Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Magdalena Anderssons dråpliga miss – minuter före statsbesöket: ”Fick gömma sig”

18 maj, 2022, 11:00 
AvSimon Holm Stålhand

Statsministern gjorde några korrigeringar i sista minuten – som fångades på film!

Annons
Finska presidentparet på statsbesök – se bilderna från slottetBrand logo
Finska presidentparet på statsbesök – se bilderna från slottet

Finlands president Sauli Niinistö är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige. Under presidentens vistelse har han haft möten och under tisdagskvällen hölls en galamiddag.

Drottning Silvia och presidentfrun Jenni Haukio ska besöka Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet under förmiddagen, de väntas även besöka Waldermarsudden under eftermiddagen för att se utställningen ”Ljus över hav och land – Önningebykolonin”.

Missen som fångades på film

Sauli Niinistös möten har varit med talman Andreas Norlén och statsminister Magdalena Andersson. Mötena kommer att handla om ländernas samarbeten, krigsberedskap och om företag som arbetar med innovation och grön omställning.

Statsministern Magdalena Andersson
Statsministern Magdalena Andersson.

Men den stora snackisen inför mötet var Magdalena Anderssons komiska miss.

Expressens utsända reporter fångade Magdalena Andersson när hon var på väg till mötet med Sauli Niinistö. Men helt plötsligt tvärvände statsministern och ställde sig bakom en pelare och gömde sig. Där gjorde hon ett par sista minuten-ändringar. Hon gjorde ett kvickt skobyte – Magdalena Andersson tog av sig sina vita sneakers och tog istället på sig ett par svarta skor. Sedan satte statsministern på sig en hatt – som kanske inte satt som ett smäck, som du kan se i videospelaren ovan!

Statsministern Magdalena Andersson hälsar på kungligheterna
Magdalena Andersson ser inte helt bekväm ut!

Magdalena Anderssons tidigare kritik

Det som gjorde situationen lite extra märklig var att Magdalena Andersson tidigare har kritiserat just konceptet hatt på statsbesök. Det gjorde hon under sin tid som finansminister, 2017. Hon jämförde då slöjtvång med att bära hatt vid statsbesök.

Annons

Magdalena la upp en bild med texten: ”Vad tycker Björklund om att kvinnliga statsråd måste ha hatt på sig vid statsbesök”, en anspelning till dåvarande L-ledaren Jan Björklunds kritik mot att de kvinnliga medlemmarna i delegationen i Iran bar slöja.

Det fick den iranska kvinnorättsorganisationen ”My stealthy freedom” att reagera kraftigt. I ett öppet brev på Facebook anklagade de Magdalena Andersson för att håna kvinnor som kämpar för att få slippa bära slöja.

– Jag förstår att folk tagit illa upp och jag ber naturligtvis om ursäkt för detta, skrev då Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Annons