Magdalena Andersson privat – hemliga fritidslivet med maken och barnen

Magdalena Andersson privat – hemliga fritidslivet med maken och barnen

Vår nya statsminister Magdalena Andersson om barndomen, kärleken till maken och om yrkesdrömmen som barn – att bli föreståndare i en Konsumaffär!

Romantiska ögonblicket mellan Stefan & Ulla Löfven fångas på film!
Slå på ljud

”Det var på tiden”. Till och med kronprinsessan Victoria, som aldrig ens brukar nudda vid ämnet politik, applåderade bildligt talat valet av Magdalena Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister. Men Magdalena själv, hon drömde om att bli föreståndare i en Konsumaffär – i alla fall som barn!

Politiska kollegorna om Magdalena Anderssons privata sida

Och sällan eller aldrig har en ny partiledare valts med sådan enighet – faktum är att ingen verkar ha ett ont ord att säga om Magdalena Andersson, inte ens hennes politiska motståndare. Intelligent, kompetent, ärlig, rak, humoristisk – ja det är ingen hejd på de positiva omdömena. Hon anses visserligen även vara barsk, sträng och snål – men det kan nog vara bra egenskaper när man ska leda ett land.

Det har ju dock redan från början stått klart att något enkelt jobb, det blir det inte för statsminister Magdalena Andersson. Tur då att hon har lärt sig hantera stress, uppmärksamhet och en mycket stor arbetsbörda under sina år som finansminister. Och det är i naturen Magdalena helst kopplar av och återhämtar sig:

Med företrädaren Anders Borg, som Magda hyser stor respekt för.

TOMMY PEDERSEN / XP / TT

– Det är väldigt avslappnande. Det, kombinerat med att röra sig, gör att man kan rensa hjärnan och koppla bort. Och ska jag fundera på ett problem, så går jag också gärna en promenad i skogen.

Friluftsliv har alltid varit ett stort intresse för Magdalena och det är också något hon delar med sin man Richard Friberg. Sveriges nya statsministerpar träffades när de båda pluggade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm under 90-talet, och gifte sig 1997 på en bygdegård utanför Magdalenas hemstad Uppsala. En av makarnas favoritsysselsättningar är bergsbestigning, och favoritklipporna finns i bergskedjan Dolomiterna i Italien.

En rörd Göran Persson gratulerar sin forna adept till jobbet som ny partiledare.

Björn Larsson Rosvall/TT

– Men helst klättrar jag faktiskt hemma, för det finns fina klätterklippor precis där vi bor i Nacka, berättar hon i VI.

Fritidsintressena med maken

Och bergsbestigning är nog ingen dålig träning för ”Magda” när hon har att hantera dagens parlamentariska situation. I bägge fallen handlar det om att ta sig an ett väldigt stort och tydligt hinder, att inte ge upp om en väg är oframkomlig utan istället se nya vägar, och att inte stressa upp sig även om fallhöjden är hög. Och precis som i bergsklättring gäller det att hela tiden ha målet i sikte, att ta det i etapper och hela tiden se uppåt, framåt.

Som ung var Magdalena simmare på elitnivå och upplevde då hur hon, till skillnad från många av sina konkurrenter, lyckades kanalisera anspänningen på tävlingar till något positivt:

– Nervositet kan ju, om den kanaliseras rätt, höja prestationen. Den kan öka fokus. Det hade jag tidigt en förmåga att göra. Det tror jag skilde mig från mina medsimmare och konkurrenter. Man står där före en tävling, en del är fladdriga och stirriga, men jag var bara väldigt lugn och fokuserad.

Det bästa Magda vet: Att få vara ute i naturen med maken Richard!

Privat

Se där, ännu en erfarenhet från sportens värld som säkert kan gynna Magda när hon nu ska leda en historiskt svag regering i ett synnerligen komplicerat parlamentariskt läge.

Kanotpaddling och skidåkning är andra fritidssysselsättningar som ”Magda” gärna utövar, och det var faktiskt kärleken till skidorna som gjorde att hon hamnade i sitt livs första riktiga blåsväder. Den dåvarande finansministern siktades nämligen i en skiduthyrning i Sälen strax före jul 2020, detta trots att myndigheterna avrådde från alla icke nödvändiga resor med anledning av det hårt ansträngda coronaläget. Inte idealiskt, men någon storm blev det ändå inte.

Magdalena Anderssons fina ord om maken Richard

Men NÄR det ändå hettar till i Magdalenas liv så har hon en stor trygghet i sin familj, och framför allt då i maken Richard, ekonom och professor på Handelshögskolan.

– Richard är min själsfrände och står för väldigt mycket trygghet i mitt liv. Och så har vi väldigt roligt tillsammans, säger Magdalena i DN.

Kanotpaddling är en favoritsysselsättning, liksom bergsbestigning.

Per Andersson

Efter en tid som forskare på Handelshögskolan samt ett gästspel på Harvards i USA, värvades Magdalena till Rosenbad som sakkunnig hos Göran Persson. Richard stannade kvar i den akademiska världen och är idag professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan.

– Vi är ”a match made in heaven” – det underlättar ju när båda vill hänga ute i naturen och båda vill prata ekonomisk politik!

Richard är Magdalenas främsta bollplank, och intresset för ekonomi har smittat av sig på parets barn. Numera går diskussionerna höga kring middagsbordet hemma i villan i Nacka, vilket Magdalena tycker är roligt.

– Familjen är en trygg och rolig plats. När jag var yngre förstod jag inte hur fantastiskt roligt det är att ha barn, men jag älskar verkligen att umgås med dem, att ha våra middagsdiskussioner, gå långa skogspromenader eller bara kolla på Rapport tillsammans, säger Magdalena.

Ända sedan barnen var små har Magdalena och Richard delat jämlikt på föräldraledighet och hemarbete. Hon har alltid kunnat jobba heltid och hon tror inte att hon hade varit där hon är idag om de inte delat lika på ansvaret.

Fix inför Nobelfesten 2017!

Per Arvidsson

Sedan coronapandemin slog till har Richards stöd varit extra viktigt. Magdalena har arbetat nästintill dygnet runt, sällan kunnat vara ledig och känt ett enormt ansvar för Sveriges ekonomi.

– Det har varit väldigt arbetsintensivt! Jag har tänkt på jobbet när jag somnat och när jag har vaknat. Det är en helt unik situation – vi har inte haft en sådan här stor ekonomisk kris sedan andra världskriget.

Och i denna mycket speciella situation ser Magdalena fördelarna med att inte vara purung.

– Jag har aldrig haft något emot att åldras, men just nu är jag väldigt GLAD över att vara 50 plus. För jag var med om såväl 90-talskrisen som finanskrisen, och de erfarenheterna har jag verkligen haft nytta av!

Och så här blev slutresultatet. Ett stiligt par!

Karin Törnblom/TT

Hennes företrädare Stefan Löfven har ibland setts lite över axeln eftersom han kommer från ett arbetarhem och saknar högre utbildning. Det kan man inte anklaga Magdalena Andersson för.

Hon växte upp som älskat och omhuldat enda barn till två samhällsengagerade föräldrar; mamma Birgitta, gymnasielärare i samhällskunskap, och pappa Göran, lektor i statistik. Familjen bodde på Murkelvägen i Norby, ett lugnt villaområde utanför Uppsala.

Magda lämnade så småningom barndomsstaden för att ge sig ut i världen, men relationen med barndomsvännerna såg hon till att vårda, liksom med föräldrarna. Hon talar fortfarande med sin mamma i telefon varje dag, men hennes pappa gick tyvärr bort i Alzheimers sjukdom vid 70 års ålder.

Jan Björklund och Magda brukade ta en svängom i Gyllene salen!

WIXTRÖM PETER/Aftonbladet/TT

– Det är en hemsk sjukdom, men personen finns ju där. När han inte kunde prata längre fick man kramas i stället. Det måste vara förfärligt för alla Alzheimersjuka nu under corona. Fruktansvärt! Att tappa talet och orienteringen och inte få krama sina släktingar.

Magdalenas pappa fick alltså aldrig uppleva att hans dotter blev Sveriges statsminister, men självklart skulle han ha varit stolt och glad. Fast allra stoltast tror Magdalena att han skulle ha varit över omdömena om henne som person, att även hennes motståndare kallar henne schysst och rättvis.

Som liten drömde Magdalena Andersson om att bli föreståndare för en Konsumaffär, har hon berättat i Expressen. Men nu, när hon har nått den högsta positionen man kan nå i Sverige – näst efter talmannen – drömmer hon om helt andra saker:

– Ja, jag drömmer om lediga helger – eller om så bara EN ledig långhelg! Då vill jag paddla ut i naturen med ett tält.

LÄS MER: Madeleines comeback – på slottet med Chris och barnen!

LÄS MER: Chris O'Neills förvandling – se nya bilderna från slottet!

LÄS MER: Allt om kungens middag: Juvelerna, gästerna och menyn!