Andersson om relationen till Stefan Löfven

06 jul, 2022, 11:00 
AvElham Mohamed
Magdalena Andersson och Stefan Löfven

I en intervju med Femina berättar Stadsministern Magdalena Andersson om stöttepelarna genom livet, uppväxten och relationen med Stefan Löfven.

Annons
5 saker du inte visste om Magdalena AnderssonBrand logo
5 saker du inte visste om Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är en person som mist sagt krossat glastak. Efter 33 män på posten som statsminister fick vi i november år 2021 vår första kvinnliga statsminister!

I alla fall i sju timmar, sen blev processen tvungen att göras på nytt men utfallet blev densamma, i alla fall på statsministerposten.

Men när Magdalena får frågan från Femina om hur det kommer sig att just hon landade positionen är hon nästan lite blygsam i sitt svar.

– Jag råkade befinna mig på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger hon till tidningen.

Från Uppsala till Harvard

Men när man tar en närmare titt på hennes CV kan man inte annat än att bli imponerad. Där återfinns bland annat studier vid Harvard, forskarutbildning med inriktning nationalekonomi och magisterexamen i ekonomi på Handelshögskolan.

Annons

Hon är uppvuxen i Uppsala där hon bodde tillsammans med föräldrarna och nyfikenheten för samhällsfrågor väcktes tidigt. Andersson själv tror att det dels har att göra med tillvaron utan syskon under uppväxten.

– Det blir mycket vuxna diskussioner tidigt när man är ensambarn. Båda mina föräldrar var samhällsintresserade och jag var med i diskussionerna om samhällsutveckling och orättvisor, säger hon.

Man kan ju tänka sig att diskussionerna med föräldrarna kanske väckte gnistan för den politiska karriär hon hittills haft.

Bland annat har hon hunnit med att vara politisk sakkunnig hos partiordföranden Göran Persson år 1996–1998, inrikespolitisk rådgivare till Mona Sahlin år 2007–2009 och finansminister mellan 2014–2021.

Magdalena Andersson om Stefan Löfven

När det kommer till hennes relation till den förre detta statsministern verkar den vara god.

– Jag hade gärna sett att Stefan Löfven satt kvar längre och [jag] trivdes jättebra som finansminister, säger hon.

Men det finns saker hon är bättre på än Stefan Löfven och tyska är en av dem. Hon får frågan om det finns fler saker hon slår Stefan i och det gör det:

– Spanska och franska, säger hon leende med glimten i ögat.

Foto: TT

Annons