Maj Fant valde en ny kvinna till sin man – innan sin död

Maj Fant valde en ny kvinna till sin man – innan sin död

Ibland kommer döden plötsligt, men ibland vet man när den är på väg. Så var fallet för Maj Fant, som inte ville att hennes man skulle lämnas ensam när hon var borta.
Svenska kändisar – då och nu!
Slå på ljud

Maj Fant var en uppskattad författare och journalist som på 90-talet drabbades av sjukomen ALS och tragiskt gick bort vid bara 65 års ålder. Hon blev den första kända svensk som öppet talade om sjukdomen, och förändrade samhällets syn på den i grunden.

Det är en aggressiv sjukdom, som kan börja med att man blir fumlig och får svårt att greppa en penna eller hålla i bilnycklarna och sedan utvecklar den sig snabbt. Vanligtvis avlider den som drabbats efter 1-2 år, vilket skedde i Majs fall. Men som van författare tänkte hon inte bara låta sjukdomen komma och ta över hennes liv, inte utan att berätta sin historia. Resultatet blev en bok, Klockan saknar visare, där hon beskrev sin kamp mot sjukdomen.

Boken blev en ledsagare för många människor, för alla de som aldrig hade hört talas om sjukdomen tidigare eller hade en anhörig som drabbats men aldrig hört historien berättad av någon som de kunde relatera till tidigare.

Valde ut en ny kvinna till sin man

Skrev en bok om sjukdomen gjorde öven hennes man, Ove Edmark. Han såg hur mycket det hjälpte andra, och valde att berätta sin historia, hur är det egentligen att se den man älskar försvinna bort? Boken hette Min Maj: att vårda den du älskar, och kom ut året efter hennes död.

Maj Fant fick medalj av Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samma år som hon dog. Maken Ove Edmark vek aldrig från hennes sida.

I boken berättar han om hur Maj trots sin sjukdom ville se till att Ove gick vidare efter att hon var borta, och hjälpte till och med till att peka ut hans nya kärlek. “Den kvinnan, hon ska du ha” sa Maj till Ove enligt boken.

Och så blev det. Efter Majs död tog Ove kontakt med kvinnan, och det utvecklade sig till en relation. Han berättar i boken att han var i chock efter Majs död, trots alla förberedelser. Men hans berättelse handlar även om hopp, om att det går att hitta kärleken igen, även om man går igenom den värsta sorgen.

Foto: TT