Marianas sorg – saknar fortfarande Björn: "Mitt livs kärlek"

Marianas sorg – saknar fortfarande Björn: "Mitt livs kärlek"

Mariana Simionescu var gift med Björn Borg i fyra år.Hon beskriver honom fortfarande som sitt livs kärlek.
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf
Slå på ljud

Kärleksgudarna tog slumpen till hjälp när Mariana Simionescu träffade Björn Borg. Hon var själv en tennistalang, bara 19 år gammal, som fått möjligheten att lämna sitt hem i kommunistiska Rumänien för att slipa på sitt spel i utlandet. 1976 var hon i Paris – och då råkade hon hamna på samma hotell som världens bäste tennisspelare.

Mariana om äktenskapet med Björn Borg

Mariana och Björn Borg när de fortfarande var gifta.

Mariana och Björn Borg när de fortfarande var gifta.

De utbytte blickar i korridorerna, och en kväll fick Mariana ett samtal. Det var Björn. Han ville att hon skulle följa med ut på restaurang.

– Och det var där och då som det sa klick! Kärlek vid första ögonkastet, som man brukar säga. Vi kunde inte vara ifrån varandra en sekund den kvällen. Vi pratade, skrattade och tog på varandra hela tiden. Och sedan den dagen var vi tillsammans hela tiden. Och då menar jag hela tiden, har Mariana berättat i en intervju med Hemmets journal.

Mariana fick offra sin egen karriär till viss del för att vara vid Björns sida. Hon blev en av hans viktigaste stöttepelare.

Därför skilde de sig

1980, strax efter att Björn vunnit Wimbledon för femte gången, gifte de sig i Rumänien. Fyra års äktenskap följde – men 1984 kom skilsmässan. Än idag har Mariana svårt att förstå varför.

– Det var varken jag eller han som gjorde slut. Det var en så komplex situation. Vi hade på något sätt liksom fått nog. Våra liv var så fulla av omtumlande händelser. Under det sista året hade vi inget förhållande värt namnet. För folk var överallt runt omkring oss. Nej, vi hade inget normalt liv och Björn orkade inte med det längre, har Mariana berättat.

Mariana lever nu ensam

Gammal kärlek rostar aldrig! Maria tillsammans med Björn och hans hustru Patricia på premiären av filmen om Björns liv.

Gammal kärlek rostar aldrig! Maria tillsammans med Björn och hans hustru Patricia på premiären av filmen om Björns liv.

För Mariana tog nu ett stillsamt, lågmält liv vid. Hon undvek rampljuset och vägrade länge att göra intervjuer. För Hemmets journal har hon avslöjat att hon har levt ett slags permanent singelliv de senaste decennierna. Hon bor i en lägenhet i Monaco och har prytt sina väggar med bilder på sig själv och Björn.

– Jag har levt ensam i 23 år nu. Jag har ingen man utan lever nu tillsammans med min mamma, berättade hon.

I en intervju med Daily Mirror har Mariana stått för en vemodig bekännelse. Något som avslöjar att hon fortfarande inte släppt taget om Björn och tanken på deras relation.

– Jag vet inte om jag var det för honom, men han var mitt livs kärlek, har Mariana sagt till tidningen.

Foto: TT