Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Mandelmanns tuffa kris under ytan: ”Vi kommer få svårt”

02 apr, 2022, 10:00 
AvMax Byström
Samtidigt som Let’s Dance-aktuella Marie Mandelmann gjorde succé i tv-rutan så befann sig paret i ekonomisk kris.
Med förluster på hundratusentals kronor fick de bomma igen trädgården.
Annons
Petra Mede avslöjar – blev tillrättavisad av Tony IrvingBrand logo
Petra Mede avslöjar – blev tillrättavisad av Tony Irving

Efter några succéår för bolaget Mandeldalen AB slog pandemin ner som en bomb för Marie och Gustav Mandelmann. Besöksverksamheten på den populära gården fick sättas på is och dörrarna bommades igen.

Sommaren 2020 var Marie Mandelmann fortfarande inte så bekymrad av läget.

– Vi kommer få svårt att få ihop det. Men vi fixar det. Vi är självförsörjande, sa hon då till Expressen.

Då visste hon inte att året skulle sluta i en förlust på 400 000 kronor. Det kan jämföras med föregående år då man gjorde en vinst på två och en halv miljon kronor.

Inte heller under 2021 gav viruset med sig. Men den sommar tvingades paret ändå att öppna upp för allmänheten igen. Då levde de på inkomsterna från tv-programmet.

Annons

– Men den bufferten har ju gnagts upp ordentligt. Det kostar att ha en gård. Så nu måste vi öppna upp för att överleva, sa Marie till Aftonbladet då.

Gustav och Marie Mandelmann börjar komma på fötter igen efter den ekonomiska krisen.

Mandelmanns kris – sade upp personal

Det är hon som är verkställande direktör i bolaget. Ett vanligt år lockar gården tiotusentals besökare. Maken Gustav är vice direktör och i styrelsen sitter alla deras fyra barn Aaron, Tora, Disa och Joel.

I bolagets årsredovisning framgår det svart på vitt hur hårt familjeföretaget drabbades av pandemin. Detta trots ett statligt omställningsstöd på en halv miljon kronor. Antalet anställda fick minskas från nio till sex personer.

Marie Mandelmann i årets Let's dance.

Men besökstappet innebar inte att det folkkära paret satt och rullade tummarna. Samtidigt som inspelningen av Mandelmanns gård på TV4 fortsatte som vanligt så storsatsade Marie och Gustav på att utveckla och förbättra anläggningen i väntan på bättre tider. Det resulterade i en ny gårdsbutik och flera nya växthus. Och som om det inte vore nog med det började de jobba på en ny bok.

I dag har paret tagit sig igenom krisen. I sommar öppnar Mandelmanns Trädgårdar på Österlen för besökare i vanlig ordning i juni.

Annons